Starptautisko tūrisma dienu ik gadu atzīmē 27. septembrī, kad ir Pasaules Tūrisma organizācijas dzimšanas diena. Tā dibināta 1970. gadā. Arī Latvijas pilsētas šogad piedāvā plašu pasākumu programmu – neparastas ekskursijas, koncertus, diskusijas un citus atraktīvus pasākumus.

Laiks, kad pasaulē atzīmē Tūrisma dienu, ir tūrisma sezonas beigas ziemeļu platuma grādos un sezonas sākums dienvidu platuma grādos. Šogad ar Pasaules tūrisma organizācija izvēlējusies tēmu "Tūrisms un sabiedrības attīstība".

Limbažos - zaļā ceļa atklāšana

Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 27. septembrī, Limbažos Starptautiskās tūrisma dienas ietvaros aktīvie velobraucēji un gājēji, kuri gatavi iepazīt seno dzelzceļa ceļu un braukt pa uzbērumu, kur kādreiz braucis vilciens, aicināti piedalīties zaļā ceļa (greenway) atklāšanā.

Tikšanās vieta gan nezinātājam var šķist visai aptuvena – Limbažos pie takas sākuma, kas tiek savienots ar jauno apvedceļu. Starts paredzēts plkst. 11.00.

Taka no Limbažiem līdz Katvaru pagasta z/s "Purmaļi" izveidota 2014. gadā. Lai realizētu darbus trase attīrīta no krūmiem, projekta laikā izņemti sliežu gulšņi, veikta grants - smilts seguma planēšana, norādes zīmju un dabīgo barjeru uzstādīšana, stāsta Ilze Millere, Limbažu novada tūrisma informācijas centra pārstāve.

Velobraucējiem, kas plāno piedalīties atklāšanā jānodrošina pašiem savs velosipēds, plānotais trases garums vienā virzienā ir septiņi kilometri pa smilts - grants segumu, kas vietām var pārbaudīt braucēju rūdījumu. Braucējiem saviem spēkiem arī jāplāno atgriešanās. Tāpat posmu iespējams izmantot kājāmgājējiem, bet ziemā tas būs piemērots slēpotājiem. 

Ieskatoties vēsturē, jāpiebilst, ka Rīgas – Rūjienas dzelzceļa līnijas būvniecība uzsāka 1923. gada pavasarī ar sliežu platumu 750 mm, bet 1930. gada janvārī pieņemts likums, kas noteica, ka jaunais dzelzceļš būvējams kā platsliežu. Limbažos pirmo vilcienu sagaidīja 1934. gada 15. septembrī. Pasažieru pārvadājumi uz Limbažiem pārtraukti 1999. gada 19. jūlijā. 2001. gadā Limbažu stacija tika noteikta kā muitas punkts kravas vilcieniem. Tajā pašā gadā no stacijas aizbraucis pēdējais kravas vilciens, un stacija vairs netika izmantota, teikts grāmatā "Vecie Limbaži".

Alūksnē - ekskursija pa baronu pēdām

Sestdien, 27. septembrī, Starptautiskajā tūrisma dienā Alūksnē pašvaldības tūrisma informācijas centrs organizēs ekskursiju, kurā ikviens ir aicināts tuvāk iepazīt baronu fon Fītinghofu dzimtu un tās ieguldījumu Alūksnes attīstībā.

Ekskursija "Pa barona fon Fītinghofa pēdām" sāksies plkst 13.00, un tās dalībnieki aicināti pulcēties plkst. 12.50 pie tūrisma informācijas centra, kas atrodas Pils ielā 25A. Ekskursiju vadīs gids Gunārs Ozoliņš, bet dalības maksa ir viens eiro no personas.

Ar Fītinghofu vārdu tagadējās Alūksnes teritorija saistīta jau kopš tālā 14. gadsimta, kad par pirmo komturu Livonijas ordeņa Marienburgas pilī, kas atradās Alūksnes ezera lielākajā salā – Pilssalā, kļuva Arnolds fon Fītinghofs. 18. un 19. gadsimtā Fītinghofu dzimtas valdīšanas laikā pašreizējā Alūksne ļoti attīstījās – tikušas uzbūvētas daudzas izcilas muižas apbūves kompleksa ēkas un izveidots parks, kas šobrīd ir tūristu iecienīti apskates objekti, teikts Alūksnes mājaslapā. 

Sīkāka informācija par Starptautiskās tūrisma dienas pasākumu Alūksnē, zvanot pa tālruņiem 25779965 vai 64322804.

Cēsīs - pasākumi divu dienu garumā

Saistošas nodarbes šajā nedēļas nogalē Cēsīs būšot visai ģimenei - mākslas baudītājiem, aktīvās atpūtas cienītājiem, erudīcijas konkursu piekritējiem, vēstures izzinātājiem, topošajiem tūrisma uzņēmējiem, sola organizatori.

Pasākumu programma veidota sadarbībā ar tūrisma uzņēmējiem un pilsētas aktīvistiem. Jauniešiem būšot iespēja tikties ar pieredzējušiem tūrisma uzņēmējiem un studentiem sarunā Kāpēc tūrisms?, pilsētas viesi un cēsnieki aicināti izzināt Cēsu vēsturi gida pavadībā ekskursijā pa vecpilsētu vai arī piedalīties fotoorientēšanās sacensībās. 

Būšot arī viktorīnas vakars kopā arī improvizācijas teātri no Valmieras ViA Gars picērijas Studio Pizza telpās. Mākslas cienītāji varēšot baudīt daudzveidīgas izstādes pilsētā – Izstāžu namā, Jaunajā pilī, Sv. Jāņa baznīcā, Rožu laukumā Cafe 2locals telpās, viesnīcā Kolonna Hotel Cēsis un Pils ielā 7, Ruckas muižā. Savukārt pasaules latviešu mākslas centrs 27.septembrī rīkos atvērto durvju dienu.

Šajās dienās būšot arī īpašie piedāvājumi dažādos atpūtas un izklaides uzņēmumos pilsētā.

Ar pilnu pasākumu programmu var iepazīties: www.cesis.lv

Valmiera - velobrauciens un leģendas

Valmieras Tūrisma informācijas centrs sestdien aicina ikvienu interesentu atklāt Valmieras mazāk zināmos stāstus un vietas divos aizraujošos maršrutos – Pārgaujā un 16 kilometrus garā velobraucienā.

Ja ir vēlme uzzināt, kur radusies pirmā Valmieras ainavas fotogrāfija, ar kādiem māksliniekiem un literātiem saistīta Pārgaujas puse vai cik tilti bijuši Valmierā, kā arī daudzus citus interesantus faktus, tad ikviens aicināts doties ekskursijā "Pārgaujas ielu noslēpumi Valmierā". Pusotru stundu garā kājāmgājēju ekskursijā gids Jums atvērs daudzas līdz šim nelasītas Valmieras vēstures lappuses. 

Savukārt "Valmieras dižkoku stāsti" būs divas stundas ilgs un aptuveni 16 kilometru garš, gida vadīts velobrauciens, kura galvenās pieturzīmes ir dižkoki ar senseniem stāstiem. Tādus glabā, piemēram, liepa, kas ir Valmieras izglītības šūpuļa līksts, seši kupli ozoli, kas zina zviedru laika Valmieras notikumus, kā arī citi koki, kam ikdienā varbūt vienkārši paejam garām.

Ekskursija un velobrauciens sāksies 27.septembrī plkst.13.00 pie Valmieras Tūrisma informācijas centra Rīgas ielā 10. Dalības maksa ekskursijās ir viens eiro, kas jāsamaksā Valmieras Tūrisma informācijas centrā. Lai ekskursijas varētu sākties laikus, dalībnieki aicināti ierasties agrāk, bet velo ekskursijas dalībnieki aicināti atcerēties drošas velo braukšanas prasības.

Dalībnieku skaits ekskursijā un velobraucienā ir ierobežots, tāpēc Valmieras Tūrisma informācijas centrs aicina interesentus pieteikties savlaikus, rakstot uz pa e-pastu tic@valmiera.lv, zvanot pa tālruni 64207177 vai personīgi ierodoties Valmieras Tūrisma informācijas centrā.

Gulbene - noslēpumainā ekskursija

Pasaules tūrisma dienā Gulbenē aicina ikvienu interesentu doties līdz šim vēl nebijušā ekskursijā, atklājot pilsētas tūrisma objektus un viesiem sagatavotos pārsteigumus.

Gidu pavadībā plānots doties savdabīgā un aizraujošā ceļojumā pa pilsētu, kur katrā no apmeklētajiem tūrisma objektiem sagaidīs interesanti notikumi. Kādi tie būs un kā izpaudīsies noslēpumainā ekskursija, to uzzināsiet piedaloties, sola organizatori. 

Ekskursija sāksies 27.septembrī plkst. 20.00 pie Gulbenes novada domes ēkas (Ābeļu iela 2). Tā kā dalībnieku skaits ekskursijā ir ierobežots, tad aģentūra aicina interesentus, rakstot uz e-pastu turists@gulbene.lv vai zvanot pa tālr. 64497729, 26557582. Ja interesentu būšot daudz, tad plānota arī otra ekskursija plkst. 20.30.

Ekskursija būs bez maksas. Līdzi vien jāņem lielisks garastāvoklis un, protams, laika apstākļiem atbilstošs apģērbs.

Jelgava - dzelzceļa vēsture un interesantais pagastos

Savukātr Jelgavā sestdien ikviens ir aicināts uzzināt vairāk par vienu no tūrisma dzinējspēkiem – dzelzceļu, bet 28.septembrī doties uz Jelgavas novada ziemeļu pusi un iepazīt Kalnciema apkārtni.

27.septembrī plkst.11.00 pie Jelgavas Sv. Trīsvienības torņa sāksies ekskursija - pastaiga "Dzelzceļš Jelgavā senāk un tagad", kurā būšot iespējams uzzināt vairāk par vienu no tūrisma dzinējspēkiem – dzelzceļu. Ekskursijas laikā tiks apmeklēta Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja Jelgavas ekspozīcija, kur varēs noskaidrot, kā tiek vadīta vilcienu kustība dzelzceļos, un apskatīt virkni priekšmetu, bez kuriem dzelzceļa darbs nav iespējams. Pēc tam ekskursanti dosies pāri dzelzceļa tiltam, lai nokļūtu Jelgavas vilcienu depo. Šeit ikviens varēs uzzināt, kas ir griezulis, kā arī apskatīt tvaika lokomotīvi un vēsturiskos vilcienu vagonus.

Ekskursiju vadīs gide Edīte Pole un tā ilgs 2,5 stundas. Dalības maksa ir četri eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem – trīs eiro, pirmsskolas vecuma bērniem - bezmaksas.
Svētdien, 28.septembrī, plkst. 11.00 pie Jelgavas Sv. Trīsvienības torņa sāksies ekskursija ar autobusu "Jelgavas novada ziemeļpuses dārgumi", kas vedīs uz Kalnciema un Valgundes pagastiem. Ekskursijas laikā paredzēti Kalnciema jaunsargu vienības paraugdemonstrējumi, dolomīta karjerā ekskursijas dalībnieki varēs uzzināt par dolomīta pārstrādi un apskatīt uzņēmuma ražotni. Savukārt, ekskursijas noslēgumā, viesojoties "Dzintaru" mājās, būs iespējams uzzināt par dažādiem inovatīviem dzintara produktiem, piemēram, dabīgo kosmētiku un ziedēm no Baltijas dzintara, adījumiem ar dzintara pavedienu un zīda apgleznojumiem.

Ekskursiju vadīs gide Tabita Šķerberga, ekskursijas ilgums septiņas stundas. Dalības maksa ekskursijā astoņi eiro, skolēniem, studentiem un pensionāriem septiņi eiro, pirmsskolas vecuma bērniem, neaizņemot atsevišķu vietu transportā - bezmaksas. Ekskursijas dalībnieki aicināti ņemt līdzi pusdienas piknikam.

Pieteikšanās ekskursijām Jelgavas reģionālajā tūrisma centrā pa tālruni 63005447 vai e-pastu tic@tornis.jelgava.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!