Foto: AFP/Scanpix
Vikingi ir vieni no leģendārākajiem kuģotājiem, tirgotājiem, karotājiem un pirātiem. Laikā no 8. līdz 11. gadsimtam vikingi piedzīvoja savus ziedu laikus un pat atklāja Ziemeļamerikas kontinentu – jau 500 gadus pirms Kolumba. Vikingu aizraujošo dzīvesveidu un iekarojumus apvij neskaitāmas leģendas. Tomēr vislabākais veids, kā izprast vēsturi, ir senos notikumus un to laiku dzīvesveidu izbaudīt uz savas ādas. "Delfi Ceļojumi" piedāvā interesantāko apskates vietu apkopojumu, kur ikviens varēs iejusties leģendāro vikingu ādā.

Viens no atpazīstamākajiem vikingu atribūtiem ir viņu neparastie kuģi, ar kuriem tika apceļota teju pus pasaule. Vienus no vislabāk saglabātajiem eksemplāriem var apskatīt Vikingu kuģu muzejā Oslo. Lielākais muzeja lepnums ir milzīgais ozolkoka kuģis Oseberg, kas tika būvēts Norvēģijā ap 820. gadu. Oseberg ir gandrīz 22 metrus garš un 5 metrus plats un ir viens no Vikingu laikmeta spožākajiem pieminekļiem. Oslo Vikingu kuģu muzejs ir daļa no Kultūras vēstures muzeja, tādēļ pie reizes šeit var apskatīt arī citas izstādes.

Vikingu kuģus var iepazīt arī Vikingu kuģu muzejā Roskildē, Dānijā. Šajā muzejā apskatāmi vairāki rekonstruēti vikingu kuģi, kas tika būvēti ap 10. un 11. gadsimta miju un tika atrasti netālu esošā fjorda ūdeņos. Muzeja apmeklētāji var doties arī izbraucienā pa Roskildes fjordu ar kādu no vikingu stila kuģiem.

Norvēģijā vikingu laikmeta atmosfēru var baudīt arī fjordā Nærøyfjord, kas ir viens no Sognefjord atzariem. Šis fjords ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un ir ne tikai pasakaini skaista vieta, bet savā laikā ir bijusi arī vikingu aktivitāšu centrs. Pašā fjorda galā atrodas nelielais Gudvangen ciems, kur katru vasaru vienā no jūlija nedēļas nogalēm notiek Vikingu tirgus un šeit ir uzsākta arī vikingu ciemata izveide. Šajā tirgū var vērot kā vikingi veidoja savus amatniecības izstrādājumus, nogaršot vikingu ēdienu, ielūkoties vikingu teltīs un doties izbraucienā pa fjordu ar sena vikingu kuģa atveidojumu. Šīs vietas apmeklējumu var apvienot arī ar Borgundas koka baznīcas apskati, kas tika celta 12. gadsimtā. No visām 28 Norvēģijas koka baznīcām tieši šī baznīca ir saglabājusies vislabāk. Aptuveni 20 kilometru attālumā no Gudvangen ciema atrodas arī Flåm ciems, kur var doties izbraucienā pa aptuveni 20 kilometrus garo Flåm dzelzceļa līniju līdz Myrdal stacijai. Šī ir viena no pasaules stāvākajām dzelzceļa līnijām, un brauciena laikā var baudīt nepārspējamus kalnu skatus. 

Bagāts vikingu mantojums ir baudāms arī Zviedrijā. Aptuveni 50 kilometrus uz rietumiem no Stokholmas atrodas senās vikingu apmetņu vietas Birka un Hovgården, kas atrodas uz 2 blakusesošām salām Mälar ezerā. Abas vēsturiskās vietas ir iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, jo kopā tās veido arheoloģisko kompleksu, kurā apskatāma viena no labāk saglabātajām vikingu apmetnes un tirdzniecības vietām. Vikingi šeit mita laika posmā no 8. līdz 10. gadsimtam. Apskates objektu vidū ietilpst senās apbedījumu vietas, 13. gadsimta ķieģeļu baznīcas drupas un agro viduslaiku osta. Šajā vietā 831. gadā tika izveidota arī pirmā kristiešu draudze Zviedrijas teritorijā.

Pašos Zviedrijas dienvidos, Trelleborg pilsētas centrā apskatāma iespaidīga vikingu cietokšņa pils, kas celta no koka. 1995. gadā tika pabeigti pils rekonstrukcijas darbi un šobrīd Trelleborg pilī apskatāmas arī vikingu mājas un dažādas izstādes. Trelleborg atdzīvojas vasaras sezonā, jo tad šeit tiek organizēti dažādi viduslaiku un vikingu festivāli, kuru laikā ļaudis saģērbjas vikingu drānās, lai iejustos viņu ādā un pat rādītu vikingu cīņu iestudējumus. 

Pirms daudziem gadsimtiem vikingi bija pārņēmuši arī Īrijas salu. Dublinas centrā ir apskatāms muzejs Dublinia, kas sniedz ieskatu dzīvē, kas uz šīs salas valdīja vikingu laikos. Dublinia muzejs ir viens no tūristu iecienītākajiem apskates objektiem Īrijas galvaspilsētā. Šeit var uzzināt un uz paša ādas izbaudīt, kāda bija dzīve uz vikingu kara kuģiem, apskatīt vikingu māju, tirgu, ieročus un drēbes. Dublinia muzejā var apgūt arī rūnu alfabētu un dzirdēt vikingu dzeju, sāgas un mītus.

Vikingi savos ceļojumos šķērsoja pat visu Atlantijas okeānu un nokļuva arī mūsdienu Kanādas teritorijā. Uz Ņūfaundlendas salas ir apskatāms arheoloģiskais parks L'Anse aux Meadows, kas reiz bija seno skandināvu ceļotāju ciemats un ir viena no pašām pirmajām vikingu apmetnēm Ziemeļamerikas kontinentā, un tika izveidota ap 10. un 11. gadsimta miju. Šajā parkā ir apskatāmas vairākas rekonstruētas vikingu mājas, kas pēc sava ārējā izskata atgādina Šīras ciematu filmā "Gredzenu pavēlnieks". L'Anse aux Meadows arheoloģiskais parks ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma saraktsā un sniedz lielisku ieskatu vikingu dzīvesveidā.

Ja arī Tu vēlies dalīties savā ceļojumu pieredzē, sūti savus ceļojumu stāstus un foto uz  celojumi@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!