Foto: Shutterstock

Starptautiskā lidostu padome ir apkopojusi atbildes uz ceļotāju tik ļoti interesējošo jautājumu – kuras lidostas piedāvā vislabāko pasažieru servisu?

Lai izvērtētu, kāda ir lidostu attieksme tieši pret pasažieriem, tika aptaujāti aptuveni 550 tūkstoši pasažieru pirms viņu iekāpšanas lidmašīnā, lūdzot novērtēt viņu apmierinātību ar lidostu konkrētajā dienā. Kopumā atbildes tika iegūtas no 300 lidostām visā pasaulē.

Pasažieriem tika lūgts izteikt viedokli par 34 galvenajiem lidostu pakalpojumu rādītājiem, kā, piemēram, piekļuve lidostai, reģistrēšanās sistēma, drošība, lidostā sniegtie pakalpojumi, pārtikas un dzērienu mazumtirdzniecība lidostā u.c.

"Lidosta ir daudz vairāk nekā tikai lidmašīnas atiešanas un ierašanās punkts", uzskata Starptautiskās lidostu padomes ģenerāldirektore Andžela Gittena. "Izveidot labu lidostu, kas apmierina katru pasažieri, ir sarežģīts process. Ne velti pasažieru apkalpošana lidostās kļūst aizvien nozīmīgāka un ļoti daudz tiek domāts par tās uzlabošanu."

Foto: Shutterstock

"Daudzas lidostas no 2014. gada topa ir vairākkārtīgi ierindojušās labās vietās arī iepriekšējo gadu apkopojumos", uzsver A. Gittena. "Ir patīkami redzēt, ka lielai daļai lidostu pasažieru apkalpošana ir svarīga un tiek uzlabota gadu pēc gada. Tāpat liels prieks ir par jaunajām lidostām, kas iekļuvušas šajā sarakstā, tādējādi sākot savu ceļu pretī klientu apkalpošanas izcilībai."
Balvas tika pasniegtas četrās kategorijās: labākā lidosta pēc reģiona, labākā lidosta pēc pasažieru skaita, labākā mazā lidosta un lidosta, kura piedzīvojusi vislielākos uzlabojumus.

Labākā lidosta pēc reģiona

Āfrikā vislabāk novērtētā lidosta ir Maurīcijā esošā SSR starptautiskā lidosta. Āzijā un Klusā okeāna reģionā pirmo vietu izcīnījusi Inčeonas starptautiskā lidosta, kas atrodas Seulā, Dienvidkorejā, bet kā Eiropas labākā lidosta atzīta Keflavik starptautiskā lidosta Islandē. Latīņamerikas un Karību jūras reģionā pasažierus visvairāk apmierina Jose Joaquin de Olmedo starptautiskā lidosta, kas atrodas Gvajakilā, Ekvadorā, turklāt Tuvajos Austrumos kā pirmā ierindojusies Queen starptautiskā lidosta Ammānā, Jordānijā. Ziemeļamerikā pasažieru apmierinātību visvairāk iemantojusi Indianapolisas starptautiskā lidosta Indiānā, ASV.

Foto: Shutterstock

Labākā lidosta pēc pasažieru skaita

2 - 5 miljonus pasažieru gadā uzņem Jose Joaquin de Olmedo starptautiskā lidosta GvajakilāEkvadorā, 5 - 15 miljonus pasažieru - Haikou Meilan starptautiskā lidosta Hainaņā, Ķīnā un 15 - 25 miljonus pasažieru - Gimpo starptautiskā lidosta Seulā, Dienvidkorejā. Ar 25 - 40 miljoniem pasažieru gadā var lepoties Indiras Gandijas starptautiskā lidosta Ņūdeli, Indijā un ar vairāk nekā 40 miljoniem pasažieriem par pirmās vietas ieguvēju kļuvusi Inčeonas starptautiskā lidosta Seulā, Dienvidkorejā.

Labākā mazā lidosta (mazāk nekā 2 miljoni pasažieru gadā)

No mazajām lidostām pasažierus visvairāk apmierina Dienvidāfrikā esošā Upington lidosta, Āzijas un Klusā okeāna reģionā - Langkawi starptautiskā lidosta Malaizijā. Eiropā visaugstāk novērtētā ir Spānijas lidosta Murcia - San Javier, Latīņamerikas un Karību jūras reģionā iemīļotākā 2014.gadā bijusi Culiacan starptautiskā lidosta Sinaloa, Meksikā. Un Ziemeļamerikā vislabāko pasažieru servisu sniedz Victoria starptautiskā lidosta, Britu Kolumbijā, Kanādā.

Lidosta, kura piedzīvojusi vislielākos uzlabojumus

Āfrikā vislielākie uzlabojami novērojami SSR starptautiskajā lidostā, Maurīcijā, taču Āzijas - Klusā okeāna reģions var lepoties ar Netaji Subhas Chandra Bose starptautisko lidostu Kolkatā, Indijā. Eiropā visaugstāko vērtējumu ieguvusi Pulkovo starptautiskā lidosta Sanktpēterburgā, Krievijā, savukārt Latīņamerikas - Karību jūras reģionā par labāko šajā kategorijā atzīta Las Americas starptautiskā lidosta Santo Domingo, Dominikānas Republikā. Tuvajos Austrumos vislabāk novērtētā ir Queen Alia starptautiskā lidosta Ammānā, Jordānijā, bet Ziemeļamerikā - San Antonio starptautiskā lidosta Teksasā, ASV.

Pilno uzvarētāju sarakstu var apskatīt ACI mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!