Foto: Valmieras pilsētas pašvaldība
Sestdien, 10.oktobrī no pulksten 9.00 līdz 16.00 Valmieras rātslaukumā un vecpilsētas teritorijā notiks tradicionālais Simjūda gadatirgus, kas jau no sen seniem laikiem ir pēdējais lielais tirgus pirms ziemas sezonas, kad ļaudīm jāparūpējas par dažādu krājumu iegādi. Šogad Simjūda gadatirgum aprit 20 gadu kopš tā atjaunošanas 1996.gadā.

''Simjūda gadatirgū aicināti piedalīties amatnieki un mājražotāji, kuri sarūpējuši gan pārtikas produktus, gan saimniecībā noderīgas lietas. Tirgū būs nopērkami uz kļavas lapām cepti maizes kukuļi, mājās sieti siera rituļi un raudzēti vīni, dziednieciskas zāļu tējas un dažādi našķi – medus, rieksti, sukādes, rozīnes, ledenes un piparkūkas. Turklāt tirgus jau vēsturiski ir vieta, kur iegādāt īstas, mājās gatavotas un aromātiskas garšvielas, kas gatavošanas procesu padarīs vēl baudāmāku," stāsta Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Viss Valmieras centrs būs pārvērsts virtuvē, kur savstarpēji jauksies kūpinātu zivju, ceptas maizes, grauzdētu riekstu, putraimdesu, šķovētu kāpostu un dažādu sildošu dzērienu aromāti.

Tāpat Simjūdā ikviens varēs atrast dažādus koka amatniecības darinājumus, sākot no pavisam maziem ikdienas darbarīkiem un beidzot ar lielām dārza mēbelēm.

Apmeklētājiem būs iespēja jau laikus sarūpēt Ziemassvētku pārsteigumus, jo būs plašs klāsts ar dažādām rotaslietām, veidotām no akmens, kaula, metāla, upes pērlēm un stikla. Būs apģērbi, kas darināti no vilnas, lina un ādas. Neiztikt arī bez dažādu novadu keramikas izstrādājumiem un mājas interjera lietām.

Foto: Valmieras pilsētas pašvaldība

"Gadatirgū būs pārstāvēta gandrīz visa Latvija, tādējādi ļaujot apmeklētājiem atrast dažādu Latvijas pušu kultūras īpatnības. Sastapsim īpaši daudz kurzemnieku, kā arī būs tirgotāji no Ogres, Bauskas, Carnikavas un citiem Latvijas novadiem. Īpaši jāuzsver Carnikavas viesi, kuri turpat uz vietas vārīs īstu nēģu zupu, kā arī ceps tos uz oglēm," uzsver Blūma.

Tā vien šķiet, ka viss Valmieras centrs būs pārvērsts virtuvē, kur savstarpēji jauksies kūpinātu zivju, ceptas maizes, grauzdētu riekstu, putraimdesu, šķovētu kāpostu un dažādu sildošu dzērienu aromāti.

Neizpaliks dažādas tirgus lustes - būs zīlnieču telts, levitējoša dzīvā skulptūra, mīms, leijerkastnieks, cirka tēls ar monociklu un dažādi stāstnieki.

Atzīmējot Simjūda atjaunošanas 20. gadadienu, sagatavota arī īpaša kultūras un izklaides programma.

"Pasākumus vienos viduslaiku tematika, tāpēc kultūras programma tiks koncentrēta pilsdrupu teritorijā. Vēlamies, lai cilvēki izjūt īpašo atmosfēru, ko piedzīvoja ļaudis senajā Valmierā. Ikviens varēs aktīvi piedalīties radošajās amatnieku darbnīcās, izmēģinot jostu celošanu, aušanu, pastalu gatavošanu, filcēšanu, kalšanu, podniecību un maizes cepšanu, klūgu pīšanu, koka grebšanu, svilpavnieku gatavošanu un dzijas krāsošanu,'' stāsta Valmieras muzeja direktores vietniece, Izstāžu un pasākumu nodaļas vadītāja Guna Medne.

Foto: Valmieras pilsētas pašvaldība

Apmeklētājiem būs pieejams viduslaiku spēļu laukums, kurā īstu bruņinieku vadībā ikviens varēs pārbaudīt spēku, veiklību un izturību, protams, neizpaliks dažādas tirgus lustes - būs zīlnieču telts, levitējoša dzīvā skulptūra, mīms, leijerkastnieks, cirka tēls ar monociklu un dažādi stāstnieki no Vidzemes Stāstnieku festivāla.

Simjūda gadatirgus atklāšana notiks ar pilsētas rātskungu dalību un īpaša tirgus karoga uzvilkšanu mastā. Kā vēsta nostāsti, viduslaikos tirgošanās bija atļauta, kamēr mastā plīvoja karogs. Līdz ko tas tika nolaists, tirgošanās bija jāpārtrauc. Tiesa gan – tajos laikos Simjūda gadatirgus ilga pat trīs dienas.

Ieskaties, kādi labumi pērn bija atrodami Simjūda gadatirdziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!