Foto: Publicitātes foto
9. februārī noslēdzās nozīmīgākais Baltijas valstu tūrisma notikums – 21. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus "Balttour 2014". Trīs dienās Ķīpsalas apmeklētāji uzzināja visu par jauniem maršrutiem, kārdinošām cenām un Latvijas apceļošanas iespējām. Izstādi bagātināja arī labākie Latvijas šefpavāri, novadu amatu meistari, lieli un mazi dejotāji, dziedātāji un mūziķi. Tā portālu "Delfi" informē izstādes rīkotāji.

Rīkotāji secinājuši - pieaug izstādes popularitāte. Izstādi šogad apmeklēja 27 100 cilvēku, kas ir par 15 % vairāk nekā pērn, un 5000 no viņiem - nozares profesionāļi un īpaši aicinātie klienti. Izstādes ekspozīciju veidoja 450 stendi, kuros darbojās vairāk nekā 700 uzņēmumu pārstāvji no 38 valstīm.

"Tūrisma nozare Latvijā ir starp attīstības līderiem, un tikko notikusī izstāde to uzskatāmi parādījusi. "Balttour" šogad sasniedza popularitātes, piedāvājumu apjoma un dažādības rekordus. Tam pamatā ir Latvijas tūrisma nozares profesionāļu izcilais ikdienas darbs, veidojot tūrisma produktu daudzveidību, pieejamību un ieviešot inovācijas!" atzīmē Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) prezidente Kitija Gitendorfa.

"Balttour 2014" bija līdz šim saturā bagātākā izstāde. Izstādes "kartē" bija uzņēmumi un organizācijas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī Dominikānas Republikas, Itālijas, Izraēlas, Krievijas, Slovākijas, Spānijas, Taizemes, Tunisijas, Turcijas, Ukrainas, Ungārijas, Uzbekistānas, Vjetnamas un citām tūristu iecienītām un eksotiskām vietām. Pirmo reizi izstādē bija sastopami Portugāles un Lielbritānijas pārstāvji. Šogad izstādē ar jaunumiem atgriezās jau iepriekšējos gados iepazītā Francija un Gruzija.

Kur lai igauņi un lietuvieši satiek jaunus klientus?

"Mums latvieši kā tūristi ir ļoti svarīgi!" stāsta Marvi Ehte no "Saaremaa turism" Igaunijā. "Šī gada izstāde ir lielāka nekā visos iepriekšējos gados! Igaunijas izstādēs ir gan mazāk dalībnieku, gan apmeklētāju," viņa vērtē un piebilst, ka līdz šim ir piedalījusies visās "Balttour" izstādēs. Lietuvas uzņēmuma "Dinoparkas" direktors Andrjus Aušta Rīgas izstādē ir pirmo reizi, un arī viņš ar gandarījumu konstatē: "(..) apmeklētāju interese ir ļoti liela! Apmeklētāji nāk visu laiku. Mēs piedalījāmies arī Lietuvas tūrisma izstādē, taču tur cilvēku bija ievērojami mazāk." Kopumā šogad izstādē piedalījās visu laiku lielākais dalībnieku skaits no Igaunijas un Lietuvas - vairāk nekā 40 tūrisma uzņēmumu.

Gada lielā ceļojumu izpārdošana

Piemēram, šāgada hīts - ceļojums uz Maltu - izstādē bija nopērkams par 279 eiro, bet Bahamu salu kruīzs par 199 eiro. Lieliski piedāvājumi bija sagādāti teju katrā stendā. "Esam izstrādājuši īpašu stratēģiju, lai ceļotājiem piedāvātu labākos un izdevīgākos ceļojumus," atklāj aģentūras "Jēkaba Ceļojumi" pārstāvis Juris Alksnis. "Šogad izstādē par mūsu piedāvātajiem galamērķiem ir vērojama lielāka apmeklētāju interese nekā iepriekšējos gados" viņš gandarīti konstatē. Savukārt SIA "Bulta tūrs" direktore Marina Belogolovina norāda, ka šī gada izstādes galvenā tendence ir ceļojumu rezervēšana.

Latvija atklāj jaunas takas, notikumus, smaržas un garšas

Šogad hallē "Apceļo Latviju" katrs apmeklētājs nokļuva īstā piedzīvojumu virpulī - velomaršruti, atpūta un piedzīvojumi dabā, interesantas un izdevīgas naktsmājas, laivu maršruti dažādos gadalaikos, pilis un muižas, vīna darītavas, maizes ceptuves, pilsētu festivāli un svētki, unikāli muzeji un ekspozīcijas. Katrs Latvijas novads aicināja izstādes apmeklētājus pie sevis un rādīja visu to jaunāko un populārāko!

Zemgales reģions bija "ieradies" izstādē ar īstu vikingu kuģi "Nameisis", pie kura katrs varēja uzzināt par jauniem maršrutiem Skrīveros, Aizkrauklē, Koknesē, Pļaviņās u. c. Dobeles pārstāvji stāstīja par slavenajiem Pokaiņiem un piedāvāja iepazīties ar novada tautas dziedniekiem. Uzzinājām arī par likteņupes Daugavas jauno promenādi pie Jēkabpils un šovasar gaidāmo Rundāles pils restaurācijas simbolisko noslēgumu.

Viesmīlīgās Latgales stends šogad bija īpaši skaists - ne velti plašās ekspozīcijas atklāšanā piedalījās arī latgaliete Alise Miškovska, kura kronēta par "Mis Starptautisko tūrisma karalieni 2013". Latgale ar lepnumu visiem demonstrēja savas "visjaunākās rotas" - Latgales vēstniecību "GORS" Rēzeknē un pasaulslavenā Marka Rotko mākslas centru Daugavpilī. Un, protams, - apmeklētājus priecēja leģendārie Latgales amatnieki, naktsmītnes, apskates objekti, aktīvā tūrisma iespējas un citi dārgumi. Un kā ielūgumu ciemos, latgalieši izstādes apmeklētājiem bija sarūpējuši jauno tūrisma ceļvedi "Latgale Vieno!".

Kurzemnieki šogad piedāvāja parūpēties "par dvēseli un miesu". Piesātinātu mākslas programmu 2014. gadam prezentēja Liepājas īpašā kultūras telpa "Kungu ielas radošais kvartāls", pati Liepājas pilsēta un apkārtējie novadi. Aktīvās atpūtas cienītājiem tika piedāvāti sportiski izturības maršruti un šīs sezonas jaunums - piedzīvojumu brauciens pa Liepājas nocietinājumu vietām 40 km garumā. Un, protams, - dabas vērotājus priecēs speciāli izbūvētās ezera laipas ar putnu vērošanas torņiem. Īpašus piedāvājumus ģimenēm un grupām sarūpēja arī Kandava un citi novada tūrisma pakalpojumu sniedzēji.

Vidzeme šogad aicina smelties spēku senču pieredzē un skaistajā dabā. Ekspozīcija "Senās kulta vietas - Baltijas jūras piekrastes kopīgā identitāte", jaunākie izveidotie svētvietu maršruti Vidzemes augstienē, Ziemeļvidzemē un pat Igaunijā un Zviedrijā, e-vietne ar informāciju par vairāk nekā 400 senajām dabas svētvietām - tas viss tā vien aicināja izstādes apmeklētājus. Savus intriģējošos jaunumus bija sarūpējusi ar Piebalga, un novada jaunākais veloceļvedis mudina šai vasarā ceļot pa Vidzemi.

Latvijas garša

"Balttour" turpina būt arī garšīga, un šogad izstādē labākie Latvijas šefpavāri - Māris Jansons, Ingmārs Ladigs, Andris Rūmītis, Raimonds Zommers, Svetlana Riškova un citi - īpašā "Pavāru kluba" virtuves stendā gatavoja, demonstrēja un kopā ar sajūsminātiem apmeklētājiem izgaršojot meklēja īsto mūsdienu Latvijas garšu. Latvijas garšas meklējumi turpinājās arī katrā Latvijas novadā - Skrīveru saldējums, Sēlijas vīnogas un Jēkabpils zāļu tējas, ozolzīļu un burkānu kafija, Valmiermuižas alus un Smiltenes muižas bulciņas, lielogu dzērvenes un pašmāju vīni, Latgales tradicionālie ēdieni un Brīvdabas muzeja sarūpētā senlatviešu ēdienkarte. Labu apetīti, Latvija!

Aizraujoši notikumi

Izstāde "Balttour" tradicionāli ir arī atraktīvs piedzīvojums. Šogad jau pie ieejas apmeklētājus sagaidīja gan mītiskais zirgs vienradzis - ledusskulptūra no Jelgavas, gan mīlīgās Dienvidamerikas lamas un alpakas no atpūtas centra "Rakši". Izstādē uz Lielās skatuves savas koncertprogrammas demonstrēja desmitiem radošie kolektīvi un teju divi simti mākslinieku no visas Latvijas. Ar īpašu skatītāju sajūsmu tika uzņemts skatuves viesis - virtuozais ēģiptiešu nacionālās dejas tanuras izpildītājs, kurš pārsteidzoši veikli virpuļoja, skatītājus žilbinot ar īpašu, gaismiņām rotātu tērpu.

Bērnus sajūsmināja arī Igaunijas zinātnes centra "AHHAA" degošie gaisa burbuļi, lidojošais tualetes papīrs un citi vienkārši, bet efektīgi brīnumi, kuri spēja ieinteresēt arī pieaugušos apmeklētājus. Bet hallē "Atklāj pasauli!" bija ieradušies divi "dzīvi" milzu reptiļi no atrakciju parka "Dinoparkas" (Lietuva). Drosmīgākie izstādes apmeklētāji mēģināja noglaudīt senos dzīvniekus, pārējie vien saņēmās nofotografēties. Taču nebija neviens, kas vienaldzīgi paietu garām šiem ciemiņiem no pagātnes! Izstādē pašus mazākos apmeklētājus sagaidīja "PikNik" rotaļu pilsētiņa, mīlīgi trusēni un pats Tarzāns no savā vārdā nosauktā atrakciju parka.

Nākamā 22. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus "Balttour 2015" notiks no 6. līdz 8. februārim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!