Foto: Shutterstock
Kāzas Grieķijā būs īsts sapņa piepildījums, par ko atcerēties visu dzīvi. Laulību sakraments ir viens no saviļņojošākajiem un svarīgākajiem dzīves mirkļiem. Lai kāzu diena būtu neaizmirstama un īpaši skaista, plānojot to, svarīgi izvērtēt visus aspektus, piemēram, izvēloties ļoti īpašu kāzu norises vietu.

Nenoliedzami, laulāšanās ārpus Latvijas būs eleganta iespēja, kā aizbēgt no itin garlaicīgās laulības reģistrācijas dzimtsarakstu nodaļā un grandiozas balles rīkošanas, uz kuru noteikti jāaicina tuvi un tāli radi, ieskaitot to dīvaino tanti, kas mēdz aizmigt un skaļi krākt visnepiemērotākajos brīžos. Sapakojiet koferus un dodieties uz Grieķiju, bet radiem un draugiem nosūtiet pastkartes no saulainās paradīzes!

Laulību ceremonija ir viens no tiem dzīves notikumiem, kuru daudzi, pat tie, kuri ikdienā nedomā par reliģiju un ticību, izvēlas rīkot baznīcā. Daudzi pāri vēlas, lai laulības saišu stiprināšana notiktu atbilstoši visiem reliģijas kanoniem - īpaši svētītā vietā. Šī iemesla dēļ aizvien vairāk jauno pāru par savu laulību ceremonijas vietu izvēlas Grieķiju, raksta grieķu brīvdienu ceļvedis Grekomania.ru. Skaista laulību ceremonija, neaizmirstamas svinības un oficiāla laulības apliecība. Šis notikums paliks atmiņā uz visu mūžu un kļūs par laimīgas ģimenes dzīves pamatu.

Grieķijā ir viss. Šajā zemē var izbaudīt visdažādākās ainavas - kalni, jūra, burzmainas pilsētas un klusi, visu aizmirsti ciemi, drūmi muzeji un jautras tavernas... Pēc skaistas laulību ceremonijas kādā kalnu baznīciņā var pagūt pastaigāties pa dzīvīgu pilsētu, gan doties uz pludmali, lai sarīkotu neaizmirstamu fotosesiju, gan kļūt par tradicionālo grieķu svētku viesi kādā lauku tavernā.

Prasības topošajiem laulātajiem

Foto: Shutterstock

Lai salaulātos baznīcā, nav nekādu īpašu prasību. Līgavai un līgavainim jābūt pilngadīgiem, t.i., sasniegušiem 18 gadu vecumu. Tāpat viņiem jāpierāda, ka viņus nesaista radniecība pēdējās trīs paaudzēs, kā arī jābūt kristītiem.

Ja līgavai vai līgavainim (vai abiem) šīs nav pirmās laulības, jāņem vērā, ka kāzu ceremoniju var rīkot, kad kopš šķiršanās vai laulātā drauga nāves brīža pagājis vismaz viens gads.

Laulības baznīcā atļautas arī tiem, kuri precas otro vai trešo reizi, tiesa, ceremonija tad vairs nebūs tik svinīga, turklāt dievkalpojumā tiks skaitītas arī grēku nožēlas lūgsnas.

Nepieciešamie dokumenti

Foto: Shutterstock

Laulību ceremonijai Grieķijā nepieciešami vairāki dokumenti un izziņas:

  • Jaunā pāra dzimšanas apliecības un kristību zīmes
  • Izziņa par to, ka neviens no laulājamajiem nav bijis precējies
  • Izziņa par to, ka topošie laulātie šobrīd nav citā laulībā
  • Pases, to kopijas
  • Laulību atļauja jeb izziņa par ģimenes stāvokli, ko izsniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē Latvijā vai Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā iestādē ārvalstīs.

Visiem dokumentiem jābūt tulkotiem grieķu valodā un notariāli apstiprinātiem.

Vai Grieķijā slēgtā laulība būs spēkā arī Latvijā? Jā! Atbild Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Inga Upīte, citējot Civillikumu:

Civillikuma 11. pants noteic, ka tiesība doties laulībā, laulības noslēgšanas forma un laulības spēks noteicami pēc Latvijas likuma, ja laulību noslēdz Latvijā. Tāpat pēc Latvijas likuma noteicama Latvijas pilsoņu tiesība doties laulībā ārzemēs. Laulības slēgšanas formu tādā gadījumā nosaka tās valsts likums, kur laulību noslēdz.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 19. panta ceturtā daļa paredz, ja Latvijas pilsonis vai nepilsonis noslēdz laulību ārpus Latvijas Republikas, ievērojot tās ārvalsts likumus, kuras teritorijā laulība noslēgta, šī laulība ir spēkā Latvijas Republikā, ja ievēroti Civillikuma 32., 35., 37. un 38. panta noteikumi.

Saskaņā ar Civillikuma 32., 35., 37. un 38. panta tiesisko regulējumu aizliegta ir laulība:

  • pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas. Izņēmuma gadījumā ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu var doties laulībā persona, kas sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, ja laulība tiek noslēgta ar pilngadīgu personu. Ja vecāki vai aizbildņi bez svarīga iemesla liedzas dot atļauju, tad atļauju var dot bāriņtiesa pēc tās vietas, kur dzīvo vecāki vai iecelti aizbildņi;
  • brāļiem ar māsām un pusbrāļiem ar pusmāsām;
  • starp viena dzimuma personām;
  • starp adoptētāju un adoptēto, kā arī aizbildnim ar aizbilstamo, iekāms nav izbeigtas aizbildnības attiecības;
  • personai, kas jau atrodas laulībā.

Ievērojot minēto, ja netiek konstatēts kāds no šiem aizliegumiem, saskaņā ar Latvijā spēkā esošajiem tiesību aktiem, laulība, kas noslēgta ārvalstī, uzskata par spēkā esošu arī Latvijā.

Laulību vietas izvēle

Grieķijā ir ārkārtīgi daudz senu baznīcu, kurās var sarīkot neaizmirstami skaistas laulību ceremonijas.

Populārākās un tūristu iecienītākās baznīcas un dievnami:

  • Agios Konstantinos, Agios Nikolaos un Analipsis baznīcas Krētas salā
  • Panagia Episkopi, Svētā Marka baznīca, Svētās Irēnas kapela, Debesbraukšanas baznīca Santorini salā
  • Svētā Spiridona baznīca Korfu
  • Agia Anastasia klosteris pie Salonikiem
  • Panagia Faneromeni baznīca pie Nea Skioni, Halkidiki pussalā

Laulību ceremonija notiek grieķu valodā un tā ilgst no 45 minūtēm līdz vienai stundai. Ja nepieciešams, par papildu samaksu var nolīgt tulku.

Grieķijā laulības baznīcā ir oficiāli atzītas, jaunajam pārim tiek izsniegta laulības apliecība un, kā jau teikts, šī laulība ir spēkā arī Latvijā.

Nereti jaunais pāris vēlas laulāties pludmalē, senatnīgā cietoksnī vai vasaras terasē ar nepārspējamu skatu uz jūru. Arī tas ir iespējams! Tiek uzskatīts, ka labākais laiks, kad rīkot kāzas Grieķijā, ir no aprīļa līdz novembrim.

Cik maksā laulību ceremonija Grieķijā

Foto: Shutterstock

Visas rūpes par neaizmirstamu mīlestības svētku rīkošanu - no dokumentu kārtošanas un baznīcas rezervēšanas līdz pat muzikālajam noformējumam ceremonijas laikā - ir gatavi uzņemties neskaitāmi Grieķijas tūrisma un ceļojumu biroji, šādu pakalpojumu atsevišķas ceļojumu aģentūras piedāvā arī Latvijā.

Parasti "Grieķu kāzu paketē", ko piedāvā vietējie tūrisma biroji, ietilpst visu dokumentu tulkošana grieķu valodā ar notariālu apstiprinājumu, valsts nodevas maksājums, atļauja kāzu rīkošanai, visu pieteikumu un iesniegumu sagatavošana, kā arī servisa maksa par pakalpojumiem. Šāda pakete izmaksās, sākot no 800 eiro, norāda portāls Grekomania.

Ja šī summa šķiet krietni pārspīlēta un neatbilst kāzu budžetam, iespējams sarīkot simbolisku ceremoniju, kas neprasa dokumentu un izziņu vākšanu, tulkošanu un notariālu apstiprinājumu.

Greznāka laulību ceremonija, kurā ietilpst:

  • ceremonijas laika rezervācija un dokumentu iesniegšana;
  • laulības apliecība, tās reģistrācija arhīvā;
  • koordinatora pakalpojumi;
  • ceremonijas altāra rotāšana atbilstoši grieķu tradīcijām (kausi, sudraba paplāte, tradicionālās kāzu konfektes, vīns);
  • svētku vītnes;
  • ceremonijas liecinieki (ja nepieciešams);
  • līgavas pušķis un ziedu piespraude līgavainim,

izmaksās, sākot no 1000 eiro. Ja vēlēsieties ceremoniju jūras krastā (kas nozīmē, ka jānomā pludmale), kāzu torti, šampānieti, mūziku un papildu aksesuārus, kāzu izmaksas sasniegs 2000-2500 eiro. Jāpiebilst, ka laulību ceremonija Grieķijas kontinentālajā daļā izmaksu ziņā būs lētāka, salīdzinot ar "salu cenrāžiem".

Kāzas Grieķijā nenoliedzami var kļūt par skaistāko, sirsnīgāko un atmiņā paliekošāko dzīves notikumu, bet ģimene, kas dibināta šajā saulainajā valstī, būs izturīga, auglīga un labklājīga, sola grieķi!

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!