Prāga ir vieta, kur skaidri redzamas visbrīnumainākās Jaunās Eiropas pārvērtības. Daudziem iespējams jau aizmirsies, kā pirms nedaudz vairāk kā 20 gadiem Čehoslovākijā krita "dzelzs priekškars" – tas bija notikums, kas iedvesmoja visu pasauli. Kopš tā laika Prāga ir izteikti mainījusies!

Tagad šajā pilsētā redzamas mirdzošas IT jomas uzņēmumu biroju ēkas, glamūrīgi modes veikali, kā arī modelēm līdzīgas daiļā dzimuma pārstāves, kas vieglā gaitā pārvietojas pa apkārtni - visbiežāk jaunu biznesmeņu pavadībā. Visa šī mūsdienu atmosfēra itin veiksmīgi ietilpst restaurētā baroka stila arhitektūras un vecpilsētas bruģa vidē.

Šī kompaktā 1,2 miljonu iedzīvotāju pilsēta, kuru sadala gleznaini zaļa upe un savieno akmens tilti, ne vienmēr bijusi iespēju pilsēta. "Zelta pilsēta" laika gaitā vilinājusi padomju spiegus, vācu militāristus, Habsburgu kolonistus un pārcietusi dzelzs laikmeta slāvu laiku. Vltavas (Vltava) upe, par spīti garajām, drūmajām ziemām, gadu gaitā ievilinājusi pilsētā dažādus "viesus" - to vidū bija arī tādi, kuru nolūki nebija visai draudzīgi.

Rakstnieka Kafkas bieži izmantotais citāts par mazo māti Pārgu, kurai ir asi nagi, patiesībā nav nemaz joks, tāpat kā vārda "bohēma" pielīdzināšana sajūtu meklējumiem cilvēka dzīvē. Tāpēc šajā kontrastu pilsētā pat Hugo Boss uzvalkā tērptie atrod laiku alus kausam un gulašam pusdienās vai arī mierīgai smēķēšanas pauzei zem kastaņkoka.

Prāgas iedzīvotājiem neliksies dīvaini, ja pārīši mīlināsies metro stacijā, ja no tramvaja izstreipuļos iereibis cilvēks vai arī, ja parkā kāds smēķēs "kāsi". Laissez-faire čehus nemaz nesatrauc.

Pilsēta reizēm var šķist arī visai nepieklājīga, piemēram, ierēdņi labprātāk vispirms uzsmēķēs un tikai tad pievērsīsies klientiem. Bet ja šīs ir tās lietas, kas jāpiecieš, lai ar baudu izdzīvotu Prāgas burvību, tad lai tā būtu. Tomēr jāpabrīdina, ka šis dzīvesveids ir lipīgs un vienā brīdī iespējams pat nolemsiet šeit uzturēties ilgāk nekā plānots, kļūstot par romānu rakstnieku vai džeza mākslinieku.

Kad apmeklēt

Foto: Reuters/Scanpix

Patiesas pārvērtības Prāgā notiek pavasarī, kad bālie cilvēki sāk ķert pirmos saules starus un uzkavēties alus dārzos, lai vērotu, kā plaukst pirmie pumpuri. No jūnija līdz augustam šeit viss ir ļaužu pieblīvēts. Rudens ir patīkams, vēss un lielākoties bez tūristiem, savukārt ziemā šeit var baudīt apsnigušo Gotiskā stila ēku smailes.

Nokļūšana

Pārsēšanās: Lai nokļūtu līdz pilsētas centram, no Ruzyně lidostas (www.prg.aero/en) par saprātīgu cenu - 650 CZK - varat braukt ar taksometru (www.aaa.cz). Krāpnieku taksometru pakalpojumi lidostās tagad ir pagātne. Pieejams arī Prāgas Lidostas starppilsētu autobuss, ko varat rezervēt divās minūtēs, nosūtot SMS (www.prague-airport-shuttle.com, +420 602 395 421); šis autobuss 20 minūtēs aizvedīs līdz centram.

Vilcieni un metro pagaidām vēl neapkalpo Ruzyně, tāpēc pagaidām tos aizstāj autobuss Nr. 119; biļetes cena šim autobusam ir 28 CZK un to nopirkt varat biļešu automātā pie autobusu pieturas termināla Nr. 1 vai 2. Kad esat iekāpuši autobusā, nokompostrējiet biļeti dzeltenajā kastē.

Pārvietošanās

Sabiedriskais transports:

Prāgas transporta sistēma (www.dpp.cz/en) ir saglabājusies vēl no Padomju laika un ir veidota 20. gadsimta 70-tajos. Tas liels, ātrs un lēts metro, kas apkalpo trīs līnijās, kā arī tramvaji un nakts tramvaji (apzīmēti ar numura zīmēm, kurās ir 50-nieki), kas krustu šķērsu apkalpo visu pilsētu. Pusnaktī metro mēdz apstāties, un biļešu kontrolieri pārsteidz ar negaidītām biļešu pārbaudēm.

Iegādājieties biļeti automātā pie metro ieejas vai arī lielākajā daļā tabakas (Tabák) veikalu par 32 CZK, kas nodrošinās jums 90 minūšu neierobežotus braucienus. Varat iegādāties arī vienas dienas biļeti par 110 CZK vai trīs dienu biļeti par 310 CZK. Biļeti var iegādāties, nosūtot arī SMS: sūtiet SMS tekstu DPT32, DPT110 vai DPT310 uz numuru (+420 90206). Tomēr jāpiebilst, ka vecpilsētu un Malá Strana vislabāk apmeklēt, izbaudot patīkamu pastaigu.

Neaizmirstiet apstiprināt savas transporta biļetes īpašajos automātos, iekāpjot autobusos un tramvajos.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Velosipēdi:

Braukšana ar velosipēdiem vairs nav tik bīstama, kā tas bija agrāk, tomēr tramvaja sliedes un bruģakmens ir pa spēkam tikai izturīgākajiem. Ja vēlaties doties velotūrē, izmēģiniet City Bike pakapojumus (www.citybike-prague.com). Tiem, kas paši vēlas visu aplūkot, aktuāls pirkums ir MP3 audiogids, kas maksās 590 CZK.

Automašīnu noma: Ja plānojat uzturēties Prāgā, automašīnu nomāšana nebūs izdevīga, jo to novietošana ir sarežģīta un dārga. Arī ceļošanai ārpus pilsētas izdevīgāk ir izmantot autobusu vai vilcienu pakalpojumus - mazāk klapatu un izmaksās lētāk, izņemot, ja vēlaties doties uz nomaļām vietām, kur šāda veida transports neapkalpo. Vietējais uzņēmums Alimex (www.alimexcr.cz) piedāvā pakalpojumus par pieņemamām cenām, tomēr klientu atsauksmes nav īpaši izcilas.

Fakti, kas jāzina

Svarīgi kontakti

Neatliekamā palīdzība: 112
Prāgas Informācijas centrs: Staroměstské náměstí 1 (0042 221 714 444; www.praguewelcome.cz).

Pamatfakti

Valūta: Čehijas krona
Telefona kods: 0042

Vietējie noteikumi un etiķete

Saskaņā ar Čehijas likumiem, vienmēr līdzi jābūt personu apliecinošiem dokumentiem, tāpēc neaizmirstiet vienmēr nēsāt līdzi pasi.

Uzrunājot kādu personu (neatkarīgi no tā, vai vēlaties pievienoties galdiņam kādā bārā, vai kaut ko nopirkt veikalā), sakiet dobrý den ("Labdien!") vai dobrý večer ("Labvakar!").

Lielākā daļa čehu Prāgas centrā runā ļoti labā angļu valodā, bet Jūsu pūliņi sarunā iekļaut kaut vienu frāzi čehu valodā tiks augstu novērtēti, pat ja izmantosiet tādas vienkāršas frāzes kā děkuji ("Palldies!") vai prosím ("Lūdzu!").

Daudzi cilvēki Prāgu izvēlas par galamērķi trakulīgām un alkoholiskām izdarībām, tomēr nesen pieņemtie likumi aizliedz publiski lietot alkoholu daudzos pilsētas galvenajos parkos, tāpēc labāk pēc bāra apmeklējuma uzvesties saskaņā ar likumu. Prāgā ir spēkā smēķēšanas likums, tomēr tas ierobežo smēķēšanu tikai publiskajās ēkās, tramvaju pieturās, kā arī pie dažiem galdiņiem lielākajā daļā restorānu pusdienu ieturēšanas laikos.

Par spīti dzirdētajam, tieši pretēji - narkotikas (pat personīgai lietošanai) Čehijas Republikā nav atļautas.

Apskates vietas Prāgā

Foto: AP/Scanpix

Jau kopš viduslaikiem Prāga ir vilinājusi māksliniekus, arhitektus, sapņotājus un citus radošus cilvēkus. Šajā pilsētā vispirms jādodas pastaigā uz Prāgas pili aplūkot mākslas darbus, kas tapuši posmā pirms gotikas stila ienākšanas. Tad jādodas uz mākslas, mūzikas un svinību atmosfēru pārņemto vecpilsētu, kā arī jāapmeklē citas pilsētas vietas. Bez galerijām, muzejiem un koncertzālēm, vienaldzīgu neatstās arī skaistie pilsētas tilti.

Galvenās apskates vietas

Astronomiskais pulkstenis

Centrālais Staré Město rajona objekts ir Astronomiskais pulkstenis, kurš šeit iezvana stundas jau kopš 1410. gada. Šis pulkstenis ir īsts avangarda piemērs, neatstājot vienaldzīgu nevienu. Ciparnīca atspoguļo gan pulksteņa laiku, gan zodiaka zīmes. Iedomība, Alkatība, Nāve un Turks sveic klātesošos ik stundas. Pulksteni ieskauj vecpilsētas Rātsnams, kuru reiz satricināja nacisti.

Adrese: Staroměstské náměstí
Kontakti 0042 724 911 556; www.prazskeveze.cz
Darba laiks: otrdiena-svētdiena, 9.00-22.00, pirmdienās 11.00-22.00
Ieejas maksa: 100 CZK
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes

Vecie ebreju kapi

Šie kapi ir daļa no piecdaļīgā Ebreju muzeja un kādreiz tie bija daļa no sienām ieskautā geto rajona; kapu vietu kapakmeņus šeit rotā skulptūras, kas simbolizē uzvārdus.

Adrese: U starého hřbitova 3a
Kontakti: 0042 221 749 211; www.jewishmuseum.cz
Darba laiks: novembris-marts, svētdiena-piektdiena, 9.00-16.30, aprīlis-oktobris, svētdiena -piektdiena, 9.00-18.00
Ieejas maksa: 300 CZK
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes

Dekoratīvās mākslas muzejs

Daudzus gadsimtus Prāga noteikusi Centrāleiropas stilu, un šajā muzejā atspoguļoti visi veiksmīgie un mazāk veiksmīgie periodi gan stikla mākslā, gan deco mākslā, kā arī modē, sākot no Hābsburgu dinastijas aristokrātiem un beidzot ar džeza laikmetu.

Adrese: 17. listopadu 2
Kontakti: 0042 251 093 111; www.upm.cz
Darba laiks: otrdiena, 10.00-19.00, trešdiena-svētdiena, 10.00-18.00
Ieejas maksa: 120 CZK
Maksāšanas veids: tikai skaidrā naudā

Prāgas pils

Šis pils komplekss ir būvēts uz kādreizējās pagānu svētvietas - tajā valdījuši Kārlis IV un pretrunīgi vērtētais Rūdolfs II. Pils kompleksu veido Gotiskā stila Svētā Vitusa katedrāle, Baroka stila Vecā Karaliskā pils, Romānikas stila Svētā Georga bazilika, muzeji, galerijas un bērniem paredzētā izstāde par Prāgas pili (kaut gan daudzi izvēlas vienkārši pastaigāties un izbaudīt apkārtējo atmosfēru, it īpaši pēc tumsas iestāšanās).

Adrese: Hradčanské námestí
Kontakti: 0042 224 372 423; www.hrad.cz
Darba laiks: pirmdiena-svētdiena, 9.00-18.00
Ieejas maksa: 140-350 CZK
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes

Žižkovas tornis

Retro stila tornis, kas sākotnēji tika būvēts, lai bloķētu rietumu apraides signālus, ir komunisma laika klasika, ko renovēja, radot iespēju baudīt 360 grādu ainavu no 328 pēdu augstuma; šeit atrodas arī neliela kafejnīca, viesnīca ar vienu istabiņu un sirreālas bērnu skulptūras, ko veidojis Prāgas izaicinošais mākslinieks Davids Černijs (David Černý).

Adrese: Mahlerovy sady 1
Kontakti : 0042 242 418 784; www.towerpark.cz
Darba laiks: pirmdiena-svētdiena, 8.00-pusnakts
Ieejas maksa: 150 CZK
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes

Kārļa tilts

Pilsētas viens no vadošajiem simboliem ir ielu muzikantu un mīlnieku iecienītais akmens tilts, kuru ik dienas uzrauga šeit esošās 30 svēto skulptūras. Skatam paveras lieliska ainava uz Prāgas pili; tilts kopš 1357. gada savieno vecpilsētu ar Malá Strana.

Adrese: Karlova iela, vecpilsēta
Ieejas maksa: Bez maksas

Veletržní pils

Šeit atrodas Nacionālās galerijas modernistu darbu kolekcija, kas ļauj iepazīt Alfonsa Muhas (Alfons Mucha) satriecošos episkos slāvu paneļus un čehu sapņotāju, ar kosmoloģiju apsēsto mākslinieku darbus, piemēram, Vladimirs Kokolija (Vladimír Kokolia), kā arī kubisma skulptūras no Otto Gutfreunda (Otto Gutfreund); apskatei izlikti arī intriģējoši pirmskara Prāgas dizaini.

Adrese: Dukelských hrdinů 47
Kontakti: 0042 224 301 122; www.ngprague.cz
Darba laiks: otrdiena-svētdiena, 10.00-18.00
Ieejas maksa: 240 CZK
Maksāšanas veids: pieņem kredītkartes

Petřín kalns un skatu tornis

Prāgas pils tuvumā esošais kalns ļauj izbaudīt pasakainas pilsētas ainavas un kādreizējo karalisko augļu dārzu idilli. Bērnus un mīlniekus noteikti vilinās trošu dzelzceļš (lai dotos braucienā, būs vajadzīga tramvaja biļete), 299 pakāpienu augstā miniatūrā Eifeļa torņa replika, spoguļu labirints un Štefánik observatorija (slēgts pirmdienās, ieejas maksa 65 CZK, www.observatory.cz).

Adrese: Újezd iela, Malá Strana
Kontakti: 0042 257 320 112
Darba laiks: oktobris, marts, pirmdiena-svētdiena, 10.00-22.00; novembris-februāris, 10.00-18.00; aprīlis-septembris, 10.00-22.00.
Ieejas maksa: 100 CZK

Výstaviště

Ambiciozajā Holešovice rajonā atrodas galvenā pilsētas izstāžu vieta, kas ir spilgts pagātnes piemērs - šeit bērniem šķitīs vilinošs komunisma ēras atrakciju parks, kā arī nesen izveidotā Jūras pasaule, kur aplūkojamas simtiem dažādas jūras sugas (10.00-19.00, katru dienu, ieejas maksa 280 CZK).

Adrese: U Výstaviště
Kontakti: 0042 220 103 111
Darba laiks: pirmdiena-svētdiena, 7.00-23.00
Ieejas maksa: bez maksas

Vyšehrad

Senā cietokšņa drupas, kas 1085. gadā kļuva par Vratislava II troņa vietu. Ar šo cietoksni par dominanci Bohēmijā sacensties spēj vien tikai Hradčany pils. Piecpadsmit minūšu metro brauciena attālumā uz dienvidiem no centra ir kapsēta, kur atdusas rakstnieks Karels Čapeks (Karel Čapek), operas zvaigzne Emmija Destina (Emmy Destinn) un Antonins Dvoraks (Antonín Dvořák).

Adrese: Soběslavova 1
Kontakti: 0042 241 410 348; www.praha-vysehrad.cz
Darba laiks: pirmdiena-svētdiena, 9.30-17.00
Ieejas maksa: bez maksas

Dienas ceļojums

Kutná Hora

Kādreizējā sudraba raktuvju pilsēta, kur pie bagātībām tika Bohēmijas naudīgie iedzīvotāji. Šeit no čehu vārda "tolar" vēlāk radās vārds "dolārs". Pilsēta atrodas pusstundas autobusa brauciena attālumā no Prāgas Florenc stacijas (http://jizdnirady.idnes.cz), saprātīga cena - 50 CZK. Ievērojamā Svētas Barbaras baznīca bieži vien bijusi izmantota filmu skatos, tomēr satraucošāka šķitīs tūre pa raktuvēm un apbedījuma vietu netālu no Sedlec, kur apskatei izlikti no mēra mirušo kauli (www.kutnahora.cz).

Mělník

Pils, kas izceļas uz pārējās vēsturiskās pilsētiņas fona, ir vieta, kur čehi Kārļa IV vadībā sāka apgūt vīnkopību. Tieši tāpēc obligāta šķiet tūre pa vīna pagrabiem Lobkowicz pilī, kā arī slavenā vietējā brūvējuma Ludmila nogaršošana. Bez šī dzēriena, pieejami arī augstākas kvalitātes vīni. Pusstundas brauciens ar autobusu, kura laikā iespējams baudīt skaistas dabas ainavas, aizvedīs jūs no Prāgas Florenc stacijas (http://jizdnirady.idnes.cz) par saprātīgu cenu - 50 CZK.

Karlštejn

Bohēmijas Zelta laikmeta vadošās personas Kārļa IV vasaras pili rotā iespaidīgi arhitektūras risinājumi, torņi un bagātīgums visās izpausmēs. No Prāgas galvenās stacijas Hlavní nádraží (http://jizdnirady.idnes.cz) vilcieni atiet vairākas reizes dienā, brauciena ilgums 40 minūtes. Lai gan par piedāvājumu tūristiem padomāts visam gadam, ārpus tūrisma sezonas, šī vieta ir diezgan mierīga. Tūres Nr. II biļetes maksā 300 CZK - tā iekļauj arī Svētā Krusta kapelu (pieejama tikai no jūnija līdz oktobrim), kuras galvenā vērtība ir žilbinošā sirreālistiskā Gotiskā stila portretu kolekcija (www.hradkarlstejn.cz). Tūre Nr. I paredz visas pārējās pils daļas apskati un ir pieejama visu gadu.

Sezonu ceļvedis

Viena no pilsētas greznākajām mākslas galerijām, kas atrodas baroka stila dārzā blakus Parlamenta ēkai, ir Vallenšteina jāšanas skola (Waldstein Riding School) (www.ngprague.cz).

Viens no pilsētas stilīgākajiem muzejiem ir Mūzikas muzejs (www.nm.cz). Šo muzeju varat aplūkot pēc pastaigas pa blakus esošo Kampa parku pilsētas kreisajā krastā.

Čehu fotomāksla un fotožurnālistika vienmēr ir bijusi augstā līmenī. Čehijas fotogrāfu darbi no pasaules karstajiem punktiem ir apskatāmi Czech Press Photo (www.czechpressphoto.cz). Šeit ir ne tikai kara fotogrāfijas, bet arī brīnumaini darbi par vides tēmām, kā arī kadri un portreti no tautas.

Ziemassvētku brīvdienas pārvērš Bohēmiju par īstu pasaku valstību. Vecpilsētas laukumā darbojas Ziemassvētku tirgus (www.trhypraha.cz), kurā piedalās rokdarbu tirgotāji, metāla izstrādājumu tirgotāji, uzstājas kori, klātesošajiem tiek piedāvāts karsts groks un cilvēki priecājas par apkārt notiekošo. No 26. novembra līdz 1. janvārim.

Domes ēka ir pilsētas lielākā Art Deco dārgumu glabātuve - šeit atrodas Vecās Eiropas stila kafejnīca, Prāgas Filharmonijas skatuve, galerijā apskatāma Tauromaquia, kas atspoguļo vēršu cīņas (www.tauromachie.cz). Šeit iespējams redzēt izcilu meistaru - Pablo Pikaso, Salvadora Dali, Francisko Goijas, Emila Fillas un Josefa Čapeka darbus par vēršu cīņu tēmu. No 9. decembra līdz 9. aprīlim.

Vispopulārākais Prāgas klasiskās mūzikas festivāls (kas mūsdienās iekļauj arī vadošās mūsdienīgās mūzikas pārstāvjus) ir "Prāgas pavasaris". Šis pasākums vienmēr ir izpārdots, tāpēc nenokavējiet biļešu iegādi (www.festival.cz). "Prāgas pavasaris" notiek dažādās pilsētas vietās; šis ikgadējais pasākums, kura pirmsākumi meklējami Otrā pasaules kara beigās, piesaista pasaulē atzītus talantus.

PADOMS

Mājas lapā "Prague Welcome" www.praguewelcome.cz iespējams atrast tuvāko koncertu, festivālu, izstāžu un tūru sarakstus angļu valodā. "Prague Post" (www.praguepost.com) ir atrodams iknedēļas pasākumu plāns drukātā versijā - tas ir pieejams lielākajā daļā centra avīžu kioskos par 50 CZK.

36 stundas Prāgā

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Labs laiks ceļojumam būs rudens. Tad Prāgas greznā arhitektūra liegi izstaro rudens noskaņu un pilsētas ielas, kas vēl tikai nesen bija ļaužu pārpildītas, tagad ieguvušas mierīgāku ritmu. Arī viesnīcu un lidojumu cenas krītas, un šī Bohēmijas pilsēta kļūst daudz pieejamāka kā jebkad. Šajā laikā no atvaļinājuma atgriežas visi koncertmeistari un slavenību šefpavāri, kas pievēršas savam darbam ar jaunu enerģiju.

Savukārt pilsētas kultūras dzīve nekad neapstājas. Nacionālajā Galerijā (ngprague.cz) līdz 7. oktobrim ir aplūkojama prātu provocējoša austriešu mākslinieka Oskara Kokoškas (Oskar Kokoschka) retrospektīva izstāde.

Rudens ir festivālu laiks. Klasiskclassical Strings of Autumn gala pasākumi notiek no 23. septembra līdz 3. novembrim, savukārt AghaRTA džeza festivāls notiek līdz 12. novembrim, regulāri piepildot dzīvīgo Lucerna Music Bar, kas atrodas Wenceslas laukumā. Čehijas Filharmonija (ceskafilharmonie.cz) sezonu sāk oktobra sākumā. Aktuāls ir arī Prāgas Simfoniskā orķestra piedāvājums (fok.cz).

Apmešanās

Īpaša attieksme

U Zlaté Studne viesnīca atrodas Prāgas pils ēnā, kur koka paneļiem veidotās istabas rada īpašu karalisku sajūtu. Viesnīcas jūras velšu restorāns ar skatu pār pilsētu ļauj sajust īsto Prāgas atmosfēru. Istabas cenas sākot no €142.

Vidēja līmeņa

Domus Balthasar viesnīca apvieno vēsturisko un moderno stilu, tā atrodas parocīgā, varbūt ne tik klusā, vietā pilsētas centrā. Agrāk šī ēka bija rātsnams, kas pēc tam piedzīvoja stilīgu rekonstrukciju, kā rezultātā interjers tagad koncentrējas ap apburošām, šaurām spirālveida kāpnēm. Istabas cena sākot no €93.

Budžeta

Appia Residences atgādina klosteri, tikai bez ierastā šādas iestādes režīma. Izcila, mierīga viesnīca Malá Strana apgabalā. Cenas no €58.

Numuriņus šajās un citās viesnīcās iespējams rezervēt telegraph.co.uk/praguehotels, kur tiek garantētas labākās cenas. Cenas piedāvātas tikai par istabu.

Ierašanās

Plkst. 19.00

Dodieties uz Prāgas bohēmiskāko rajonu - vecpilsētas Dlouhá ielu. Šeit kokteiļu bāri un hipiju kafejnīcas sacenšas ar antīkajiem veikaliņiem un klasiskajām čehu sabiedriskajām ēstuvēm, Lokál (Dlouhá 33; 0042 222 316 265; lokal-dlouha.ambi.cz).

Plkst .20.30

Šķērsojiet unikālo Kārļa tiltu (būvēts 1357.gadā), kuru sargā baroka stilā veidotie svētie uz tilta malām. Dodieties uz idillisko Malá Strana rajonu, kur apkārt bruģētajam U Lu˘zického Semináre laukumam virknējas neskaitāmi ielu tirdziņi un galerijas. Tā būs izcila pastaiga, kas aizvedīs līdz pirmajai pusdienošanas vietai -Kampa Park restorānam (Na Kamp˘e 8b, 0042 296 826 112; kampagroup.com; aptuveni €26 no cilvēka), kas atrodas upes krastā. Elegantākie Prāgas iedzīvotāji šajā vietā iecienījuši āti melnajās trifelēs, klāt baudot kādu no Morāvijas baltajiem vīniem.

Pirmā diena

Plkst. 10.00

Dienu sāciet ar kafijas tasi Vecpilsētas laukumā - tūristu iecienīta vieta, kurā savienojas baroka, renesanses un gotikas stila ēku fasādes.

Aplūkojiet sirreālistisko 15. gadsimtā veidoto Astronomisko Pulksteni, uz kura atveidots Ladislava Šalouna (Ladislav ˘Saloun) veidotais bronzas protestantu moceklis. Arī Josefa Gočara (Josef Goˇcár) Melnās Madonnas nams Celetná ielā ir ievērības cienīgs objekts. Pastaigu turpiniet līdz Stavovské teātrim, kur Mocarts 1787. gadā diriģēja "Dona Džovanni" (Don Giovanni) pasaules pirmatskaņojumu.

Plkst. 11.30

Virzieties uz rietumiem, kur atrodas nesen atjaunotais 19. gadsimta Nacionālais teātris un redzēsiet, kā čehi mīl skatuvi. Pēc tam dodieties uz dienvidiem uz The Globe Bookstore, kas atrodas P˘strossova 6 (0042 224 934 203; globebookstore.cz).

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Plkst. 13.00

Lēnā pastaigā virzieties pa Vltavas upes krastmalu un dodieties uz Kampa salu - šeit bērni varēs rotaļāties zaļajā zālītē blakus Kampa muzejam (8), kur atrodas izcila čehu modernās mākslas kolekcija, ko veidojuši Františeks Kupka (Franti˘sek Kupka) un Otto Gutfreunda (Otto Gutfreund) (U Sovov´ych myln˚u 2; 0042 257 286 147; museumkampa.com; ieejas maksa €2,5 ). Blakus esošajā kafejnīcā par apmēram ~ €7 varat nobaudīt gnoči ar glāzi vīna.

PADOMS

Nelielas pastaigas attālumā no Kampa salas atrodas Pet˘rín hill, kas valdzina ar vecpilsētas skatiem. Trošu dzelzceļš, kura braukšanas cena ir iekļauta arī metro un tramvaja biļetē, aizvedīs uz bāriem kalna nogāzē, šeit pieejamas arī bērnu atrakcijas un izveidota 60 metru augsta Eifeļa torņa replika.

Plkst. 15.00

Ar tramvaju Nr. 22 brauciet līdz Prāgas pilij, lai pēcpusdienu pavadītu, iepazīstot P˘remyslid dinastijas dzīvesvietu, gadu tūkstoti seno Svētā Vitusa katedrāli, romānikas stila Svētā Georga baziliku, kā arī Karaliskajā laukumā izvietoto izstādi par Prāgas pils vēsturi. Pēc tam dodieties pastaigā pa neskartajiem Karaliskajiem dārziem (hrad.cz).

Plkst. 18.00

Ieturiet pauzi no vēstures un atpūtieties Cowboys - vieta, kas atspoguļo čehu mīlestību pret vesterniem. Steiku restorāna galdiņi izvietoti pils tuvumā uz plašas terases; šeit iespējams aplūkot arī straujās pilsētas ainavas (Nerudova 40; 0042 296 826 107; cowboys.cz). Pusdienām un alum iztērēsiet aptuveni €20.

Plkst. 20.00

Vakaru šajā mūzikas pilsētā noslēdziet Baroka baznīcā vecpilsētā. Svētā Žila katedrālē kamermūzikas priekšnesumi sākas ap plkst. 20.00 (Husova 8; 0042 224 220 235).

Otrā diena

Plkst. 10.00

Pirms dodieties aplūkot kolekcijas Ebreju muzejā, nobaudiet strūdeli pie kafijas tases Franz Kafka CafeSiroká 12; 0042 222 318 945). Muzeja kolekciju veido pirms Otrā pasaules kara šeit dzīvojošo ģimeņu atsavinātais īpašums.

Vecie ebreju kapi atrodas pavisam netālu un nevienu neatstās vienaldzīgu. Šeit atzīmētas vietas, kur geto šausmas piedzīvojušas daudzas ievērojamas personības.

Plkst. 11.30

Pusdienu gulašu varēsiet izbaudīt U Parliamentu (Valentinská 8; 0042 721 415 747; uparliamentu.cz; €7), kas ir ierasta pusdienu vieta dažiem Prāgas iedzīvotājiem. Antikvariāti un čehu kristāla veikali šajā klusajā ieliņā sagādās patīkamus iepirkšanās mirkļus.

Plkst. 12.30

Šķērsojiet krāšņi izrotāto ˘Cech˚uv tiltu, lai nokļūtu Letná parkā un izbaudītu pastaigu pa tās takām līdz vietai, kur kādreiz stāvēja 30 metrus augsta Staļina statuja; noslēdziet pastaigu alus dārzā. Bērniem draudzīgs piedāvājums ir nesen atjaunotajā Nacionālajā tehnikas muzejā (12) (Kostelní 42; 0042 220 399 111; ntm.cz), kurā apskatei izvietoti neskaitāmi antīkie motocikli un lidmašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!