Līdz šim "Baltic Bees" reaktīvo lidmašīnu komanda, kuras paraugdemonstrējumus skatītāji, visticamāk, atceras no Rīgas svētkiem, sastāvēja no piecām lidmašīnām. Tikko tām piepulcējusies vēl sestā, par kuras patronu kļuvis maestro Raimonds Pauls.

Ievērojot tradīciju, katrai lidmašīnai ir savs vārds, kas sākas ar lidmašīnai piešķirto burtu no tās reģistrācijas numura. Jaunās reaktīvās lidmašīnas reģistrācijas numurs ir YL-KSP (YL - Latvija, KS - aviokompānijas burti, P lidmašīnas burts), tādēļ jaunās lidmašīnas vārds ir Raimonds Pauls. Par godu šim notikumam, maestro Raimonds Pauls personīgi piedalījās jaunās lidmašīnas prezentācijā.

Čehijā ražotā reaktīvā lidmašīna paredzēta apmācībai un aerobātiskajiem lidojumiem. Lidmašīnas atjaunošanai bija nepieciešami aptuveni divi gadi. Šajā laikā tikušas pārbaudītas visas sistēmas un agregāti, teikts "Baltic Bees" Facebook profilā. 

Lielākā daļa darbu esot veikti turpat Jūrmalas lidlauka darbnīcās sadarbībā ar Čugujevas remontrūpnīcas speciālistiem. Lidmašīnas dzinēja pārbaudi un sertifikāciju veica Ivchenko Progress remontrūpnīcā. Gaisa kuģis ir papildināts ar modernizētu avioniku, kas nepieciešama starptautisko lidojumu veikšanai. Lidmašīna ir veikusi testa lidojumus un tai ir lidotspējas sertifikāts. 

Visas Baltic Bees lidmašīnas atrodas Tukuma lidlaukā jeb lidostā "Jūrmala". Lai arī pašlaik tā vēl nav izmantojama ceļošanai, interesenti var tur apmeklēt aviācijas muzeju, uzzināt par lidostas vēsturi un pārvērtībām, kā arī iepazīties ar lidostas attīstības nākotnes plāniem. Ekskursijā iekļauta torņa, skrejceļu, kaponieru, angāru, lidostas inženiertehniskā dienesta tehnikas un muzeja lidmašīnu apskate. Tās ilgums ir viena stunda.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!