Foto: F64
Līvu Akvaparka āra pludmale piedzīvojusi lielas pārvērtības – nule kā pabeigta āra baseinu kompleksa izbūve, izbūvēts pretstraumes baseins ar Latvijā jaudīgāko pretstraumi. Parādījušās jaunas atrakcijas, kas izklaidi akvaparka āra teritorijā turpmāk sola īpaši trakulīgu.

Kupols - viltnieks

Līvu akvaparks joprojām ir lielākais slēgtais akvaparks Ziemeļeiropā, kas vidēji gadā uzņem 300 000 ūdens prieku cienītāju. Nupat noslēgušies pēdējie rekonstrukcijas darbi 500 000 eiro vērtībā, un nu akvaparka āra teritorija gatava jaunajai sezonai.

Neilgi pirms darba dienas sākuma jaunā āra baseina malā grozās pulciņš muskuļotu un jau iedegušu jaunu cilvēku - parka glābēji un darbinieces gaida, kad varēs doties 26 grādus siltajā āra baseina ūdenī, lai noskaidrotu attiecības ar Viltīgo kupolu. Līdz oficiālajai parka durvju atvēršanai vēl stunda. Saule spīd.  Kupols atrodas pārbūvētā un paplašinātā baseina pašā vidū. Tā ir Zviedrijā ražota atrakcija 12m diametrā - vienīgā Baltijas valstīs. No četrām pusēm tajā var uzrāpties pa virvi, kārtīgi izlēkāties un tad šļūkt un gāzties ūdenī. Vienlaicīgi uz viltnieka (jo tajā nav nemaz tik viegli uzrāpties) var atrasties 20 cilvēki.

"Mēs ilgi domājām un pētījām, kas cilvēkiem patīk un ko viņi šeit vēlētos. Nemaz nav tā, ka visiem vajag ekstrīmu. Cilvēki tagad vairāk vēlas relaksēties! Tāpēc radījām dažādas iespējas," stāsta akvaparka izpilddirektore Velta Lasmane. "Gar baseina malām ierīkotas dažādas zemūdens masāžas - ūdens gāzes masē kājas visā garumā, iespējama atpūta masāžas krēslu rindā vai masāžas gultā. Āra baseinā uzstādījām Spānijā, Vācijā, Zviedrijā ražotas iekārtas, kas izgājušas izturības pārbaudes un drošības testus, tā ka esam pilnībā gatavi uzņemt atpūtniekus drošos apstākļos."

Tikmēr jaunie cilvēki saņēmuši atļauju mesties iekšā baseinā. Ūdens šļakstās uz visām pusēm, skan spiedzieni, un drīz vien Viltīgais kupols ir iekarots. Pieauguši cilvēki priecājas kā bērni. "Kupols konstruēts tā, lai cilvēki lēkājot neatlektu no tā kā bumbiņas, lai viss būtu droši un atraktīvi," skaidro Lasmane. Notiekošo ārā baseinā uzraudzīs trīs glābēji. Ūdens dziļums ap kupolu - nepilns metrs. Jārēties uz kupola drīkstēs visi, kas sasnieguši vismaz 110 centimetru garumu.

Velk bikses nost

700m2 lielā baseina sānā izbūvēts jaunais 25 metrus garais pretstraumes baseins. Pretstraumes baseini šobrīd pasaulē ir ļoti iecienīti, jo tie sniedz intensīva peldēšanas treniņa iespēju līdzās atpūtas peldēm, skaidro akvaparka pārstāvji. Jaunais pretstraumes peldbaseins aprīkots ar jaudīgāko Latvijā iekārtu peldētāju treniņiem, gaisa un ūdens masāžas iekārtām, vairākām ūdensgāzēm.

Tas nozīmē, ka cilvēks peld, bet faktiski atrodas uz vietas - tas ir kārtīgs muskuļu treniņš. "Velk bikses nost," lakoniski paskaidro muskuļains puisis vārdā Edgars, kad tiek vaicāts - kāpēc nopeldējis maliņā. "Straume pašā priekšā ir ļoti spēcīga, ja papeld tālāk - tad nav vairs tik traki," skaidro Edgars. "Tad jau vakaros otrā galā būs jāsavāc kritušās peldbikses," lietišķi secina viens no glābējiem un kārtīgi nosmejas.

Līvu Akvaparks veiksmīgi pārdzīvojis krīzes periodu, kad gaisā virmojusi pat doma par parka iekonservēšanu un darbības pārtraukšanu uz kādu laiku. Šobrīd lietas atkal iet uz augšu. Veiksmīgi noslēgusies pēdējā rekonstrukcijas kārta, kuras ietvaros tika paplašināts SPA komplekss, ierīkotas sāls un infrasarkano staru istabas, pilnībā atjaunotas apmeklētāju garderobes telpas un, visbeidzot, atjaunots āra baseinu komplekss.

Akvaparks tagad spēj uzņemt līdz 1400 apmeklētājiem vienlaicīgi. Starp citu - 60 % tā klientu ir ārzemnieki - pārsvarā no Igaunijas, Krievijas un Lietuvas. Ārvalstu tūristu aptaujā noskaidrojies, ka viņuprāt akvaparks ir trešais svarīgākais tūrisma objekts Latvijā - uzreiz pēc Vecrīgas un Rīgas arhitektūras. "Jūrmala pērn ieguva oficiālu kūrortpilsētas statusu un kūrortpilsēta nav iedomājama bez akvaparka, tāpēc pilsēta ir liela ieguvēja," tā jaunumus Līvu akvaparkā raksturoja pilsētas domes pārstāve Aina Birina.

Īsās rokas princips

Pirms aktīvās atpūtas sezonas sākuma akvaparka vadība vēlreiz uzsver, ka, dodoties atpūtā ūdenī, vecākiem ir jādomā par savu bērnu drošību. "Šādos brīžos ir jādarbojas "īsās rokas principam" - kad mazie bērni ir rokas stiepiena attālumā no vecākiem. Taču dzīvē tā nenotiek.

"Cilvēki ir pārgalvīgi, ir traumas un īpaši neuzmanīgi ir mazu bērnu vecāki - redzam, ka ar "īsās rokas principu" ir švaki. Aicinu par to vairāk padomāt. Ir bijuši gadījumi, kad vecāki ieved bērnu un paši mēģina pamest akvaparku un doties prom savās darīšanās. Tas ir nepieļaujami. Un vēl - aicinu apmeklētājus tiešām izvērtēt savu veselības stāvokli un iespējas. Taču atgādinu - mums ir tiešām profesionāli darbinieki, esam gatavi vasarai, kad trīs mēnešos parku apmeklē tik pat daudz cilvēku, cik visā pārējā gada laikā," skaidro Lasmane.

Līvu Akvaparks pērn nosvinēja 10 gadu jubileju. Tas aprīkots ar 20 dažādas pakāpes sarežģītības slīdnēm (nobraucieniem) un 11 baseiniem, tai skaitā - lielo viļņu un vissezonas āra baseinu, plūstošo upi un strūklaku salu. Parkā atrodas lielākā Eiropā un trešā lielākā pasaulē atrakcija "Tornado".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!