Vasaras tveicē, darba dienu pavadot uz pilsētas akmeņiem, brīvdienas gaidām, lai dotos atpūsties tuvāk ūdeņiem. Lielākā daļa kaut reizi izbaudījuši laiskošanos pludmalē un peldes upēs, bet pašlaik modē nākuši arī vairāki jauni ūdens prieku baudīšanas veidi, piemēram, laivošana jūrā gar Igaunijas krastiem, brišana paveldzējošu upīti jeb nodarboties ar krastošanu vai šīs sezonas hīts – SUP’u.

Krastošana ir brišana pa upi. Pārsteidzoši, bet nav daudzi, kas to pamēģinājuši. Augustā ūdens līmenis upēs ir zems un pietiekami silts, lai bez bēdu izbristu kādu mazu upīti. Brīžiem gan tās ir viltīgas un ir vietas, kur ūdens būs līdz viduklim.

Pasākuma vienreizība slēpjas tajā, ka nav iespējams apmaldīties, sekojot upes tecējumam, bet var redzēt vietas, ko citādi neapskatīsi. Upes krasti ir mainīgi, reizēm iespējams nokļūt Latvijas mūžamežu zaļumos un izbaudīt dabas pirmatnību, bet jau pēc līkuma atklāt ko pavisam citu. Ja brišana kādā brīdī kļūst par grūtu, var izkāpt krastā un turpināt iet gar krastu. Īpašs inventārs nav nepieciešams, tikai ērti un slēgti apavi, kurus nav žēl slapināt. Krastošanai piemērotas ir upes ar cietu gultni. Vidzemē tās būs, piemēram, Raunis, Iģe, Briede, Kumada, Amata vai Vaidava, Kurzemē - Riežupīte, Šķērvelis vai Letīža. Pilsētas šarmu var izbaudīt, bradājot pa Alekšupīti Kuldīgā.

Foto: Arhīva foto

Braukšanas ar SUP - Stand-Up Paddleboard - latviski varētu saukt par airēšanu uz dēļa un tā pirmsākumi meklējami Havaju salās. Pats dēlis ir apmēram trīs metru garš, apkašā spura. Airis nodrošina ātrumu un spēju manevrēt. Katram savas sajūtas uz tā uzkāpjot, bet kā jau ar visām lietām, kad pierod, viss liekas pašsaprotami un vienkārši. SUP braukšanu var izmēģināt tepat Rīgā – gan Lucavsalā, gan Ķīšezerā, bet daudz šarmantāk būs ar šādu dēli braukt pa Gauju no Līgatnes līdz Siguldai. Tie, kas apguvuši braukšanas tehniku, vienā dienā nobrauc pat 30 kilometrus. Kurzemes pusē SUP braukšanu var izmēģināt Bernātos, sazinoties ar kanoe centru Beaver. Šonedēļ boards.lv ar sadarbības partneriem izsludinājuši SUP'u nedēļu un 9. augustā ikviens ir aicināts uz SUP spēlēm Nr.1 Vidzemē, Rancho Veikparkā pie Mazā Anša. Vairāk informācijas - Boards.lv

Longe Côte ir pārgājiens jūrā līdz viduklim. Šāds aktīvās atpūtas veids kļuvis ļoti populārs jūras krastos Francijā. Šogad tas ieviests arī Latvijā. Ejot tiek izmantoti airi, lai veicinātu kustību un nodrošinātu līdzsvaru. Papildus tiek izmantoti hidrotērpi, kas ar to ļauj nodarboties visu gadu. Standarta distance ir trīs kilometru gājiens, kuru veic aptuveni 1,5 stundā. Nodarbe ir ļoti veselīga, ietver fizisku kustību un dabisku vidi. Ūdens pretestība nodrošina to, ka pat salīdzinoši vienkāršām kustībām ir nepieciešams pielikt lielāku slodzi, tādējādi tiek nodarbināts viss ķermenis. Ģimenes uzņēmums "Sofijas laivas" sadarbībā ar atpūtas pļavu AllNature piedāvā longe-côte jūras pārgājienu 10. un 20.augustā Liepājas pusē. Vairāk informācijas, zvanot - 29339677 vai rakstot - info@sofijaslaivas.lv, campingallnature@gmail.com.

Ja nu netradicionālās nodarbes tomēr nesaista, var pamēģināt jūras laivošanu. Šonedēļ no 8. līdz 10. augustam uzņēmums Jūras laivas piedāvā pavadīt nedēļas nogali laivās Igaunijā, apskatot Pakri salas. 

Pakri salas raksturo ne tikai Igaunijas ziemeļu daba, bet arī uz salām palikušais PSRS militārais mantojums, kas padara tās par divkārt interesantu apskates objektu. Paldisku stāvkrasts ir viens no iespaidīgākajiem, ja ne pats iespaidīgākais Igaunijā. Vairāk informācijas, zvanot – 29466501 vai seakayak.lv.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!