Foto: AFP/Scanpix

Kā novērst Ebolas vīrusa izplatīšanos Eiropā? Eiropas Savienības (ES) valstis nespēj vienoties par kopīgiem drošības pasākumiem pasažieriem, kas ieceļo no Rietumāfrikas, tomēr atsevišķās valstīs jau ieviesti stingrāki drošības pasākumi, raksta vācu portāls spiegel.de.

Ceturtdien ES veselības ministru sanāksmē Briselē tika nolemts pastiprināt pasažieru pārbaudes no Libērijas, Sjerraleones un Gvinejas. Tomēr, kā ar iekšzemes lidostām ES?

Lielbritānijā drošības pasākumi lidostās jau kļuvuši stingrāki, un arī tie pasažieri, kas tur vēlas iebraukt no Rietumāfrikas ar netiešu aviosavienojumu, tiek pakļauti Ebolas vīrusslimības pārbaudēm, piemēram, temperatūras mērījumiem. Pašlaik kontroli veic Londonas Hītrovas lidostā, Getvikas lidostā un ceļotājiem no Francijas, kas iebrauc ar Euro Star vilcienu.

Francija no sestdienas plāno ieviest kontroli visiem lidojumiem no Ebolas skartajām valstīm – aptuveni 20 lidojumiem nedēļā starp Konakri Gvinejā un Parīzes Šarla de Golla lidostu - vienu no tikai diviem tiešajiem lidojumiem no ES valstīm uz Ebola skartajām valstīm Rietumāfrikā.

Arī Čehija iesaistījusies šajos aizsardzības procesos, un Prāgas lidostā no pirmdienas visiem pasažieriem, kas varētu būt bijuši slimības skartajās valstīs, būs jāaizpilda īpaša anketa.

Tā kā no Beļģijas ir tiešais reiss uz Libēriju, ko skārusi Ebolas epidēmija, arī Beļģijas lidostās varētu tikt noteikta stingrāka pasažieru veselības kontrole. Tomēr pašlaik tas vēl nav izdarīts – Beļģijas atbildīgās iestādes izskatīšot šo plānu jau tuvākajā laikā.

No Vācijas nav tiešo lidojumu uz Ebola skartajām valstīm Rietumāfrikā, bet tajā ir vairākas lielas transkontinentālās lidostas ar milzu pasažieru plūsmu. Tajās gan līdz šim nav ieviesti stingrāki kontroles pasākumi. Ja būšot aizdomas par Ebola saslimšanu kādam no lidmašīnas pasažieriem, tā tiks novirzīta uz sānceļu, un tās pasažierus pārbaudīs ārsts, Spiegel.de ārkārtas situācijas plānu skaidrojis Frankfurtes starptautiskās lidostas runasvīrs Dīters Huliks. Ja būs nepieciešams pasažieriem sniegt palīdzību vai veikt tālākas pārbaudes, tas notikšot Frankfurtes universitātes slimnīcā. Kontaktēšanās lidostas personālam ar šādas lidmašīnas pasažieriem notiktu tam īpaši pielāgotās lidostas telpās, kur nepieciešamības gadījumā ieviestu karantīnu, kamēr tiktu saņemta atbilde no slimnīcas. Pasažieriem tiek sniegta arī informācija par pieejamo medicīnisko palīdzību.

Spānijā, kur jau konstatēti vairāki Ebolas saslimšanas gadījumi, procedūra ir līdzīga. Par aizdomām par Ebolas vīrusslimības saslimšanu Air France pasažierim no Nigērijas, kas caur Parīzi ieradās Madrides lidostā, ceturtdien apkalpe informējusi Spānijas veselības aizsardzības iestādes. Airbus A321 lidmašīna ar 156 pasažieriem uz klāja tika aizvesta uz izolētu vietu lidostā. Pasažierus pārbaudīja gaisa kuģī, ziņo aģentūra EFE. Veselajiem pasažieriem tika atļauts atstāt lidmašīnu, bet savu bagāžu viņi varēja saņemt vēlāk, pēc lidmašīnas dezinfekcijas, kad tās piegādi nodrošināja lidkompānija.

Tas, vai šiem stingrākajiem drošības pasākumiem, mērot ķermeņa temperatūru visiem pasažieriem, kuri no Rietumāfrikas netiešos lidojumos ieradušies Eiropā, ir jēga, joprojām tiek skaidrots. Eiropas veselības ministri nolēmuši vēl lemt par šiem jautājumiem un rīkoties, "cik vienoti vien iespējams".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!