Foto: F64
Izdevies ceļojums sastāv no vairākiem komponentiem – labiem laikapstākļiem, patīkamiem ceļabiedriem un pārliecības, ka no ceļojuma mājās neatgriezīsieties ar veselu buķeti eksotisko slimību. Ja laikapstākļus mums, mirstīgajiem, nav pa spēkam iespaidot, tad par savu veselību ir vērts parūpēties jau laicīgi, saņemot drosmi un dodoties vakcinēties.

Pirms došanās ceļā iesakām apmeklēt Vakcinācijas kabinetus. Ārsts, ņemot vērā valsti vai tās reģionu, uz kuru dodaties, ieteiks jums nepieciešamās vakcīnas. To, vai klausīt ārstu ieteikumam, izlemiet pats, taču ņemiet vērā, ka iebraucot dažās valstīs, uz robežas jums būs jāuzrāda dokuments, kurš apliecina, ka esiet vakcinēts pret noteiktām slimībām. 

Pie šādām slimībām pieder dzeltenais drudzis, kura pārnēsātāji ir moskīti. Bez apliecinājuma par to, ka esiet vakcinēts pret dzelteno drudzi, jūs var neielaist Centrālāfrikas valstīs, virknē Dienvidamerikas valstu, Filipīnās, Haiti un Okeānijas salās.

Meningokoku vakcīna jums būs nepieciešama, lai dotos uz Saūda Arābiju. Ar meningītu iespējams inficēties tieša kontakta, jeb gaisa -pilnveidu ceļā

Tiem, kas vēl joprojām nav vakcinējušies pret ērču encefalītu, iesakām to darīt, ja plānojiet ceļot pa Latviju, Eiropu vai pavasara un vasaras sezonā dodieties uz Vjetnamu. Laikam lieki piebilst, ka šo slimību pārnēsā sīki un ļoti nejauki kukainīši - ērces.

Japānā, Kambodžā, Laosā, Ķīnā, Nepālā un Vjetnamā jums noderēs vakcīna pret Japānas encefalītu. Šo slimību pārnēsā moskīti, kuru mājvieta ir rīsa lauki. Taisnības labad piebildīsim, ka inficēšanās risks ar šo kaiti tiek vērtēts kā zems.

Eksotisko ceļojumu mīļotājiem, īpaši tad, ja dodieties uz Indiju un citām Āzijas un Āfrikas valstīm, ieteicams vakcinēties pret A un B hepatītu. Šis vīruss mīt ēdienā, ūdenī, un kā pārvietošanās līdzekli izmanto netīras rokas.

Ar trakumsērgu ceļotāji var inficēties no inficētu mājas, savvaļas dzīvnieku vai sikspārņu kodumiem. Vakcinēšanās pret šo sērgu jums noderēs, ja dodieties uz, tā saucamajām, jaunattīstības valstīm.

Inficēšanās ar vēdertīfu visbiežāk notiek ar ūdeni, pārtiku vai sadzīves saskarsmē no netīrām rokām. Paaugstināts risks inficēties ar šo ārkārtīgi nepatīkamo slimību pastāv ceļotājiem, kas dodas uz Āfrikas ziemeļu un rietumu daļām, Dienvidāziju vai Peru.

Var jau domāt, ka "ar mani jau tas nenotiks", taču mēs iesakām labāk ieklausīties teicienā: "kas pats sevi nesargā, to arī Dievs nesargās!".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!