Pie Londonas Tauera mākslinieks Pauls Kummins, pieminot Pirmo pasaules karu un tā upurus, 28. jūlijā sāka veidot milzu mākslas instalāciju ar nosaukumu "Blood Swept Lands and Seas of Red" jeb "Asins slacīja zemes un jūras sarkanas ". Kopumā mākslinieks ar brivprātīgo palīdzību pie Tauera uzstādīs vairāk nekā 888 tūkstošus keramisko magoņu. Pēdējā no tām tiks "iestādīta" 11. novembrī, kad 1918. gadā, noslēdzot pamieru, beidzās 1. pasaules karš. Katra magone simbolizē vienu kritušu britu karavīru.

Magones piepildījušas Londonas Tauera aizsarggrāvi, bet labākais skats uz tām paveras no blakus esošā kalna. Tās būs apskatāmas vēl divas nedēļas – līdz 11. novembrim.

Visas magones ir pārdotas, un pēc 11. novembra tās nonāks pie jaunajiem īpašniekiem. Iegūtā nauda tiks ziedota labdarībai. 

Šī piemiņas instalācija izskatās skaisti jebkurā diennakts laikā, bet, ja vēlaties izvairīties no pūļa, to apskati vēlams ieplānot agri no rīta vai naktī.

Arī sociālajos tīklos ļaudis pauduši sajūsmu par magoņu lauku un tā ideju, daloties ar fotogrāfijām.

Tuvākās dzelzceļa stacijas, lai nokļūtu tur, ir "Fenchurch Street" vai "London Bridge", bet no metro jāizkāpj "Tower Hill" stacijā. Šis objekts iekļauts arī visās tūristu pilsētas apskates autobusu tūrēs.

Tiek lēsts, ka šo objektu kopumā būs apskatījuši vairāk nekā četri miljoni cilvēku.

Pirmais pasaules karš beidzās 1918. gada 11. novembrī Francijā, kad dzelzceļa vagonā Kompjenas mežā tika parakstīts pamiers starp Vāciju un Antantes savienību. Tās dienas plkst.11.00 stājās spēkā uguns pārtraukšana, un pretojošās armijas sāka atkāpties no savām pozīcijām. Kopumā Pirmā pasaules kara kauju laukos kritaaptuveni 10 miljoni vīru, bet 20 miljoni guva ievainojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!