Foto: LETA
Plānojat apceļot Latviju? Šīs nedēļas nogale piedāvā visai raibu pasākumu klāstu dažādās Latvijas malās. Brančs Latgalē, Burdona festivāls Kuldīgā, novadu svētki un dažādi festivāli - skatieties, kādā virzienā doties un baudiet vasaru!

Pirmais lauku labumu brančs Latgalē


Foto: Shutterstock

Atklājot Tirgus ciemu Malnavas maiznīcā "Dzīles", 29. jūnijā, Kārsavas novads sola garšas, skaņas un dvēseles ceļojumu latgaliešu mentalitātes noskaņās.

Tradicionālo Pēterdienu Kārsavas novadā iesāks plkst. 11:00 ar nesteidzīgām brīvdienu brokastīm ārpus mājas - branču*. Varēs degustēt Latgales mājražotāju piedāvājumu, baudīt un iegādāties zivis no zilajiem Latgales ezeriem, ekoloģiskus cūkgaļas žāvējumus, pašbrūvētu alutiņu, svaigi sietus sierus, Latgales ārēs augušas tējas, medu un aromātisko Dzīļu maizi.

Svētku noskaņa turpināsies plkst. 17:00 ar ērģeļmūzikas koncertu Malnavas katoļu baznīcā, Kārsavā. Ērģeļu stabuļu daudzveidīgais skanējums veidos impresionistiskās krāsas, savijoties kopā ar saksofonam raksturīgo tembru un vokālo balsu maigo kolorītu, sola pasākuma rīkotāji.

Pēterdienas svinībās, Kārsavas novadā, būs iespēja doties garšas un skaņas ceļojumā, kurā varēs baudīt Latgales lauku labumus un noslēgumā, muzikālo instrumentu karali - ērģeles.

Plašāka informācija par vēlajām brokastīm pie saimnieces Ainas (26538016, dziles@dziles.lv)

*vēlās brokastis

Novada svētki Burtniekos


Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 28. jūnijā, Ēveles muižas parkā līksmi un krāšņi tiks svinēti Burtnieku novada svētki. Lieli un mazi svētku apmeklētāji visas dienas garumā varēs piedalīties dažādās jautrās un izzinošās aktivitātēs, baudīt teātra izrādi, apskatīt izstādes un iepazīties ar Burtnieku novadā ražotiem labumiem, informē rīkotāji. 

Svētku kulminācija būs vakara koncerts, kurā varēs ieklausīties teiksmainajā stāstā par ļaudīm Burtnieka krastā, bet pusnaktī vērot svētku salūtu - zvaigžņu lietu Ēveles ezerā. 

Vairāk info - šeit. 

Starptautiskais Burdona festivāls Kuldīgā


Foto: AFI

27. jūnijā ar ieskaņas koncertu pils parkā Kuldīgā sāksies ceturtais starptautiskais Burdona festivāls. Svētku noslēgums izskanēs svētdien, 29. jūnijā, Jūrkalnes Ugunspļavā, kad koncertā piedalīsies visi festivāla dalībnieki - kā pašmāju folkloras kolektīvi, tā arī viesi no Igaunijas, Lietuvas un Azerbaidžānas, pulcējot ap 250 dalībnieku. 

Ceturtais starptautiskais Burdona festivāls, kā norāda Etniskā kultūras centra "Suiti" valdes priekšsēdētāja Dace Martinova, uzskatāms par valstiski un nacionāli nozīmīgu kultūras pasākumu, kas notiek suitu kopienas apdzīvotajā teritorijā - Alsungas novadā, Kuldīgas novada Gudenieku pagastā un Ventspils novada Jūrkalne pagastā: "Suitu kopiena svin piecus gadus, kopš suitu kultūrtelpa, kam nepieciešama neatliekama glābšana, iekļauta UNESCO Nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā. Tāpēc šogad suitu etnogrāfiskajā novadā notiks viens no vērienīgākajiem suitu nemateriālās kultūras mantojuma popularizēšanas pasākumiem - 4. starptautiskais Burdona festivāls."

Etniskās kultūras centra "Suiti" piedāvātā Burdona festivāla tēma ir "Jāņos gāju lūkoties, Pēteros saderēju". Pēc ieskaņas koncerta Kuldīgā pēc tam Alsungā varēs apskatīt Dzintara Lejas izstādi "Suitu zemes ļaudis", Sv. Miķeļa Romas katoļu baznīcā notiks festivāla karoga iesvētīšana, dievnama dārzā skanēs koncerts, rādīs Ievas Epneres filmu "Atteikšanās". Sestdien Basos notiks Lietuvas viesmākslinieku lekcija par alus darīšanas tradīcijām, rīta koncertu rīko Basos, dienas - Jūrkalnē, paredzēta arī sadziedāšanās Gudeniekos. Vakarpusē svētku dalībnieki Alsungā dosies gājienā uz Zieduleju, kur izskanēs vakara koncerts, pēc tam būs danči.

Slapjais skrējiens Skrundā


Foto: F64

28. jūnijā Skrundā notiks Slapjais skrējiens, kurā aicinātas piedalīties komandas četru cilvēku sastāvā (viena - obligāti sieviete). Sacensības sāksies plkst. 11.00 - komandām būs jāšķērso Venta, tad skrienot jāpārvar dažādi Skrundas uzņēmēju sagatavoti šķēršļi, pēc kuriem, atkal šķērsojot Ventu, komandai kopā jāfinišē.

Skrundas Slapjais Skrējiens tiek rīkots pirmo reizi, tāpēc aicināti atbalstīt un līdzi just visi tie, kam patīk netradicionālas sacensības, kuros mīt sacensību gars, spēks un vēlme pēc aktīviem piedzīvojumiem draugu lokā, informē rīkotāji.

Vairāk info - šeit. 


Baltijas studentu dziesmu un deju svētki „Gaudeamus” Latgalē


Foto: Publicitātes foto

No 27. līdz 29. jūnijam Daugavpilī notiks 17. Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki "Gaudeamus", kas pārmaiņus tiek organizēti kādā no Baltijas valstīm. Līdz šim pieciem svētkiem mājvieta ir bijusi Latvija, bet ne vienmēr Rīga - arī Ogre, Liepāja un Cēsis ir uzņēmušas pie sevis festivāla dalībniekus. Savukārt šogad mūsu valstij ir unikāla iespēja iepazīstināt dalībniekus un viesus arī ar Latgales reģiona kultūru un tradīcijām, jo par svētku norises vietu pirmo reizi ir izraudzīta Daugavpils.

"Gaudeamus" rīkotāji aicina baudīt plašu svētku programmu klātienē Daugavpilī, kur līdztekus tradicionālajiem koncertiem, kuros varēs iepazīties ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tautas dziesmu, deju un folkloras tradīcijām, būs arī vēl citi radoši pasākumi, kas festivāla ietvaros notiks pirmo reizi, piemēram, simfoniskās mūzikas koncerts un mākslas augstskolu rektoru darbu izstāde Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.

Ieeja visos svētku pasākumos ir bez maksas, bet tā kā atsevišķos koncertos (Igaunijas, Latvijas, Lietuvas tautas deju ansambļu koncerts; Simfoniskās mūzikas koncerts; Tautas deju lielkoncerts) vietu skats ir ierobežots, uz tiem festivāls aicina pieteikties bezmaksas ieejas kartēm, kuras no 16. jūnija var saņemt Daugavpils Latviešu kultūras centra kasē, Rīgas ielā 22a.

Ikviens studentu dziesmu un deju festivāla "Gaudeamus" viesis pa ceļam uz svētkiem ir aicināts, izveidojot pats vai izmantojot Daugavpils tūrisma informācijas centra ieteiktos maršrutus, izpētīt un iepazīt gan pilsētu, gan tās tuvāku un tālāku apkārtni: http://ej.uz/Latgale_marsruti.

Gleznainie, pauguriem un ezeriem bagātie dabas skati, dievnamu torņi, muižas un pilis, neparastā Latgales podnieku darinātā keramika ir tikai daļa no bagātībām, kuras ir iespējams sastapt šajā reģionā.

Iespējams, ka tieši šis dziesmotais "Gaudeamus" maršruts kļūs par jūsu šīs vasaras skaistāko piedzīvojumu! 

"Pa Pēteriem" festivāls Saldū


Foto: LETA

No 27.līdz 29.jūnijam Saldū un Rīgā izskanēs ceturtais starptautiskais Folkloras deju un mūzikas festivāls "Pa Pēteriem". Festivāls piedāvā iepazīt un izbaudīt latviešu un cittautu horeogrāfiskās folkloras bagātību - rotaļas, rotaļdejas, pāru un daudzpāru dejas, kadriļas. Rīkotāju pieredze liecina, ka šis žanrs, ir interesants un aizraujošs arī mūsdienu skatītājam.

Visai skopie Pēterdienas tradīciju apraksti liecina, ka tā jāaizvada priecājoties un dejojot. Tieši to piedāvā festivāls "Pa Pēteriem" - tā iniciatori, Latvijas Universitātes folkloras deju kopa "Dandari" un labākie Latvijas un kaimiņzemju tradicionālo deju pratēji. Par īpašo, tikai Kurzemei raksturīgo piesitienu rūpēsies Saldus folkloras kopa "Medainis".

Kopīgo un atšķirīgo latviešu un igauņu deju mantojumā un tā pasniegšanas manierē, lietuviešu sutartiņu dejošanu, poļu obereka dzīvās tradīcijas un vēl daudz citu saistošu lietu varēs vērot vairākos festivāla koncertos, meistarklasēs un deju vakaros - sadancošanās. 

Vairāk info - šeit!


Turpinās Ērģeļu dienas Latgalē


Foto: PantherMedia/Scanpix

Ik gadu arvien skaļāk un daudzbalsīgāk Latgales kultūras dzīvē ieskanas ērģeles. Arī šogad, tradicionāli no 20.jūnija līdz 29.junijam ar koncertiem vairākās Latgales katoļu baznīcās norisinās piektais "Latgales ērģeļu dienu festivāls". Festivāla mērķis ir popularizēt ērģeļspēles kultūru un latviešu ērģeļmākslu, kā arī atbalstīt ērģeļu uzturēšanu un apkopi.

"Latgales ērģeļu dienas" ir iecerēts kā labdarības pasākums - ieeja visos koncertos būs par ziedojumiem.  Šogad visi saziedotie līdzekļi tiks novirzīti Prezmas baznīcā esošo ērģeļu atjaunošanai. Latgalē ir ļoti daudz instrumentu ar savu unikālu vēsturi un skanējumu, taču daudziem no tiem ir nepieciešama restaurācija.

Festivāla programma ir ļoti plaša un interesanta  - no baroka laika mūzikas līdz mūsdienu skaņu ainavām. Instrumentu karalis - ērģeles - parādīs sevi ne tikai kā solo instruments, bet arī iejūtīgs ansambļu dalībnieks, smalks kora pavadītājs.

Koncerti:

  • Līksnas Vissv. Jēzus sirds Romas Katoļu draudzes baznīca - 27. jūnijā plkst. 19.00
  • Barkavas Sv. Staņislava Romas Katoļu draudzes baznīca - 28. jūnijā plkst. 19.00
  • Malnavas Rožukroņa Dievmātes Romaskatoļu baznīca (Kārsavā) - 29. jūnijā plkst. 17.00
  • Rēzeknes Jēzus sirds katedrāle - 29. jūnijā plkst. 19.00

"Kāpa" - Baltijas orientēšanās galvaspilsētā Tukumā


Foto: Publicitātes foto

No 27.- 29. jūnijā Tukums kļūs par orientēšanas galvaspilsētu Baltijas orientieristiem.  Jau 28. reizi norisināsies  starptautiskās  orientēšanās  3 dienu sacensības  " Kāpa 2014". Sacensību centrs  atpūtas kompleksā   "Sveikuļi", Tukuma pievārtē . 

Pēdējos gados sacensībās startē ap 1400- 1800 dalībnieku no 10-15 valstīm (pieteikšanās vēl turpinās).  Zīmīgi, ka arī pirmās  Kāpas trīsdienu sacensības 1987.gadā norisinājās  tieši Tukumā. 

Tradicionāli  šīs sacensības orientieristiem ir kā gada kulminācija,  kā lieli orientēšanās svētki.  Šogad  bez tradicionālās  klasiskās orientēšanās, kur dalībnieki 60 dažādās vecuma un meistarības grupās cīnīsies par uzvarām kopvērtējumā, būs iespēja startēt arī Velo-OS (Latvijas čempionāts),  Taku-OS (Eiropas kausa 5. un 6. etaps sportistiem ar īpašām vajadzībām) un  sestdienas vakarā arī Sprinta sacensībās (Latvijas kausa etaps) Tukuma pilsētā. 

Savukārt Elites grupām W21E un M21E šīs sacensības iekļautas WRE (pasaules ranga sacensību) statusā.  Jaunākie dalībnieki sacenstīsies W8 un M8 grupās, bet vecākās senioru grupas būs W80 un M80. 

Arī jebkuram Tukumniekam un pilsētas viesim ir  iespējas izmēģināt savas orientēšanās iemaņas, jo  sacensībās paredzētas grupas iesācējiem, kurās startam var pieteikties pēdējā brīdī -  uz vietas  katrā sacensību dienā finiša rajonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!