Šajā nedēļas nogalē, 20. un 21.septembrī, Latvijas lauku saimniecības, uzņēmumi un tūrisma objekti organizē dažādas izklaides un aicina izbaudīt īpašus piedāvājumus, piemēram, ļaus ikvienam iesaistīties lauku darbos, iemācīs izgatavot noderīgas lietas un, protams, cienās ar lauku labumiem gan bez maksas, gan par īpašām cenām. "Atvērtajās dienās laukos" īpaši padomāts arī par mazajiem apmeklētājiem – ja nav vecmāmiņas laukos, šī būs laba iespēja uzzināt, kur aug kartupeļi vai kā iegūst pienu.

Akcijas "Atvērtās dienas laukos" mērķis ir popularizēt Latvijas laukus, laukos audzētus, ražotus, gatavotus produktus un pakalpojumus. Tās ietvaros divas dienas saimniecības būs atvērtas apmeklētājiem, piedāvājot atlaides produktiem un pakalpojumiem, ēdienu un dzērienu degustācijas, ekskursijas, radošas darbnīcas, kā arī citus īpašos piedāvājumus, ko ikdienā šajās saimniecībās nav iespējams saņemt. Akcijā iesaistījušies 83 dalībnieki no visas Latvijas. Lai būtu vieglāk orientēties plašajā piedāvājumā, arī Tūrismagids.lv iesaka dažas aktivitātes.

Izklaides muižās un pilīs

Foto: Publicitātes foto

Akcijā piedalās vairākas Latvijas pilis un muižas, kas piedāvā gan ekskursijas zinošu gidu pavadībā, gan citas izklaides.

Piemēram, Krimuldas muižā un tās apkaimē, baudot rudenīgo ainavu, bez maksas varēs uzzināt daudz interesanta gan par šo vietu, gan muižniekiem, kas tur mituši. Arī Ances muižā tiks piedāvāta ekskursija, kas sāksies jau plkst. 11.00, bet par to gan būs jāmaksā – bērniem 50 centi, pieaugušajiem – 80 centi. Savukārt plkst. 11.00 ikviens turpat varēs iesaistīties sklandraušu cepšanas meistarklasē, bet pašu veikumu dienas noslēgumā iesaiņotu paņem līdzi mājāspalicējiem. Tāpat visas dienas garumā varēšot vērot amatniekus darbā un saņemt praktiskus padomus dažādiem rokdarbiem, kā arī paši bez maksas izmēģināt rokdarbus, piemēram, noaust paklājiņu no dabas materiāliem. Noslēgumā uz ugunskura tikšot vārīta "Muižas saimes zupa".

Ekskursiju un atlaides nakšņošanai kungu kambaros piedāvā arī senlaicīgā Zvārtavas pils.

Vēderbaudas

Lauku labumi kā jau rudenī pieklājas šajās dienās pieejami tik bagātīgā klāstā, ka visus nosaukt un arī apēst būs grūti, bet nogaršot noteikti vajag, jo pašlaik tie ir vitamīnu un citu labu vielu pilni.

Atvērtajās dienās piedalās vairākas maiznīcas, kur būs iespējams iemācīties cept maizi, kā arī pēc tam to siltu un smaržojošu nobaudīt. Kurzemē vairākās ceptuvēs izgatavot arī īstos sklandraušus. Tāpat daudzviet Latvijā tiks siets siers un piedāvātas ļoti dažādu sieru degustācijas.

Latvijā pēdējo gadu laikā kā sēnes pēc lietus radušās arī dažādu vīnu ražotnes, un šajās brīvdienās daudzas no tām vērs savas durvis degustācijām, turklāt tikšot arī atklāti vīnu gatavošanas noslēpumi.

Tomēr, ja kāds vēlas ko netradicionālāku, akcijas laikā Dalbē grupas varēs iegādāties un baudīt Latvijā audzētus un gatavotus, neikdienišķus produktus no ķiplokiem - marinētus ķiploku ziedus, ķiploku konfektes, ķiploku zupu un ķiploku tēju. Savukārt saimniecībā "Ošu mājas" par vienu eiro varēs nogaršot vīngliemežus un apskatīt, kā tie tiek audzēti un apstrādāti.

Kolkā varēs iepazīt zvejnieku saimniecības un zivju kūpināšanas smalkumus, protams, pēc tam arī nogaršojot tikko pagatavotas, smaržīgas jūras veltes, bet Carnikavas uzņēmums SIA "Krupis" stāstīs par nēģu pagatavošanu un cienās ar nēģu suši.

Gardēžiem Skrīveros būs iespējams nogaršot saldējumus, bet iepriekš gan jāpiesakās ekskursijai, kas sāksies plkst. 12.00, jo vietu skaits ir ierobežots. Būšot gan tradicionālie saldējumi, gan arī, piemēram, kartupeļu aukstais gardums ar tomātu mērci un arī alus saldējums.

Iesaistīšanās lauku darbos

Ja pats esi pielicis savu roku darbam, tā augļi ir gardāki, tāpēc Atvērto dienu laikā daudzas saimniecības piedāvā iesaistītes visdažādākajos darbos. Piemēram, Pētnieciskā jaunsaimniecība "Gundegas" ļaus piedalīties dzērveņu lasīšanas talkā un sagādāt vitamīnus ģimenei visai ziemai, bet saimniecībā "Gaidas" iespējams iesaistīties aveņu lasīšanā, savukārt Krūmmelleņu ogu audzētavā ''Arosa-R'' varēs nogaršot dažādu veidu ogas un, iepriekš piesakoties, tās arī salasīt un iegādāties lētāk. Protams, arī ābeļdārzi pašlaik ir pilnbriedā, un ābolus lasīt un iegāžaties iespējams visās Latvijas malās.

Interesantu akciju piedāvā saimniecība "Dzintarlāči", kur apmeklētāji varēs piedalīties tulpju stādīšanā, izvēloties šķirni un iestādot savu sīpolu, lai pavasarī bez maksas varētu apmeklēt saimniecību un redzēt, kā paša stādītā puķe izaugusi, un bezmaksas piedalīties tulpju svētkos Tērvetē, kas nākamā gada maijā notiks saimniecībā.

Aktīva atpūta

Vairākas saimniecības piedāvās arī iespējas izbaudīt izjādes ar zirgiem, vai izbraucienus ar laivām, piemēram, piemājas saimniecība "Līcītis", kur pēc tam varēšot arī izbaudīt alus un siera degustāciju.

Savukārt saimniecība "Baloži" akcijas dienās piedāvās bez maksas, bet, iepriekš piesakoties, izbaudīt pirtī iešanu pārvietojamajā pirtī "Pirts Omnibuss". Papildus varēšot apskatīt arī putnu turēšanu brīvos apstākļos – vistas, gaiļus, pērļu vistas, zosis, pīles un cālēnus. Maziem bērniem būšot spēles un aktivitātes par lauku putnu tēmu.

Uzņēmums "DabaLaba" Ances pagastā akcijai pieteicis tēmu "Iepazīsti Latvijas mežos mītošos zvērus pārgājienā ar loku".un saimnieks Reinis Pižiks piedāvās atlaides loka šaušanas trases apmeklējumam garajā trasē, kurā ir 20 mērķi, un īsajā trasē ar desmit mērķiem.

Prieki bērniem

Atvērtajās dienās laukos īpaši padomāts arī par izklaidēm bērniem, piemēram, Alūksnes saimniecībā "Dekšņi" varēs apskatīt senās zirglietas, kā arī samīļot un pabarot zvēriņus. Savukārt saimniecībā "Rēvici" piedāvās cept pankūkas ugunskurā un pirmo reizi šosezon tiks atklātas "Zvēru takas". Uzvarētājs, kas būs ticis ar tām galā, varēs izbaudīt trīs apļus izjādē zirga mugurā, ietērpies viduslaiku kungu apmetnī.

Saimniecībā "Dimantu kalns" bezmaksas varēs izbaudīt safari piedzīvojumus, kur bērniem būs ļauts gan pabarot dzīvniekus – briežus, strausus un citus, gan priecāties koka pirātu kuģī.

Ar visu Atvērto dienu laukos programmu un piedāvājumiem iespējams iepazīties "Lauku ceļotājs" mājaslapā: www.celotajs.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!