Foto: Itar-Tass/Scanpix

No 15.decembra līdz 2015.gada 15.janvārim robežšķērsošanas vietā "Grebņeva" uz Latvijas Republikas robežas un tai pretī esošajā robežšķērsošanas vietā "Ubiļinka" uz Krievijas Federācijas robežas abu valstu muitas dienesti testa režīmā īstenos pilotprojektu "Vienotais zaļais koridors fiziskām personām". Tas dos iespēju tūristiem un personām, kuras dodas biznesa darīšanās, ja tiem nav deklarējamu preču ne izceļošanas valstī, ne ieceļošanas valstī, braucot ar vieglo automobili, robežu šķērsot ātrāk, skaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Pilotprojekts paredz, ka prioritāri tiek nodrošināta muitas kontrole tiem transportlīdzekļiem, kuru vadītājiem un pasažieriem bagāžā nav deklarējamu preču ne Latvijas Republikā, ne Krievijas Federācijā. 

Personai, kura šķērsos robežu ar vieglo transportlīdzekli, muitas amatpersona izsniegs "Vienotā zaļā koridora" kontroles talonu, kas būs jāiesniedz muitas amatpersonai robežai pretējā pusē esošajā robežšķērsošanas vietā. 

Lai varētu izmantot "Vienoto zaļo koridoru", transportlīdzeklī un personu bagāžā nedrīkst būt deklarējamas preces, aizliegtas vai ierobežojumiem pakļautas preces, kultūras priekšmeti, tax free preces, kā arī skaidra nauda vairāk nekā 10 tūkstošu eiro apmērā, iebraucot Latvijas Republikā, vai vairāk nekā 10 tūkstošu ASV dolāru apmērā, iebraucot Krievijas Federācijā. 

Valsts ieņēmumu dienests arī atgādina, ka preces, ko ceļotājs personiskajā bagāžā ieved Latvijas Republikā, izmantojot sauszemes muitas kontroles punktu, nav jādeklarē un tās neapliek ar muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli, ja to kopējā vērtība vienai personai nepārsniedz 300 eiro, bērniem līdz 15 gadu vecumam – 285 eiro. 

Visām personām, tajā skaitā šķērsojot robežu pa "Vienoto zaļo koridoru", ir jāaizpilda un jāiesniedz muitas amatpersonai akcīzes preču pārvietošanas paziņojums. Lai saīsinātu robežšķērsošanas laiku, aicinām paziņojuma veidlapu aizpildīt jau pirms ierašanās robežšķērsošanas vietā, to izdrukājot no VID mājaslapas sadaļas "Muita" – "Akcīzes preču pārvietošanas nosacījumi". 

VID atgādina, ka fiziska persona savam patēriņam vienu reizi septiņās dienās, nedeklarējot un nemaksājot noteiktos nodokļus, no Krievijas Federācijas Latvijas Republikā drīkst ievest 40 cigaretes vai 20 cigarillas, vai 10 cigārus, vai 50 gramus smēķējamās tabakas; vienu litru alkoholisko dzērienu ar spirta saturu virs 22 % vai divus litrus alkoholisko dzērienu ar spirta saturu zem 22 %, četrus litrus nedzirkstošā vīna un 16 litrus alus; kā arī degvielu transportlīdzekļa standarta tvertnē un 10 litrus pārvietojamā tvertnē. Pārsniedzot noteikto daudzumu, preces ir jādeklarē un jāmaksā akcīzes nodoklis, pievienotās vērtības nodoklis un muitas nodoklis.

Ceļotāji var iepazīties ar preču pārvietošanas nosacījumiem VID mājaslapas sadaļā "Muita" – "Ceļojot ārpus ES", kā arī Krievijas Federācijas Federālā muitas dienesta mājaslapas sadaļā "Fiziskām personām".

Ceļošanai noderīgu informāciju atradīsiet arī VID mājaslapas sadaļā "Noderīgi" – "Bukleti, brošūras, video" – "Par muitas lietām" – "Ceļotāja ABC". 

Lēmums īstenot pilotprojektu "Vienotais zaļais koridors fiziskām personām robežšķērsošanas vietās "Grebņeva" un "Ubiļinka"" tika pieņemts 2013.gada novembrī Latvijas–Krievijas starpvaldību komisijas ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības jomā Robežšķēršošanas vietu darba grupas sēdē. 2014.gada 21.novembrī VID Muitas pārvaldes un Krievijas Federācijas Federālā muitas dienesta vadības pārstāvju tikšanās laikā tika pieņemts lēmums par pilotprojekta īstenošanu testa režīmā no 2014.gada 15.decembra līdz 2015.gada 15.janvārim. Izvērtējot rezultātus, tiks lemts par pilotprojekta īstenošanas turpmākajiem posmiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!