Foto: Publicitātes foto
Tradicionālais siena skulptūru plenērs "Siena dienas" Jēkabpils novada Kaldabruņā šogad norisināsies no 30. jūnija līdz 4. jūlijam. Plenēru organizē biedrība "Ūdenszīmes", un tas notiek jau astoto gadu pēc kārtas, radot īpatnējus un interesantus mākslas darbus no vasarā tik pieejamā un smaržīgā materiāla - siena.

Dalībnieki ieradīsies Kaldabruņā 30. jūnijā un sāks veidot siena skulptūras līdz pat 3. jūlijam. Sestdien, 4. jūlijā, pulksten 13 notiks plenēra noslēguma pasākums – skulptūru izstādes atklāšana, labāko darbu autoru apbalvošana, koncerts. Pasākumā koncertu sniegs Kārlis Kazāks, mazākos plenēra dalībniekus iepriecinās Rokišķu leļļu teātra uzvedums.

Kaldabruņā visērtāk esot nokļūt ar privāto auto vai velosipēdu. Ja plānojat ierasties lielākā kompānijā, organizatori aicina iepriekš pieteikties. 

Foto: Publicitātes foto

Dalība plenērā ir bezmaksas, ir iespējams ierasties uz vienu vai vairākām dienām. Nakšņošanai būšot iekārtotas telšu vietas, bet līdzi jāņem sava telts. Agrākie atbraucēji varēšot iekārtoties arī biedrības telpās bijušajā Kaldabruņas pamatskolā. Būšot pieejama virtuve, duša un sauna, kā arī neliels dīķītis peldēm. Jāņemot gan vērā, ka visas šīs labās lietas ir vienā eksemplārā, un, ja dalībnieku būs daudz, varot sanākt gan gaidīšana, gan grūstīšanās. 

"Iespēju robežās nodrošināsim arī limonādi, tēju, iespējams, arī kādu cepumu vai biezputras katlu; tomēr – par sava vēdera labsajūtu, kā arī atbilstošām drēbēm, medikamentiem, higiēnas precēm katram dalībniekam jāgādā pašam. Pietam – savlaicīgi, jo tuvākie veikali, aptiekas, degvielas uzpildes stacija atrodas apmēram sešu kilometru attālumā no pasākuma norises vietas, kā arī – ne visur būs iespējams norēķināties ar maksājumu kartēm, skaidra nauda būs drošāka vērtība," brīdina Ieva Jātniece, viena no pasākuma organizatorēm.

Šīsvasaras skulptūru dārzam ir izraudzītas divas tēmas – viena par zvaigznēm un otra - par praktisko dzīvi. "Tātad – tā pirmā ir "Raiņa daiļrade". Protams, šogad lielā jubileja un Rainis, galu galā, ir dzimis tepat Tadenavā – Jēkabpils novadā. Tas nozīmē – jāpārlasa gan dzejas, gan lugas, utt.. .Jo – ne jau tikai"kaķenītei bērni bija" var izveidot kā siena skulptūru. Jāzeps ar visiem brāļiem? Stikla kalns? Dziļi mitoloģiskās "Uguns un nakts" ainas, "Gala un sākuma" filozofiskie vainagi,"stāsta Jātniece.

Foto: Publicitātes foto

Tomēr, ja nu kādam bijība vai bailes pie Raiņa ķerties absolūti droša būšot otrā tēma - "Lauku kūts iemītnieki". 

Visi dalībnieki tikšot nodrošināti ar sienu un kokmateriāliem skulptūrām, kā arī skrūvēm, auklām un diegiem, bet instrumentus katrs aicināts ņemt līdzi pats. 

Kaldabruņa atrodas skaistā vietā – akmens ēkā, kas pārsniegusi savu simtgadi, ir iekārtots Pļavas muzejs, dažādas radošās darbnīcas; āra teritorijā jau bez minētā dīķīša ir ārstniecības augu dārzs, baskāju taka, brīvdabas virtuvīte, un – Šķūņa mākslas galerija.

Vairāk informācijas: www.udenszimes.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!