Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā nedēļas nogalē notikušie Cēsu svētki pulcējuši vairāk nekā 20 000 apmeklētāju, liecina Cēsu Kultūras un tūrisma centra aprēķini. Kā portālam "Delfi" norāda centra vadītājs Juris Markovs, aplēses turklāt ir piesardzīgas, un reālais apmeklētāju skaits varētu būt vēl lielāks. Šāds rādītājs ir lielākais pēdējo deviņu gadu laikā, un vairāk pilsētas svētku apmeklētāju bija vien 2006. gadā, kad Cēsis svinēja 800 gadu jubileju. Piemēram, pērn Cēsu svētkus apmeklēja ap 10 000 cilvēku, norāda Markovs.

"Šādi skaitļi viennozīmīgi priecē un parāda, ka arī mazas pilsētas savus svētkus var svinēt vērienīgi. Ir liels gandarījums, ka cēsnieki un pilsētas viesi novērtē ieguldīto darbu, izveidojot tik bagātīgu un krāšņu programmu, kāda bija šogad. Gan sociālajos tīklos, gan vienkārši aprunājoties ar iedzīvotājiem, dzirdam galvenokārt pozitīvas atsauksmes. Turklāt ne mirkli neslēpām, ka šos svētkus uztveram kā ģenerālmēģinājumu nākamajam gadam, kad Cēsis svinēs savu 810. jubileju, tāpēc varam uzskatīt, ka pārbaudījums ir izturēts godam," norāda Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Cēsu svētki sākās piektdienas, 24. jūlija, vakarā un ilga līdz svētdienai. Pamanāmākais un skaļākais notikums noteikti bija "FONO Cēsis" lielkoncerts divu dienu garumā, taču svētku apmeklētājus priecēja arī gadatirgus ar rekordlielu – vairāk nekā 240 tirgotāju – piedalīšanos. Vienlaikus par svētku baudījumu rūpējās arī etno-eko festivāls "Sviests", klasiskās un džeza mūzikas skatuve Pils laukumā, Cēsu kauss pūtēju orķestriem un zaļumballe. Savukārt ģimenes varēja izpriecāties Maija parka, kur bija koncerti un rotaļas, radošās darbnīcas, vizināšanās ar lamām, bērnu drošības skoliņa, piepūšamās atrakcijas. Savukārt Cēsu skeitparkā notika DYNAMI:T JAM ekstrēmo sporta veidu - BMX, inline un skateboard - sacensības. Bet nedēļas nogali noslēdza Cēsu sporta svētki un sacensības "Zelta mopēds".

Šī gada svētkus īpašus padarīja arī atjaunotā gājiena tradīcija, kurā piedalījās ap 850 cilvēku no visdažādākajiem Cēsu uzņēmumiem un kolektīviem, un nākamgad plānots to rīkot vēl lielāku un krāšņāku, iesaistot vēl vairāk cilvēku.

Cēsu svētki skaitļos:

Vairāk nekā 240 gadatirgus dalībnieki, 40 ielu mākslinieki, 17 senioru deju kolektīvi, 13 grupas un seši dīdžeji uz "FONO Cēsis" skatuves, astoņi pūtēju orķestri un kamerorķestris, piecas akadēmiskās mūzikas apvienības, četras etno grupas, divas lamas, viens zirgs un vēl neapzināts skaits suņu. Kopumā svētkos savāktas vairāk nekā 20 tonnas atkritumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!