Pagājušā gadsimta 20. un 30. gados strauji attīstījās tūrisma un ceļošanas paradumi daudzviet Eiropā, īpaši populāriem kļūstot pārgājieniem un dabas baudīšani, kuru pirmssākumi meklējami vēl krietni senāk Vācijā un Anglijā. Arī Latvijā dzimtās zemes apceļošana bija iecienīts brīvdienu pavadīšanas veids, īpaši pilsētniekiem, kas nebija piesaistīti saimniecībām un, kam bija brīvdienas pēc garas darba nedēļas. Lūk, kā ceļot pa Latviju ļaudis aicināja 1940. gada vasarā - tieši pirms 75 gadiem.

Vēsturiskasi video sākas ar vārdiem "Latvija visur un vienmēr ir skaista", aicinot pilsētniekus pēc darba nedēļas doties atpūsties Latvijas laukos 1940. gada vasarā. Uzņemtie kadri gan filmēti 1939. gadā. 

Tūristi jūsmīgi tiek aicināti doties pārgājienos un ielūkoties dabas skasitākajos nostūros. Kinožurnālā redzami arī vēsturiski kadri, kuros var aplūkot Kokneses pilsdrupas un apkaimi pirms hidroelektrostacijas izbūves un Daugavas uzpludināšanas.

Kinožurnāls "Latvijas skaņu hronika" Nr. 544 ekranizēts 1940. gadā un tagad glabājas Latvijas Nacionālais arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!