Foto: F64
Lote ir dzimusi un augusi Cēsīs, un te joprojām ir viņas vecāku mājas. Viņasprāt, Cēsis ir skaistākā Latvijas pilsēta - Vidzemes pērle, ko novērtējuši arī režisori, jo Cēsu apkārtnē filmētas neskaitāmas populāras latviešu mākslas filmas. Tāpēc Lote aicina apskatīt 5 viņai īpašās Cēsu un tās apkārtnes vietas.

Lotesprāt, nepiedodami būtu doties ceļojumā pa Cēsu apkārtni, neiebraucot pašās Cēsīs. Te filmētas vairākas filmas, piemēram, "Dāvana vientuļai sievietei" un "Liktenim spītējot". Cēsīs jāizstaigā vecpilsēta, jānostājas baznīcas pakājē un jāizbauda sajūta, ka atrodaties tādā pat augstumā virs jūras līmeņa, kāda atrodas Rīgas Doma baznīcas torņa gailis!

Noteikti jāizstaigā Cēsu pils parks, kurā Lotes bērnībā skolnieki 2 reizes gadā tika "sadzīti" grābt lapas. Tagad parks ir sakopts un dīķī mitinās majestātiskie gulbji. Turpat slejas Cēsu pils tornis un pilsdrupas, kuru arheoloģiskajos pētījumos savu roku pielikusi arī Lote. Cēsu parks un pilsdrupas atguvuši jaunus, sakoptus vaibstus un tajos ieplūdusi dzīvība - te notiek Imantdienas, Cēsu Operas svētki un citi jauki pasākumi.

Turpat, Cēsu centrā, 3 minūšu gājiena attālumā no pils parka var garšīgi paēst viesnīcas "Province" kafejnīcā.

Ērgļu klintis ir kā Purvīša glezna, tā ir vieta, kur var ne tikai redzēt, bet pat sajust un sasmaržot gadalaiku maiņas. Nostāsti vēsta, ka klintis savu nosaukumu ieguvušas, jo atbalss pret tām skanējusi kā ērģeles, tāpēc tās nosauktas par Ērģeļu klintīm, vēlāk - par Pieškaļu, bet tad pārtapušas par Ērgļu klintīm.

700 metrus garās smilšakmens klintis "izaug" no Gaujas, tā pakājē izveidojies vecupes ezeriņš, Ērgļu niša un avotiņi. No klintīm paveras pasakains skats pāri Gaujai. Šeit filmēta leģendārās mākslas filmas "Pūt, vējiņi!" epizode ar Zanes rotu mešanu.

Vasarā pa Gauju noteikti jābrauc ar laivām vai plostiem. "Žagarkalns" plostošanai piedāvā plostus uz plastmasas pontoniem un cietu finiera klāju. Plosti ir viegli vadāmi ar diviem airiem, tie ir aprīkoti ar nolaižamu jumtu, galdu, soliņiem un grilu, tāpēc plostu braucienu lieliski var apvienot ar ballēšanos.

Ja vēlaties izstaigāt filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" filmēšanas vietas, jums jādodas uz Raiskuma ezeru un tā apkārtni. Vērīgs latviešu kino skatītājs atpazīs filmā redzētos ceļu krustojumus, pļavas un citas ainavas. Apkārt ezeram var doties 6 kilometrus garā velobraucienā, apskatot Raiskuma ozolu aleju un parku ar muižas ēkām. Ja vēlaties ezera apskati turpināt vairākas dienas, Lote iesaka nakšņot kempingā "Apaļkalns", kur iespējams iznomāt kanoe laivas un doties Raiskuma ezera laivošanā.

Straupe ir Lotes mīļākā Cēsu apkārtnes vieta. Te filmētas "Purva bridēja" epizodes. Lielstraupes pils 13. gadsimtā celta romāņu stilā, tad vairākkārt pārbūvēta. Savā laikā Lote pilī apmeklējusi koncertus. Straupē Lote noteikti iesaka apmeklēt Zaļo tirdziņu, Straupes "Jaunklētniekos" apskatīt strausu fermu, kurā dzīvo arī dambrieži, vistas, zosis, tītari, pāvi un mazie cukurgailīši. Netālu no Straupes, pie "Vējiņu" mājām atrodas vienīgie pazemes ezeri Latvijā. Vienas, ar ūdeni pildītās pazemes ejas izeja redzama pie Braslas ūdens līnijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!