Katru pavasari Kuldīgā labāko nārsta vietu meklējumos dodas vimbas, kuras saskaras ar dabīgo šķērsli – 240 metrus plato Ventas rumbu. Pārvarēt to spēj tikai retā zivs, bet šie mēģinājumi izvēršas par izrādi pilsētas viesiem.

Lūk, Arvīda Barānova (eaglewoodfilms.com) veidots video, kur redzams, kā vimbas jau sākušas savu ceļu augšup pa upi.

Aprīļa pēdējā nedēļas nogale jau tradicionāli kļuvusi par laiku, kad Kuldīgā tiek svinēti svētki – pavasara palu šovs "Lido zivis Kuldīgā", kas tapis par godu lidojošajām vimbām un atklāj tūrisma sezonu novadā. Šogad tas notiks 25. aprīlī.

Kuldīdzniekiem ik gadu ir zināms, kad sākas pavasaris – tad, kad virs rumbas, mugurām zaigojot, sāk lidot zivis. Gadu simtiem vimbas pavasaros dodas augšup pa Ventu, savā nārsta ceļā sastopot mutuļojošo Ventas rumbu – Eiropas platāko ūdenskritumu. Pirms 300 gadiem hercoga Jēkaba laikā kuldīdznieki izdomāja unikālu zivju ķeršanas metodi – uz rumbas novietojot zivju ķeramos grozus. To dēļ Kuldīgu sāka dēvēt par pilsētu, kur zivis ķer gaisā. Zivis ceļojumā pavada arī tūrisma sezonu atklājošs jampadracis – "Lido zivis Kuldīgā", kas tiek rīkots kopš 2005. gada un ir vienīgais šāda veida pasākums Latvijā.

Agrā 25. aprīļa rītā Ventas krastus ieņems "copmaņi", lai cīnītos par dižo lomu – "Planējošo vimbu". Kam dziļāks miegs, tie zvejot varēšot zivju zupas bļodās, ko dižos grāpjos vārīs muzeja ļaudis un dižie stāstnieki. Stāstnieku festivālu "Ziv' zup" ik gadu svētku laikā rīko Kurzemes kultūras mantojuma centrs "Kūrava", teikts Kuldīgas mājaslapā.

Apkārt Pilsētas dārzam novada ļaudis no pagrabiem, lādēm un stūriem vilkšot ārā to, kas pašu rokām darināts un būvēts – kūpinājumi, šmorējumi, pinumi un adījumi, kalumi un grebumi – to visu un vēl daudz ko būšot iespējams atrast tirdziņā, kas ik gadu notiek visas dienas garumā. Savukārt Pilsētas dārzā norisināsies ne tikai radošas un izzinošas nodarbes, bet arī koncerti un dejas lieliem un maziem, tuviem un tāliem viesiem.

Bet tad, kad satumsīs, jaunu sezonu atklās Kuldīgas brīvdabas kino "Goldingen Knight Cinema".

Ko vēl apskatīt Kuldīgā, lasiet rakstā: "Brīvdienu maršruts: Kuldīga - Latvijas Venēcija un Holivuda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!