Foto: Publicitātes foto
Skaidrs, ka jau šajā nedēļas nogalē visu Latviju pārņems Līgo svētku burvība. Kaut arī kārtīgam latvietim tie ir vieni no gada svarīgākajiem svētkiem, pasaule neapstājas un daudzviet Latvijā notiek arī citi pasākumi. Ieskaties - varbūt ceļā uz līgošanu vari paspēt apskatīt un piedzīvot vēl citus interesantus notikumus?! Idejas nedēļas nogales ceļojumam - turpinājumā!

Sākas Latgales ērģeļu dienas 2014


Foto: PantherMedia/Scanpix

Ik gadu arvien skaļāk un daudzbalsīgāk Latgales kultūras dzīvē ieskanas ērģeles!  Arī šogad, tradicionāli no 20.jūnija līdz 29.junijam ar koncertiem vairākās Latgales katoļu baznīcās norisināsies piektais "Latgales ērģeļu dienu festivāls". Festivāla mērķis ir popularizēt ērģeļspēles kultūru un latviešu ērģeļmākslu, kā arī atbalstīt ērģeļu uzturēšanu un apkopi.

Latgales ērģeļu dienas ir iecerēts kā labdarības pasākums - ieeja visos koncertos būs par ziedojumiem.  Šogad visi saziedotie līdzekļi tiks novirzīti Prezmas baznīcā esošo ērģeļu atjaunošanai. Latgalē ir ļoti daudz instrumentu ar savu unikālu vēsturi un skanējumu, taču daudziem no tiem ir nepieciešama restaurācija.

Festivāla programma ir ļoti plaša un interesanta  - no baroka laika mūzikas līdz mūsdienu skaņu ainavām. Instrumentu karalis - ērģeles - parādīs sevi ne tikai kā solo instruments, bet arī iejūtīgs ansambļu dalībnieks, smalks kora pavadītājs.  Ērģeļu stabuļu daudzveidīgais skanējums veidos impresionistiskās krāsas, savījoties kopā ar saksofonam raksturīgo tembru  un vokālo balsu maigo kolorītu.

Festivāls būs ne tikai baudījums ausīm , bet arī acīm, sola rīkotāji. Katrā koncertā būs iespēja vērot mākslinieku priekšnesumu ar video proekcijas palīdzību. Klausītaji varēs vērot ērģelnieka spēli, asistenta darbu, roku un kāju deju un taustiņiem. Turpinot tradīciju , redzēto varēsiet apgūt arī praktiski darbojoties pie ērģelēm - pēc koncerta notiks instrumentu demonstrējumi un nelielas meistarklases interesentiem!

Festivāla norise šajā nedēļas nogalē:

  • Aglonas bazilika - 20. Jūnijā  plkst. 20.00
  • Rēzenknes Sāpju Dievmātes Romas katoļu baznīca - 21. jūnijā plkst. 19.00
Pasākumi turpināsies arī nākamajā nedēļā citās Latgales baznīcās.

Bruņoto spēku parāde Cēsīs


Foto: Latvijas armija

Svētdien, 22.jūnijā, plkst.11, pieminot 1919.gada jūnijā Cēsu kaujās kritušos karavīrus, Cēsīs, Vienības laukumā, notiks bruņoto spēku militārā parāde. Savukārt pirmdien, 23.jūnijā, Latvijas karavīri un zemessargi piedalīsies Igaunijas Aizsardzības spēku rīkotajā Uzvaras dienas parādē Valgā, Igaunijā, no kurienes tās dalībnieki dosies uz Valku, kur notiks tehnikas un bruņojuma izstāde.

Militārajā parādē Cēsīs soļos vairāk nekā 250 Štāba bataljona, Instruktoru un Kājnieku skolas, Nacionālās aizsardzības akadēmijas un Zemessardzes 27.kājnieku un 54.inženiertehniskā bataljona karavīru un zemessargu, kā arī jaunsargu. Parādē piedalīsies arī Igaunijas un Dānijas brīvprātīgo militāro organizāciju "Kaitselit" un Nacionālās gvardes (Zemessardzes) pārstāvji.

Uzreiz pēc parādes, kuru noslēgs Gaisa spēku aviācijas bāzes helikoptera "Mi-17" pārlidojums, varēs vērot arī Štāba bataljona Godasardzes rotas karavīru un Nacionālo bruņoto spēku orķestra defilē programmu, kā arī Cēsu Kultūras un Tūrisma centra jauktā kora "Wenden" un Amatas vīru kora "Cēsis" priekšnesumu.

Savukārt 23.jūnijā plkst.11 militārajā parādē Valgā, kurā piedalīsies vairāk nekā 1200 dalībnieku, Latvijas bruņotos spēkus pārstāvēs karavīri un zemessargi no Štāba bataljona, Sauszemes spēku kājnieku brigādes, Instruktoru skolas, kā arī Zemessardzes 22., 25., 27. un 55.kājnieku bataljona un bruņoto spēku orķestra.

Tajā piedalīsies arī karognesēji, kas nesīs visu to valstu karogus, kuras piedalījās 1918. - 1920.gada Neatkarības karā. Parādē plīvos Igaunijas, Latvijas, Dānijas, Zviedrijas, Somijas, Lielbritānijas, kā arī ASV karogi.

Parādi Cēsīs un Valgā pieņems abu valstu prezidenti, kā arī aizsardzības ministri un bruņoto spēku komandieri.

Floristu festivāls Dikļos


Foto: Shutterstock

Sestdien, 21. jūnijā, no plkst. 15.00 Kocēnu novada Dikļos, pie kultūras un tūrisma informācijas centra jau trešo reizi norisināsies floristu festivāls - konkurss "Es nopinu vainadziņu pašā ziedu laiciņā".

Dalībai konkursā pieteikušās 10 komandas - trīs no Valmieras, trīs no Pārgaujas novada Straupes pagasta, trīs no Alojas novada Ozolmuižas pagasta un viena no Kocēnu novada Dikļiem.

Konkursa dalībniekiem būs jāprezentē divi pabeigti darbi. Viens no tiem ir mājās veidots vainags ar nosaukumu "Visa laba Jāņu zāle", savukārt otrs ir konkursa darbs - ugunskurs "Jānīšam guni kūru", izmantojot gan florālos, gan neflorālos materiālus.

Floristu veikumu vērtēs žūrija piecu cilvēku sastāvā - Kocēnu novada domes pārstāvis, konkursa organizatoru pārstpārstāvis, divi floristikas amata meistari un neatkarīgs žūrijas loceklis. Žūrijas komisija lems par trīs labāko darbu apbalvošanu, tiks piešķirta arī skatītāju simpātiju balva un katram konkursa dalībniekam - veicināšanas balva.

Dienas noslēgumā plkst. 21.00 Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā norisināsies Līgo svētku uzvedums un konkursa dalībnieku apbalvošana. 

Starptautiskais Saulgriežu jogas un mūzikas festivāls Siguldā


Foto: Publicitātes foto

Starptautiskais Saulgriežu jogas un mūzikas festivāls pulcēs vietējos un ārvalstu interesentus 20.-22.jūnijā Siguldas novada "Brūveros". Kā vēstīts Yoga Travel Tree portālā, Saulgriežu jogas festivāls ir viens no iedvesmojošākajiem jogas festivāliem pasaulē un portāls to ierindojis sava topa augšgalā.

Festivālu apmeklēs liels skaits izcilu jogas skolotāju no ASV, Krievijas, Vācijas, Anglijas, Itālijas, Spānijas un jogas dzimtenes Indijas. Tāpat arī festivālā ar savām zināšanām un pieredzi dalīsies daudzi jogas skolotāji no Latvijas. Šie skolotāji pārstāv dažādus jogas virzienus, tāpēc apmeklētājiem būs interesanti iepazīt dažādus jogas veidus un festivāls ir veidots tā, lai interesanti būtu gan iesācējiem, gan jogotājiem ar pieredzi. Festivāla sauklis ir "Atvērtas sirds un skaidra prāta gudrība - senas jogas metodes, lai bagātinātu savu dzīvi", kur ar gadsimtiem senām tradīcijām savā skatījumā dalīsies pieredzējuši gan vietējie, gan ārvalstu jogas skolotāji.

Jogas festivāla programma ir ļoti bagātīga un festivāls norisināsies uz divām skatuvēm, kur būs iespējams apmeklēt dažādas meistarklases un nodarbības pie ļoti daudziem jogas un meditāciju skolotājiem, piemēram, Kamalroop Singh, Seva Kaur, Jerome Shankar, Sadhana Singh, Natālijas Frolovas un citiem. Latviju pārstāvēs tādi jogas skolotāji kā Tija Kazāka, Ilvita Kļaviņa, Tamāra Bujanova un citi, kā arī īpašu jogas nodarbību iesācējiem vadīs Agnese Guļāne. 

Festivāla laikā notiks arī dažādi izcilu pasaules un vietējo mūziķu koncerti, kur īpaši jāuzsver meditatīvi garīgās mūzikas duets "Mirabai Ceiba" - tas ieskandinās festivālu 19.jūnija vakarā, kā arī daudziem Latvijā jau pazīstamā Aleksija Čelluna no Spānijas, kas ne vien sniegs koncertu, bet dalīsies arī savā pieredzē jogas un mantras meistarklasē. Festivāla programmā iekļauta arī nodarbība par veselīgu dzīvesveidu jeb ajūrvēdu, 5 ritmu deju nodarbības, senu indiešu kaujas mākslas veidu Gatku un meistarklases pie izcilajiem pasaules mūziķiem. Festivāla organizatori īpaši ir padomājuši arī par apmeklētājiem ar bērniem, jo kamēr vecāki piedalīsies nodarbībās, bērnus būs iespējams atstāt "bērnu pilsētiņā" profesionālu pedagogu uzraudzībā.

Īpašs uzsvars festivāla laikā tiek likts arī uz saulgriežu svinēšanu, kad dabā ir visspēcīgākās enerģijas, kas nozīmē to, ka jogošana šajā laikā ir īpaši efektīva.

Zušu svētki "Zutis buti precēt brauc" Alūksnē


Foto: PantherMedia/Scanpix

21. jūnijā Alūksnes Pilssalā notiks Alūksnes Lielās Līgo Lustes jeb Alūksnes ezera Zušu svētki "Bute zuti precēt brauc":

Plkst. 13.00 notiks svētku atklāšanas un zušu Ķēniņa sagaidīšanas ceremonija. Tālāk sekos dažādi zušu pielabināšanas rituāli, konkursi, degustāciju maratons, ēšanas un spēkošanās sacensības.

Pasākuma laikā arī ūdens un lauku labumu andele, vidsērfings un plosta izbraucieni. Zušu ķēniņa lomā - Valters Krauze.

Vairāk info - šeit. 

Lielais Latgaļu tirgus Ludzā


21. jūnijā no plkst. 12:00 Ludzas pilskalnā notiks VI Lielais Latgaļu tirgus! Pasākumā varēs redzēt un dzirdēt dziedātājus un dejotājus no tuvējiem un tālākiem novadiem, viesus no Igaunijas, Pildas pūtēju orķestri un citus. 

Pasākumā varēs pirkt un pārdot, izzināt pirtslietas, notiks konkurss "Varenākais Ludzas pils aizstāvis", igauņu tautastērpu darināšana, vizināšanās ar zirgu. Varēs priecāties par trušiem un baložiem.

Vēlāk saulgriežu rituāls un nakts balle kopā ar grupu "Trīs vīri laivā". 

Varēsi izgaršot, izsmaržot, novērtēt, un iegādāties:

- māla, koka, metāla izstrādājumus,

- Dažādus prasmīgu roku darinājumus

-  Mājas alu, kvasu, sulas, medu, sieru, maizi, pīrāgus, saldumus  un dažādus citus lauku labumus,

-un arī čiekuru zapti....

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!