Cetrutdien, 17.aprīlī, lauku tūrisma uzņēmējiem jau trešo reizi tiks piešķirta kultūras zīme "Latviskais mantojums", informēja Tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele.

Zīme "Latviskais mantojums" pasniegta 13 lauku tūrisma uzņēmējiem kā pateicība par līdz šim paveikto kultūras mantojuma daudzināšanā un kā mārketinga zīme, kas norāda apmeklētājam, ka šajos objektos var iepazīt latvisko mantojumu.

Zīmes pasniegšanas ceremonijā piedalās kultūras ministre Dace Melbārde, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktors Armands Slokenbergs un ekspertu komisijas dalībnieki, kas pārstāv dažādas kultūras mantojuma jomas.

Zīmi šoreiz saņems ceptuve "Lāči" par maizes kultūras daudzināšanu, Skrīveru mājas saldējums par latvisku garšu ieviešanu saldējuma gatavošanā, bio bērzu sulas produkti no Libertu ģimenes - par bērzu sulu tecināšanu un dažādiem produktiem no bērzu sulām.

Zīme tiks piešķirta arī zemnieku saimniecībai "Apkalnmājas" par tradicionālas amata prasmes uzturēšanu - zirglietu gatavošanu, zvejnieku sētai "Dieniņas" par piekrastes zvejnieku tradīciju uzturēšanu, lielai muižai "Madaras" par mucu gatavošanu, keramiķim Valdim Pauliņam par podniecību, zirgu sētai "Untumi" par zirgkopības tradīcijas uzturēšanu, brīvdienu mājai un saimniecībai "Ezersēta" par tradicionālas Vidzemes sētas saglabāšanu, kafejai "Alīda" par latviskiem dzērieniem - cigoriņu kafiju, "Vējavām" par piekrastes zvejnieku tradīciju uzturēšanu, pirtslietu darbnīcai "Āriņi" par tradicionālo amatu prasmju uzturēšanu - pirtslietām un Polikarpa Čerņavska Keramikas mājai par Latgales podniecību.

Zīmes pasniegšanas pasākumu ievadīs seminārs-diskusija, kurā aicināti piedalīties visi zīmes saņēmēji, pretendenti un komisijas eksperti, lai kopā spriestu par latviskā mantojuma daudzināšanu tūrismā. Kopumā uz kultūras zīmes titulu pretendēja 35 saimniecības. Zīmes pretendentus izvērtē īpaša komisija, kurā ir Latvijā pazīstami dažādu kultūras mantojuma jomu eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!