Foto: DELFI Aculiecinieks
Nedēļas nogali sola gana siltu un saulainu, tāpēc nav nekāda iemesla palikt mājās. Sēdiniet mašīnā bērnus, dzīvesbiedrus, suņus un aidā! Svētki Rundālē, Rabarberu balle Liepājā, amerikāņu auto salidojums Saulkrastos - izvēle ir! Lai visiem izdevusies un notikumiem bagāta nedēļas nogale!

Madonas svētkos - koncerts un balle

Foto: DELFI Aculiecinieks

Madonas pilsēta šogad skaļi un jautri svin savu 88. dzimšanas dienu - svinības sākušās jau trešdien un ilgs veselas četras dienas. Ja pasteigsieties - varat paspēt uz vismaz uz kādu no lieliskajiem pasākumiem. Rīkotāji apgalvo - pilsētas svētku laikā Madonā valda īsta svētku noskaņa. Cilvēku plūst no malu malām un visapkārt dzirdami smiekli un priecīga čaloņa. 

Sestdien, 7. jūnijā plkst. 18:00 Madonas pilsētas estrādē paredzēts svētku koncerts, kurš solās būt īpašs. Lieliskais diriģentu Martiņš Bergs un viņa vadītais kamerorķestris kopā ar izcilajam latviešu māksliniekiem Intaru Busuli un Mārci Auziņu ar grupu sniegs kvalitatīvu un skaistu muzikālo baudījumu, sola rīkotāji.

Pēc koncerta notiks Lielā svētku balle, kur uz skatuves kāps leģendārā latviešu grupa "Bet Bet", kantrī mūzikas grupa "Klaidonis" un DJ Roberts Lejasmeijers.

Ar svētku programmu sīkāk vari iepazīties šeit.

Liepājā - Rabarberu balle

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sestdien, 7.jūnijā, Kungu ielas radošajā kvartālā tiks svinēta Rabarberu balle. Jūnija mēnesis ir īsts rabarberu laiks, kad daba tiem sniedz vissulīgāko un gardāko garšu, tādēļ arī Kungu kvartāla mājīgajā pagalmā virmos rabarberu smarža. Rabarberu ballē neiztikt bez lauku labumiem, rabarberu gardudmiem, rabarberu ievārījuma gatavošanas un latviešu dančiem, sola rīkotāji.

Jau no plkst.10:00 līdz 17:00 ikviens kvartāla apmeklētājs varēs Zaļajā tirdziņā sajust svaigo dārzeņu un zaļumu dvesmu, kā arī daļiņu no tās paņemt sev līdzi. Vietējie mājražotāji šajā dienā cildinās mūsu pašu rabarberu. Līdz ar to, būs sarūpējuši gan rabarberu sukādes, raušus, rabarberu vīnu un citus gardumus. Tirdziņā neiztrūkstoši daiļamatnieki rādīs savu roku veikumu un čaklumu, piedāvājot iegādāties savus darinājumus. 

Plkst.12:00 visi laipni aicināti piedalīties gastronomiskajā meistarklasē un kopā ar kvartāla saimnieci iemācīties pagatavot rabarberu ievārījumu. Tā būs iespēja būt kopā, apgūt jaunas zināšanas, kuras pēc tam izmantot savā ikdienas dzīvē. Lai veikumu nobaudītu, tiks iekurts lielais pavards un ceptas pankūkas. Pankūkas ar rabarberu ievārījumu sniegs garšas baudījumu un gandarījumu par to, ka katrs pats ir bijis daļiņa no šī procesa.

Savukārt, lai arī bērniem būtu radoša un interesanta pēcpusdiena, tiem būs iespēja darboties radošajās darbnīcās.

Plkst.14:00 pēc radošas darbošanās, mielošanās ar pankūkām un rabarberu ievārījumu, tieši laikā būs Liepājas Danču kluba aicinājums iemācīties latvisko danču soļus un kopā doties dancī. Liepājas Danču klubs un lauku kapela "Paurupīte" parūpēsies, lai jūsu pirmie soļi latviešu danču pasaulē būtu skaisti un neaizmirstami.

Saulkrastos - Amerikāņu auto salidojums

Sestdien, 7. jūnijā  Saulkrastos jau atkal notiks amerikāņu auto salidojums. No visām Latvijas malām, kā arī no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Baltkrievijas un Krievijas uz Saulkrastiem dosies kā vēsturiski 20. gadu spēkrati, tā arī autobūves klasiku pārstāvošie 50. un 60. gadu spārnotie skaistuļi. Satiksies gan seni darba rūķi, gan pagājušas bagātības atspulgi, gan mūžīgie jauniešu draugi - muskuļauto. Kā katru gadu, būs arī kāds līdz šim pasākumos neredzēts braucamrīks, sola rīkotāji.

Salidojumu kuplināt ir uzaicināti arī Latvijas Antīko auto kluba pārstāvji ar seniem pirmskara spēkratiem. Jeep oficiālais pārstāvis Latvijā demonstrēs savus jaunākos auto modeļus.

Par pasākuma muzikālo noformējumu rūpēsies countryrockabilly un rock grupas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Mūzikas starplaikos uzstāsies līnijdejotāji, kuri pamācīs deju soļus ikvienam.

Pasākumu rīko biedrība "Amerikāņu auto klubs" ar Saulkrastu pilsētas atbalstu

Plašāka informācija http://www.uscars.lv

Alūksnē - svin Ernsta Glika 360.jubileju

Foto: Publicitātes foto

No 7.jūnija līdz 13.jūnijam ar plašu pasākumu programmu Alūksnē svinēs Bībeles tulkotāja Ernsta Glika 360.jubileju. Glika dienas sāksies 7.jūnijā ar izstādes "E. Glika darba turpinājums - grāmatniecība Alūksnē 17.-21. gadsimtā" atklāšanu plkst.13 Bībeles muzejā.

Atklāšanā kultūrvēsturnieks Jānis Polis uzstāsies ar lekciju "E. Glika darbības periods Alūksnē Latvijas un pasaules vēstures kontekstā" un Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātes doktorante Jolanta Višnioka prezentēs savu pētījumu "Darbības vārdi E. Glika Bībeles tulkojumā".

Tajā pašā dienā plkst.18 notiks Glika dienu svinīgā atklāšana Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā, kur izskanēs ērģeļu un saksofona koncerts "Dāvida dziesmas". Koncertā muzicēs Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas rektors, saksofona klases profesors Artis Sīmanis, Latvijas Nacionālās operas soliste Kristīne Gailīte un Kristīne Adamaite, ērģeļspēles pasniedzēja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Lutera akadēmijā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Svētdien Glika dienu norises sāksies plkst.11 ar svētku dievkalpojumu Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā, ko vadīs arhibīskaps Jānis Vanags, bet plkst.13 garīgās mūzikas koncertā "Debesis ir tuvu klāt" Alūksnes novada muzikālie kolektīvi un izpildītāji būs sagatavojuši koncertprogrammu, kurā izskanēs gan pasaules klasiskās mūzikas zvaigžņu - Mocarta, Bēthovena, Franka, Kačīni, Hendeļa, Mendelsona, Maskanji, gan arī latviešu komponistu - Lūsēna, Dubras un citu skaņdarbi.

Glika dienu notikumi turpināsies arī pirmdien un otrdien. Sīkāka programma šeit.

Rundālē - novada svētki "Reiz Rundālē bija tā..."

Foto: F64

Šogad aprit pieci gadi, kopš Rundāles novada izveidošanas, tāpēc 7.jūnijā Rundāles pils dārzā ar plašu programmu tiks atzīmēta novada piecgade. 

Koncerts ir iecerēts kā ceļojums cauri laikam un laikmetiem. Skatītāji tiks aizvesti gan pie brašajiem zemgaliešiem, kas apdzīvoja Mežotnes pilskalnu, gan ievesti tuvākā pagātnē - tostarp Mikrofona aptaujas zelta laikiem. 

Svētku gājienam aicināti pieteikties novada iedzīvotāji, iestādes un zemnieku saimniecības. Šogad devīze skan "Reiz Rundālē bija tā...", kas ļauj katram gājiena dalībniekam radoši izvēlēties savu unikāli noformējumu. Gājiena dalībniekus vērtēs īpaši svētkiem izveidota žūrija, kas noteiks sešus interesantākos kolektīvus apbalvošanai.

Koncerta laikā pils dārzā darbosies tirgotāju ieliņa, kur īpaši aicināti piedalīties vietējie mājražotāji un amatnieki. 

Svētku noslēgumā uguņošana!



Dikļos - grandiozs pasākums “Dziedāšanas svētkiem – 150”

Foto: Publicitātes foto

7. jūnijā visi aicināti uz Kocēnu novada Dikļiem, kur tiks svinēta 150. gadskārta kopš Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem. Pirmās dziesmu dienas mācītājs, skolotājs un literāts Juris Neikens noorganizēja 1864. gada Vasarsvētkos Dikļu mācītājmuižas parkā. Dziedāšanas svētki izauga līdz pirmajiem Vispārējiem Dziesmu svētkiem Rīgā 1873. gadā, liekot pamatus Dziesmu svētku tradīcijai.

Pagājušā gada jūnijā Neikenkalnā ar dziesmām un Kocēnu novada pašdarbības kolektīvu talku tika nojaukta vecā estrāde, lai tās vietā taptu jauns, Latvijā vēl nebijis projekts - dabas koncertzāle. Veiksmīgi noslēgušies apjomīgie darbi, lai šo sestdien, 7. jūnijā, jaunizveidotajā dabas koncertzālē, kas izceļ Dikļu kultūrvēsturisko nozīmi kā Dziesmu svētku šūpulim, varētu norisināties vērienīgais Dziedāšanas svētku 150. gadskārtai veltītais pasākums.

Dikļu dabas koncertzāles projektētājs ir arhitekts Uģis Šēnbergs, kurš par projektu stāsta: "Gan koristu, gan skatītāju rindu sengrieķiskais amfiteātris no trim debess pusēm ieskauj gan Mazbriedes upi, gan skatuvi. Amfiteātra skatuves grīda novietota ielejā, uzsverot saiešanas kalna tūkstošgadīgo nozīmību. Milzu simtgadīgais ozols mežā pretī teātra skatuvei - kā atzinības žests tautasdziesmai. Grīda no Vidzemes egles koka - kordziedāšanas un tautas deju, Dziesmu svētkiem un profesionālu kolektīvu izrādēm Jāņu, Vasaras svētkiem, zaļumballēm. Rietošs saulriets kā dabas scenogrāfijas sastāvdaļa vakara koncertam. Simts metru platais ūdens spogulis starp dziedātāju un skatītāju kalpos kā akustisks skaņas pastiprinātājs, ņemot vērā valdošo vēju, stādījumu, terašu un nogāžu ietekmi."

Visi pasākumi - bez maksas. Pasākuma programma šeit. 

Rīgā - Brīvdabas muzeja lielais gadatirgus

Foto: Publicitātes foto

Iespējas labi atpūsties būs arī tiem, kas paliek galvaspilsētā. 7. un 8. jūnijā no plkst. 9:00 līdz 17:00 Brīvdabas muzejā norisināsies gada lielākie amatniecības svētki - Latviešu tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus.

Jau 44. gadu pēc kārtas jūnija pirmajā nedēļas nogalē Brīvdabas muzejā pulcējas tautas lietišķās mākslas studijas un amatnieki, lai divu dienu laikā ar savu gada veikumu iepazīstinātu Rīgas iedzīvotājus un viesus. Šogad Gadatirgū piedalīsies ap 550 amata meistaru no visas Latvijas.

Abās Gadatirgus dienās Rietumu skatuvē visas dienas garumā norisināsies bagātīga kultūras programma. Līdztekus tautas deju ansambļu Dancītis, Kamolītis, Imanta, Sprigulītis un Sprigulis, Cīpars, kā arī Ogres un Rīgas danču kluba priekšnesumiem Rietumu estrādē, ar dziesmām apmeklētājus priecēs Vecpilsētas dziedātāji, koklētāju ansamblis Teiksma, kā arī folkloras kopas Skandinieki, Mālis, Garataka, Nedeja un citi.

Līdztekus augstvērtīgiem amatniecības izstrādājumiem Gadatirgū iespējams iegādāties kvalitatīvu vietējo pārtikas izstrādājumu ražotāju un zemnieku produkciju: žāvētu gaļu, kūpinātas zivis, nēģus, pašceptu maizi, piparkūkas, medu, kliņģerus un daudzus citus gardumus, kā arī Latvijā ražotos vīnus. Pļavā pie Juglas ezera apmeklētāji varēs baudīt šķovētus kāpostus, ceptus kartupeļus un alu no dažādām Latvijas alus darītavām. Derīgi jaunumi Gadatirgus apmeklētājus gaidīs arī Grāmatu ielā.

Šogad Gadatirgū viesosies arī izcilie tāšu meistari no Tautas lietišķās mākslas studija "Novgorodskaja beresta", kas kopš 1993. gada darbojas Veļikijnovgorodā.  

Studijas galvenais uzdevums - apgūt tradicionālo tāsinieka amatu, tā vēsturiskajā un etnogrāfiskajā daudzveidībā: studija nodarbojas arī ar kolekcionēšanu, priekšmetu pētīšana un rekonstrukcija, mācības, kā arī šā mākslas veida popularizēšana izstādēs, festivālos un meistarklasēs. Krievu amatnieki Gadatirgū viesojas ar Rīgas domes atbalstu izstādes "Krievu Ziemeļi" projekta ietvaros.

Gadatirgus laikā Kurzemes zvejniekciema "Lurķos" notiks amatniecības konkursa "ZELTA ROKAS 2014" finālistu darbu izstāde. Skatītāji tiks aicināti balsot par sev tīkamāko darbu, kas saņems konkursa galveno balvu - reklāmas laukumu žurnālā IEVAS MĀJA. Ikviens ekspresizstādes apmeklētājs varēs izbaudīt latvisko gaisotni "Lurķu" mājā un tās apkārtnē, kā arī izpētīt un aptaustīt oriģinālākos amatniecības darbus, kādi tapuši šā gada konkursam. 

Mazajiem Gadatirgus apmeklētājiem Kurzemes zvejniekciemā būs pieejams koka rotaļlaukums. Bērnus priecēs plašais rotaļu klāsts, loka šaušana, vizināšanās zirga mugurā, hennas zīmējumi un dažādas radošās darbnīcas. Netālu no Galvenās ieejas pieejama zīdaiņu pārtīšanas vieta. 

Daugavpilī - Scania Latvia Truck pull vilkšanas čempionāts spēkavīriem

Foto: Publicitātes foto

8.jūnijā Daugavpils svētku ietvaros norisināsies "Scania Latvia Truck pull" vilkšanas čempionāts Spēkavīriem. Piecpadsmit atlētu cīņa ar leģendāro un jaudīgo Scania Streamline V8 kravas automašīnu solās būt aizraujoša un ikviens gribēs iekļūt to sešu labāko atlētu skaitā, kas piedalīsies finālā un cīnīsies par čempiona kausu.

Mareks Leitis, Artis Plivda, brāļi Kazeļņiki, Kuldīgas jaudīgie sportisti- Oskars Martužans, Edgars Andersons, Jānis Šleckus un viņu treneris Māris Rozentāls, kā arī pagājušā gada stiprākais Latvijas vīrs madonietis Didzis Zariņš, gulbenietis Andris Leišavnieks, Ivars Grahoļskis, Jānis Ilgavižs, Adrejs Razujevs, Magnuss Vucāns un Aivars Šmaukstelis, cīnīsies par iekļūšanu smago mašīnu vilkšanas finālā, kas plānots 24.augustā Ogres pilsētas svētku ietvaros.

Scania V8 ir kā karalis starp bandiniekiem, un tāds ir bijis jau kopš ieviešanas pirms vairākām desmitgadēm - tālajā 1969. gadā, kad tika laists klajā pirmais Scania V8 motors. Šobrīd Scania V8 modeļi ieņem vadošās pozīcijas kravas automašīnu tirgus visjaudīgākajā sektorā un konkrētais Scania Streamline, ar ko sacentīsies spēkavīri, ir aprīkots ar tirgū vienīgo V8 Euro 6 motoru.

Atlēti mašīnas vilks divos piegājienos, lai noteiktu tos sešus labākos, kas šādā pat veidā cīnīsies smago mašīnu vilkšanas finālā, kas norisināsies Agra Kazeļņika dzimtajā pusē Ogrē.

Daugavpilī atlēti mēģinās pārspēt arī kādu jau esošu Latvijas Spēkavīru rekordu. Notiks mēģinājums pārspēt rekordu LIEBHERR/Alfis krucifiksā un Gaļas nama Ādaži automašīnas vilkmē. Netiks aizmirsts arī par skatītāju izklaidēm, BAKERnutrition spēka konkursos varēs piedalīties gan lieli, gan mazi pasākuma apmeklētāji. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!