Pēdējo gadu laikā Madride ir krietni mainījusies, kļūstot par aizvien pievilcīgāku vietu tūristiem. Prado, Reina Sofia un Thyssen-Bornemisza muzeji ir paplašinājuši savu piedāvājumu, pilsētas centrs ik nedēļas papildina savu modes veikalu, deli, kafejnīcu un bāru piedāvājumu. Madride ir ideāla pilsēta, kur pavadīt kulturāli piesātinātu nedēļas nogali vai garākas brīvdienas, izbaudot arī gardus ēdienus un dzīvīgu nakts atmosfēru.

Kad apmeklēt

Ziemas Madridē ir vēsas, tomēr dienas ir pietiekami gaišas, saulainas un siltas, lai atpūstos ārpus telpām, pirms tam sagādājot siltu cepuri un cimdus. Vispatīkamākie laika apstākļi Madrides apmeklējumam ir pavasarī un rudenī. Tradicionāli maijā notiek kultūras un ielu festivāli.

Foto: Reuters/Scanpix

Apskates vietas Madridē

Foto: AFP/Scanpix

Madrides trīs nozīmīgākajos muzejos var pavadīt ne tikai dienas, bet veselas nedēļas. Pilsētā ir arī daudzas citas ievērības cienīgas vietas, kas nav tik plaši pazīstamas. Kas jāzina, pirms doties uz Madridi? Šajā pilsētā jāļaujas tās ritmam, un pat visrūpīgāk izstrādātais brīvdienu plāns galu galā šķitīs mazsvarīgs.

Prado muzejs

Viens no izcilākajiem pasaules muzejiem, kurā aplūkojami spāņu meistaru - Velaskesa (Velázquez), El Greko (El Greco) un Goijas (Goya) darbi. Prado atrodas arī brīnišķīgas itāļu un flāmu mākslinieku kolekcijas, piemēram, Rafaels (Raphael), Ticians (Titian) un Tintoreto (Tintoretto), Boss (Bosch) un Rubenss (Rubens). Parasti apmeklētājiem tiek piedāvātas arī vismaz pāris laikmetīgās mākslas izstādes.

Prado Museum (00 34 902 10 70 77, www.museodelprado.es), Paseo del Prado.
Atvērts: pirmdiena-svētdiena, 9.00-20.00.
Ieejas maksa: €14 par ieeju uz abām pastāvīgajām kolekcijām un pagaidu izstādēm; pagaidu kolekcijas ir pieejamas bez maksas katru vakaru pēc plkst. 18.00, svētdienās pēc plkst. 17.00.

"Reina Sofía" muzejs

Pastāvīgo kolekciju atjaunošana Reina Sofía modernās mākslas muzejā tika pabeigta 2010. gadā, papildinot ar ekspozīcijām muzeja ceturtajā stāvā. Vislielākās ļaužu masas piesaista Pikaso meistardarbs Guernica, tomēr nepalaidiet garām arī izcilos Dalī (Dalí), Miro (Miró) un Tapiesa (Tàpies) darbus.

Reina Sofía Museum (00 34 91 774 1000, www.museoreinasofia.es), Calle Santa Isabel 52.
Atvērts: pirmdienās un no trešdienas līdz sestdienai, 10.00-21.00; svētdienās 10.00-14.30.
Ieejas maksa: €8; bez maksas darba dienās pēc plkst. 19.00, sestdienās pēc 14.30 un svētdienās.

"Thyssen-Bornemisza" muzejs

Izcilas kolekcijas, kurās pārstāvēta rietumu māksla, sākot no 13. gadsimta līdz mūsdienām. Kolekciju veidojusi Thyssen-Bornemisza ģimene. Muzejs izvietojies izvietots neoklasicisma pilī. Spilgtāko darbu vidū – Dīrera (Dürer), Ticiana, Rafaela, Degā (Degas) un Kandinska (Kandinsky) gleznas. Parasti apskatei pieejama vismaz viena pagaidu izstāde.

Thyssen-Bornemisza Museum (00 34 91 369 0151, www.museothyssen.org), Paseo del Prado 8.
Atvērts: otrdiena-svētdiena, 10.00-19.00.
Ieejas maksa: €9 uz pastāvīgajām kolekcijām. Pagaidu izstādes €5-€10.

Karaliskā pils

Krāšņā 18. gadsimta pils celta stratēģiski nozīmīgā vietā, no tās paveras labs skats uz lauku teritorijām. Pils tiek izmantota oficiālajiem pasākumiem, tajā aplūkojamas neskaitāmas gleznas, skulptūras, gobelēni un senlietas. Apmeklējiet arī karalisko aptieku, karalisko ieroču noliktavu, kā arī Sabatini un Puerta del Moro dārzus.

Royal Palace (00 34 91 454 8700, www.patrimonionacional.es), Calle Bailén.
Atvērts: pirmdiena-svētdiena, 10.00-18.00 (oktobris-marts); pirmdiena-svētdiena, 10.00-20.00; svētdienās (aprīlis-septembris).
Ieejas maksa: €10; pastāvīgās izstādes €5; 48 stundu caurlaide €16, ieskaitot pagaidu izstādi; trešdienās un ceturtdienās ES pilsoņiem (uzrādot pasi) no 15.00 līdz 18.00 ieeja bez maksas.

"Real Madrid Bernabeu" stadions

Izstaigājiet spēlētāju koridoru un izejiet izejiet laukumā, apskatiet prezidenta ložu, kā arī aplūkojiet tuvumā visus kausus. Gan lieli, gan mazi Real Madrid fani te jutīsies kā septītajās debesīs.

Bernabeu Stadium (00 34 902 30 17 09, www.realmadrid.com), Avenida de Concha Espina 1.
Atvērts: pirmdiena-sestdiena, 10.00-19.30; svētdienās un brīvdienās, 10.30-18.30 (izņemot spēļu diena).
Ieejas maksa: €19 pieaugušajiem, €13 jaunākiem par 14, jaunākiem par 5 gadiem bez maksas.

Retiro parks

Pirmsākumos šis bija karaliskās pils dārzs, vēlāk tas pārtapa par Retiro parku, kas nu ir Madrides galvenais parks. Ezerā pie parka var doties izbraucienos ar laivām, te var baudīt kafejnīcas un apskatīt dažādas izstādes. Parks ir madridiešu iecienīta atpūtas vieta svētdienas rītos.

Retiro Park (www.esmadrid.com), Plaza de la Independencia.
Atvērts: 6.00-24.00 (vasara); 6.00-22.00 (ziema).
Ieejas maksa: bez maksas.

"Plaza Mayor" un "Los Austrias"

Madrides vēsturisko elpu var sajust 17.gadsimtā veidotajā Plaza Mayor. Laukumu ieskauj sarkanu ķieģeļu ēkas un torņi. Turpiniet pastaigu gar Plaza de la Villa – vecāko Madrides laukumu. Dodieties līdz Cava Baja, kur agrāk atradās vecpilsētas mūris, bet tagad - neskaitāmi tapas bāri. Pa ceļam apskatiet San Andrés baznīcu un izstaigājiet Plaza de la Paja, kur viduslaiku atmosfēra rada kontrastu ar dzīvīgo āra kafejnīcu strāvojumu.

San Fernando Karaliskās tēlotājmākslas akadēmijas muzejs

Kaut gan muzejs atrodas netālu no Puerta del Sol, tajā reti kad sastopami lieli ļaužu pūļi. Muzejs izveidots elegantā 18. gadsimta ēkā un piedāvā iepazīt Gojas, El Greko, Zurbarana (Zurbaran), Pikaso, Van Deika (Van Dyck), Tiepolo un citu slavenu mākslinieku darbus.

San Fernando Royal Academy of Fine Arts Museum (00 34 91 524 0864, www.realacademiabellasartessanfernando.com), Calle Alcalá 13.

Atvērts: otrdiena-sestdiena, 9.00-15.00; svētdiena, 9.00-14.30.
Ieejas maksa: €5; trešdienās bez maksas.

"Descalzas Reales" klosteris

16.gadsimtā būvētais Descalzas Reales klosteris glabā bagātīgu karalisko mantojumu, kā arī izcilu mākslinieku kolekcijas, tai skaitā El Greko, Ticiana, Rubensa, Velaskesa, Zurbarana, Perdo de Menas (Pedro de Mena) un Pompeo de Leoni (Pompeo de Leoni) darbus. Klosteris atrodas tieši pilsētas sirdī, paslēpies aiz El Corte Inglés universālveikala; te vēl joprojām mitinās neliela mūķeņu grupa.

Descalzas Reales Monastery (00 34 91 454 8800, http://patrimonionacional.es – pēc tam noklikšķiniet uz Monasteries and Convents), Plaza de las Descalzas 1.
Atvērts: otrdiena-sestdiena, 10.00-14.00, 16.00-18.30; svētdienās, 10.00-15.00.
Ieejas maksa: €7

"Debod" templis

Šo vairāk kā 2000 gadus seno ēģiptiešu templi Spānijai uzdāvināja kā pateicību par spāņu arheologu palīdzību, glābjot Abu Simbel tempļus no plūdiem un uzbūvējot Aswan Dam dambi. Debod templis atrodas uz pilsētas centra rietumu robežas un kļuvis populārs, pateicoties romantisko saulrietu ainavām.

Debod Temple (00 34 91 366 7415, www.esmadrid.com), Calle Ferraz 1, Parque del Cuartel de la Montaña
Darba laiks: otrdiena-piektdiena, 10.00-14.00, 18.00-20.00; sestdiena-svētdiena, 10.00-14.00 (aprīlis-septembris); (oktobris-marts) otrdiena-piektdiena,9.45-13.45, 16.15-18.15; sestdiena-svētdiena, 10.00-14.00.
Ieejas maksa: bez maksas.

Madrides tūrisma birojs piedāvā lielisku programmu pastaigām gida pavadībā, kas pāris stundās iepazīstinās ar Madrides vēsturi. Cena €3 vai €4. Vairāk informācijas šeit: www.esmadridcom/descubremadrid_en/portal.do.

Foto: AP/Scanpix

Dienas ceļojumi

Toledo

Ierodoties Toledo no Madrides, skatam pavērsies skaista ainava uz viduslaiku pilsētu, kas atrodas augstu granīta kalnā, un kuru gandrīz pilnībā ieskauj Težu upe (Tagus). Toledo ir vairāki interesanti vēstures pieminekļi, muzeji un baznīcas. Lai labāk iepazītu senās pilsētas atmosfēru, pavadiet šeit vakaru vai nakti.

Pilsētas pērles: no 13. līdz 15.gadsimta beigām celtā katedrāle, kā arī Santa María la Blanca sinagoga un San Juan de los Reyes kolsteris.

Braucot ar Avant ātrvilcienu (www.renfe.com) Toledo nokļūsiet 30 minūtēs, savukārt Continental Auto autobuss no Plaza Elíptica pieturas līdz Toledo aizvedīs 50 minūtēs (www.t-descubre.com/es/info/autobuses_interurbanos_toledo.php).

El Escorial

San Lorenzo de El Escorial pils un klosteris, ko 16. gadsimtā uzcēla Filips II, simbolizē Hābsburgu dinastijas varu. Plašā celtne piedāvā iepazīt mākslas darbus, tai skaitā arī El Greko, Ticiana un Rubensa gleznas.

Neierasti rotātajā karaliskajā panteonā atrodas gandrīz visu Spānijas monarhu kapenes, sākot no Kārļa I un beidzot ar Alfonso XIII. Lai nokļūtu šajā vietā, brauciet ar autobusu Nr. 661 vai Nr. 664 no Intercambiador de Moncloa pieturas, vai arī C8a vilcienu no Atocha vai Recoletos stacijas (abi braucieni ilgst aptuveni stundu). Vairāk informācijas šeit: http://sanlorenzoturismo.org.

Ieteikums: Arī ārpus Madrides varat izbaudīt lieliskus vienas dienas ceļojumus. Dodieties no Madrides uz Alcalá de Henares, Segovia, Aranjuez vai Chinchón, kā arī Toledo un El Escorial – tur var ērti un izdevīgi nokļūt arī ar sabiedrisko transportu.

Foto: Reuters/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!