Vienmēr ir tik aizraujoši plānot atvaļinājumu ceļojumam uz kādu vēl neiepazītu un eksotisku valsti, taču šīs gaidas realitātē var izvērsties par pavisam negaidītu un nepatīkamu piedzīvojumu. Sevišķi, ja esat noskatījuši kādu no pasaulē bīstamākajiem brīvdienu galamērķiem.

Diemžēl pasaulē ir virkne brīnišķīgu vietu ar lielu skaitu elpu aizraujošiem apsaktes objektiem, kurus tūristiem apskatīt nav lemts. Iemesli, kāpēc ir virkne pasaules zemju, kurp doties nebūtu vēlams, ir ļoti daudz, taču, lai kādi tie būtu, ieteicams izvērtēt visus un plusus un mīnusus prims dodaties meklēt piedzīvojumus. Jūsu priekšā portāla Amerikanki veidotāju apkopotais saraksts ar 10 bīstamākajiem ceļojumu galamērķiem.

1. Afganistāna


Afganistāna ir pasakaini skaista valsts. Diemžēl šobrīd iespējas šo skaistumu apbrīnot ir ierobežotas. Ilgus gadus valsts tūristiem bijusi nepiejama. Vispirms tā cieta no Krievijas iebrukuma, bet tagad nemierīgu atmosfēru te rada Taliban kaujinieki. Šobrīd Afganistānā ir bieži dumpinieku ubrukumi un cilvēku nolaupīšanas gadījumi, kas var skart jebkuru valsts viesi. Ja nu tomēr nespējat turēties pretim kārdinājumam, Afganistānā pieejamas atsevišķas ekskursijas, kuru laikā var apskatīt tādus brīnišķīgus tūrisma objektus kā Bamiana ieleja un Kundūza.

2. Everests

Droši vien daudzi ir sapņojuši vismaz vienreiz savā mūžā uzkāpt Everestā. Liela daļa drosminieku mēģinājumu šo ieceri īstenot izrādījušies neveiksmīgi. Tikai 1953.gadā Šerpa Tenzins Norgajals un Edmunds Hilarijs no Jaunzēlandes uzveica kalna augstāko virsotni. Kopš tā laika ļoti daudzi devušies līdzīgās ekspedīcijās, riskējot ar savām dzīvībām. Daļa no šiem kāpieniem beigušies letāli.

3. Hondurasa

Bieži vien pirmais, kas nāk prātā, domājot par bīstamajām valstīm, ir revolūcijas un kari. Bet tas ne vienmēr ir tā. Hondurasa ir krāšņa valsts ar apburošu dabu, taču vēl joprojām viena no pasaulē bīstamākajām ceļošanai. Viesus šī valsts pārsteidz ar augstajiem noziedzības un veselības problēmu rādītājiem. Šeit izplatīta ir malārija un šokējoši augsts slepkavību īpatsvars salīdzinājumā ar citām valstīm.

4. Irāka


Foto: Reuters/Scanpix

Irāka noteikti iederas bīstamāko ceļojumu galamērķu sarakstā. Tā ir sevišķi nedroša tūristiem, par spīti valsts mēģinājumiem uzlabot drošību, īstenojot vērienīgus projektus. Tādas vietas Irākā kā Dienvidu purvājs starp Tigru un Eifratu patiesībā varētu piesaistīt ļoti daud tūristu, vai arī Ktesifona arka, kas atīta par pasaulē lielāko cilvēku radīto ķieģeļu arku. To drīumā plānots atjaunot. Interesentiem šajā valstī ir pieejamas atsevišķas tūres.

5. Ēģipte


Pagājušajā gadā medijos parādījās visai daudz ziņu par sarežģīto situāciju Ēģiptē - gana daudz iemeslu, lai ceļotāji šai valstij mestu līkumu. Turklāt ne jau tikai Ēģiptes galvaspilsēta nedroša tūristiem, bīstami ir uzturēties arī Ēģiptes piramīdu apkārtnē.

6. Indija

Šī valsts ir sevišķi bīstama sievietēm. Medijos esam sekojuši līdzi ziņām par to, kā Indijā pieaug vardarbība pret sievietēm - grupveida izvarošanas. Vardarbība pret sievietēm ir viens no iemesliem, kāpēc tūrisma plūsma uz Indiju pērn mazinājusies.

7. Mali

Mali varbūt nav no pasaulē bīstamākajām vietām, taču turp doties un pavadīt atvaļinājumu ir visai riskanti. Mali ir Āfrikas valsts, kas piesaista cilvēkus no visas pasaules, tā izslavēta daudzo apskates objektu un pasākumu dēļ. Piemēram, noteikti ir vērts apmeklēt Džennes lielo mošeju vai Tuksneša festivālu, kur sabrauc mūziķi no dažādām pasaules valstīm. Par spīti visām šīm pievilcīgajām iespējām Mali nav ieteicams apmeklēt bieži militāro konfliktu dēļ - tie var apdraudēt jūsu dzīvību.

8. Detroita ASV

Pārsteidzoši ir uzzināt, ka ASV pilsēta ierindojas starp bīstamākajiem brīvdienu galamērķiem. Taču tieši Detroita nu jau piecus gadus ierindojas ASV bīstamāko pilsētu topa augšgalā. Šeit plaši izplatīta ir noziedzība. Ja tomēr vēlaties apskatīt Motoru pilsētu, vienkārši esat piesardzīgi.

9. Somālija


Vēl viena bīstama vieta tūristiem ir Somālija. Esat gan jau dzirdējuši svaigākās ziņas par Somāliju un noskatījušies jaunāko filmu ar Tomu Henku galvenajā lomā. Tajā visi Somālijas ceļojuma trūkumi spilgti izgaismoti. Somālijas krasti ir ļoti bīstami, jo te lielā skaitā pirāti. Labāk nopietni apdomājaties, pirms lidojat uz šo valsti. Te arī nav Latvijas vēstniecības, problēmu gadījumā būs grūti meklēt palīdzību.

10. Ziemeļkoreja


Ziemeļkoreja ir patiesībā ļoti pievilcīga valsts - te var baudīt skaistas, gleznainas ainavas. Pie tam apkalpošana viesnīcās neliks vilties pat visizvēlīgākos ceļotājus. Tai pat laikā ir lērums citu apstākļu, kas jūsu brīvdienas var padarīt nepatīkamas vai pat bīstamas. Jārēķinās, ka Ziemeļkorejā jūs tiksit novēroti un pārbaudīti, tiksit izvaicāti par saviem politiskajeim uzsaktiem un reliģiskajām aktivitātēm. Ja gadīsies iekulties ķezā, te arī nav vēstniecības, kas varētu sniegt jebkādu palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!