Šogad tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" izveidojusi vairākus noderīgus materiālus, kas var palīdzēt gardēžu ceļojumā pa Latviju atrast piemērotāko lauku krodziņu vai iepirkties pie vietējiem pārtikas ražotājiem, kā arī pašiem iepazīt Latvijas kulināro mantojumu.

"Latviešu ēdieni ir aromātiski, veselīgi un tik īsti, ka siekalas tek. Lai atceramies, ka latvietim viss gads ir bagāts ar to, kas audzis dārzā, mežā, uz lauka, upēs un jūrā! Garšas ziņā esam konkurētspējīgi un mums ir, ko stāstīt un piedāvāt: pavasarī steidzam urbt bērzu sulas, plūcam skābeņu un nātru jaunos dzinumus spirdzinošai pavasara zupai, mielojamies ar rabarberu maizēm; vasaras kulminācija ir Jāņu siers un putojošais alus – katrs novads un ikviens mazs miests lepojas ar savu brūvējumu un siera meistaru darinājumiem; rudens nāk ar sēņu un ogu vākšanas trakumu, bet ziemā ir cieņā šķovētie kāposti ar sātīgām rukša ribiņām un Ziemsvētkos cūkas šņukurs tiek celts galdā goda vietā starp deviņiem ēdieniem," stāsta materiālu autori.

Nesen tapusi datu bāze ar vairāk nekā 400 vietām, kur paēst latviešu ēdienus un nogaršot vietējos ražojumus ("Lauku gardumi" un "Krodziņi"). Savukārt Latvijas Kulinārā karte varētu palīdzēt tiem, kam nav ideju, kur paēst, jo tajā apkopoti 178 krodziņi, kafejnīcas, restorāni, viesu mājas un citas ēdinātavas ārpus Rīgas. Ceļotājiem noderēs arī kulināro ceļojumu maršruti.

Tradicionāli un mūsdienīgi latviešu ēdieni un dzērieni atrodami brošūrā, kur ietverti 30 latviešu ēdienu un dzērienu apraksti.

Kulinārā karte un tradicionālo ēdienu brošūra dabūjama arī drukas formātā „Lauku ceļotāja” birojā – iedvesmojieties savam svētku mielastam!

Tā kā kulinārās tradīcijas ir tik plašas un daudzveidīgas, tapis arī projekts Baltijas Kulinārais ceļš, apvienojot spēkus ar kaimiņiem apkārt Baltijas jūrai (Igaunija, Lietuva, Somija, Dānija, Zviedrija, Norvēģija, Vācija un Polija), godā celtas kulinārās tradīcijas. Ar tām tiks iepazīstināti arī apmeklētāji starptautiskajā izstādē "Zaļā Nedēļa" Berlīnē. Ja gadās tur būt – noteikti apmeklējiet Baltijas kulinārā ceļa prezentāciju Messe Berlin izstāžu kompleksā 2015. gada 17. janvārī, Latvijas stendā, 8.2. hallē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!