Foto: LETA
Priekšā nedēļas nogale, kad neliels ceļojums pa Latviju būtu tieši laikā. Ielūkojieties, kas un kur notiek - varbūt rodas ideja nelielam ceļojumam pa dzimtās Latvijas ārēm - būs gan iespējas dziedāt un tirgoties, gan doties dabā, gan kurināt cepli! Iespaidiem bagātu nedēļas nogali!

Abavas senlejā - Kājāmgājēju dienas

15. jūnijā Kājāmgājēju diena piedāvās kārtīgi izkustēties dabā! Projekta " Kājāmgājēju dienas Abavas senlejā" mērķis - veidot iedzīvotāju izpratni par bioloģisko daudzveidību dabas parkā Abavas senlejā, veicināt iemaņu un prasmju veidošanos aktīvai atpūtai dabā īpaši aizsargājamā dabas teritorijā.

Visi pasākumi paredzēti kā semināri dabā, izmantojot dabas parka Abavas senleja ainavu, reljefu un citus pieejamos resursus, ejot ar kājām kopā ar zinošiem pavadoņiem un popularizējot aktīvu dzīves veidu - tieši iešanu ar kājām, mācoties saudzīgu attieksmi pret dabu, neatstājot aiz sevis atkritumus, pamanot un ievērojot zīmes dabā, uzzinot vairāk par augiem un dzīvniekiem, upju ielejām, klintīm, nogruvumiem, akmeņiem, kultūras un vēstures pieminekļiem un vietējās nozīmes interesantiem objektiem.

Pasākumos tiks izmantoti vietējo iedzīvotāju stāsti un pieredze, leģendas, vietvārdi un dziesmas.

Projekta nepieciešamību radījusi situācija, kad teritorijai ir populāra, bet tai pašā laikā nav pietiekamas informācijas, kur drīkst iet, ko drīkst te darīt. Pēdējos gados ar sabiedrības līdzdalību ir izveidotas jaunas takas, atpūtas vietas, izveidota pieeja īpaši aizsargājamiem objektiem, novirzīta potenciālo tūristu plūsma no īpaši aizsargājamu augu dzīvotnēm. 

Pavisam kājāmgājēju dienu laikā paredzēti deviņi pārgājieni- semināri ar dažādu grūtības pakāpi pavasarī, vasarā un rudenī vēršot akcentu uz tieši tam gadalaikam raksturīgāko. 

Kalsnavas dendrārijs - Peoniju svētki

Foto: Shutterstock

15. jūnijā Madonas novada Kalsnavā notiks Peoniju svētki. Svētki tiks atklāti plkst. 11.00. Tālāk sekos A.Vēriņa grāmatas "Latvietis un viņa peonijas prezentācija", bet vēlāk - ekskursija pa peoniju dārzu. ‍Plkst.13.30 notiks profesora R.Kondratoviča rododendru stādījumu galerijas svinīga atklāšana, bet ‍15.00 - eksotisku stādu izsole. 

Svētkos muzikālo pavadījumu nodrošinās "Āgenskalna muzikanti", izklaidēs viesus iesaistīs tēli no Tērvetes dabas parka - Meža māte, Raganiņa un Rūķu tēvs.

Papildus tiek solīts:
‍* A.Vēriņa konsultācijas peoniju audzēšanā.
‍* M. Maltenieka lielziedu puķuzirņu izstāde, konsultācijas par puķu zirņu audzēšanu.
‍* iespēja iegādāties: grāmatu "Latvietis un viņa peonija", peoniju stādus, lielziedu puķu zirņu sēklas.
‍* darbosies kafejnīca.

‍‍Pasākums notiek Kalsnavas arboretumā - Slodas, Jaunkalsnava, Madonas novads.

Kandava - cepļa kurināšana un atvēršana

Foto: Arhīva foto

Kandavas keramikas ceplī darbojās jaunā māksliniece Linda Romanovska. Māksliniece gatavo melno, svēpēto keramiku. Darbus gatavo neizmantojot mehāniskas ierīces un glazūras. Visi darbi tiek veidoti ar rokām un vēlāk apdedzināti malkas krāsnī.

Apmeklētāji iepriekš piesakoties var apskatīt Kandavas keramikas cepli, uzzināt par svēpētās keramikas specifiku, apskatīties un iegādāties darbus- bļodas, krūzes, vāzes, suvenīrus, kā arī paši līdzdarboties.

Cepļa kurināšana pasākuma "Mīlestības darbi Kandavā" ietvaros kopā ar draugiem no Kandavas Evaņģēliski luteriskās draudzes notiks 15. un 16. jūnijā Kandavā.

iiepriekš piesakoties, iespēja rezervēt telts vietu, lai redzētu pusnaktī burvīgās uguntiņas un cepļa slāpēšanu, sola pasākuma rīkotāji. Apmeklējums jāpiesaka: 26369421 (Linda).

Rūjienā - XVII Latvijas Tautas mūzikas svētki

Foto: Publicitātes foto

14. jūnijā Rūjienā notiks XVII Latvijas Tautas mūzikas svētki. Rūjiena ir vieta ar senām un bagātām tautas muzicēšanas tradīcijām. Pasākumā piedalīsies tautas mūzikas ansambļi un lauku kapelas no visiem Latvijas novadiem, kā arī viesi - ermoņiku spēlmaņi no Igaunijas.

"Tautas mūzika allaž ir bijusi viens no spēka avotiem, kas ļāvis gan priecāties un svinēt dzīvi, gan arī izturēt pārbaudījumus. Kā veltījums komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā skanēs Sibīrijas ceļos dziedātās dziesmas, bet lielajā koncertā godināsim slaveno novadnieku Ādamu Ori ar viņa "Meldermeitiņu" apvienotā orķestra skaņās," stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas mūzikas eksperts Ilmārs Pumpurs.

No plkst. 14.00 notiks amatnieku darbu izstāde-tirdziņš un svētku ieskaņu koncerti Rūjienas pilsētas ielās un laukumos, savukārt plkst. 19.00 XVII Latvijas Tautas mūzikas svētku lielais koncerts Rūjienas pilsētas laukumā.

Ieeja pasākumos bez maksas.

Brīvdabas muzejs - Ezermalas koncerts ar grupām Skyforger, Auļi un citiem

Foto: Publicitātes foto

14. un 15. jūnijā Brīvdabas muzeja apmeklētāji aicināti uz Novadu dienām. Savukārt, svētdien, 15. jūnijā, no plkst. 18.00 līdz 23.00 muzejā notiks 90 gadu jubilejai veltītais Ezermalas koncerts ar grupu Skyforger, Auļi, Folkvakars un Zari piedalīšanos.

Novadu dienās būs iespēja iepazīt un izbaudīt Latvijas novadu daudzveidību. Pasākumā piedalīsies folkloras kopas, etnogrāfiskie ansambļi, lauku kapelas, amatnieki un tautas lietišķās mākslas meistari no visiem Latvijas novadiem. 

Abas dienas no plkst. 12.00 līdz 16.00 muzeja sētās skanēs Latvijas novadu dziesmas, savas prasmes demonstrēs dažādu amatu meistari un būs iespējams nogaršot katra novada gardākos ēdienus. Pirmo reizi Novadu dienās notiks Vasaras dziedāšanas svētki jeb dziedāšanas konkursi, kuros labākie dziedātāji sacentīsies, lai noskaidrotu, kurš ir skanīgākā rotātāja un gavilētāja, skaistākās līgotnes vai brašākās darba dziesmas dziedātāja titula cienīgs.

Novadu dienas rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju un Latvijas Folkloras biedrību, kā arī saldumu fabriku Laima, kas radījusi jaunu - Novadu kārbu - kolekciju. Tā aicina apzināt Latvijas novadu skaistumu; to iepazīt un tās būtību atklāt varēs Novadu dienu laikā Brīvdabas muzejā.

15. jūnijā no plkst. 18:00 līdz plkst. 23:00 notiks Ezermalas koncerts. Saknes tam rodamas tautas tradicionālajā mūzikā, bet zari stiepsies augstu mūsdienu skaņu debesīs. Koncertā piedalīsies viena no pasaules vadošajām pagan metal stila grupām Skyforger, kas neapšaubāmi ir ārzemēs pazīstamākā latviešu smagā roka grupa un ir īpaši gaidīti viesi uz Latvijas skatuvēm.

Bungu un dūdu mūzikas grupa Auļi jau iekarojusi nozīmīgu vietu latviešu mūzikā, un bez viņu līdzdalības nenotiek neviens nozīmīgs mūsdienu lielkoncerts. Grupas repertuāru veido oriģinālkompozīcijas, latviešu danču un dūdu melodiju aranžējumi, citu Eiropas tautu melodijas, kā arī kompozīcijas sitaminstrumentiem.

Folkvakars ir etnomūzikas grupa, kuras vadošās balss un vijoles skaņas pavēlniece ir Kristīne Kārkle-Puriņa. Grupa izpilda pašu aranžētu latviešu un pasaules tautu mūziku.

Grupa Zari spēlē meditatīvu postfolku, kuru papildina ar daudzbalsīgu dziedāšanu. Grupas skanīgo bāzi veido sintezatori, akordeons, akustiskā ģitāra, pūšamie instrumenti un perkusijas.

Ieeja koncerta norises teritorijā pa Ezera vārtiem no plkst. 17.00. Bērniem līdz septiņu gadu vecumam ieeja bez maksas. 

Grobiņā - ielīgošana "Dižvanagos" kopā ar Olgu Rajecku

Foto: Edijs Pālens

15. jūnijā pulksten 14:00 biedrības "Dižvanagi" sētā Grobiņas pagastā notiks Saulgriežu ielīgošanas svētki. Mazus un lielus uz jautru kopā būšanu aicinās dziedātāja un "Dižvanagu" krustmāte Olga Rajecka. Jau vairākus gadus "Dižvanagiem" ar dziedātāju izveidojusies cieša draudzība un veiksmīga sadarbība, veidojot dažādus labdarības pasākumus. 

Šoreiz Olga neieradīsies viena, bet gan kopā ar TV šova "Izklausies redzēts" dalībnieku Roberto Meloni. Pasākumā ciemosies arī citi Dižvanagu draugi - mūziķi un aktieri.

Pasākuma laikā tiks gatavota īsta Jāņu siera zupa, kuru ikviens būs aicināts nogaršot.Protams - Saulgriežu ielīgošana nav iedomājama bez kopīgas sadziedāšanās un Saulgriežu vainagu pīšanas.

Ieeja šajā pasākumā būs par ziedojumiem, kuri tiks novirzīti Mini Zoo uzturēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!