Pat, ja kādam šķiet, ka viņš dzīvo visskaistākajā, neparastākajā, interesantākajā vai brīnumainākajā vietā uz pasaules, iespējams, viņš maldās, jo allaž atradīsies kāda cita vieta šai pasaulē, kuras eksistencei grūti noticēt.

Ložņājot pa plašajām interneta ārēm un dažādiem ceļotāju portāliem, mūsu kolēģi no "rus.delfi.lv" uzgājuši vairākas visai neierastas pilsētas, kuras, lai cik neticami tas nešķistu, par savām mājām izvēlējušies neskaitāmi ļaudis. Piedāvājam, ja ne klātienē, tad vismaz virtuāli aplūkot septiņas, mūsuprāt, interesantākās no tām:

Kapsēta ar 10000 dzīviem iemītniekiem

Foto: AFP/Scanpix

Manilas Ziemeļu kapsēta Filipīnās nav vienkārša atdusas vieta mirušajiem - tā ir neliela pilsētiņa, kuru par pastāvīgo dzīvesvietu izvēlējušies teju 10 tūkstoši cilvēku. Patiesībā viņi tur dzīvo tādēļ, ka nav citas vietas, kur apmesties, bet kapsētas velvēs un kapličās var noslēpties sliktos laikapstākļos, kā arī tur var glabāt savu necilo iedzīvi.

Ziemeļu kapsētas iemītnieki tur iejutušies tik labi, ka iekārtojuši veikaliņus un restorānus, turklāt, ja zina īstos, kam iedot kukuli, tad kapos var ierīkot arī elektrību! Daudzi "pilsētas" iemītnieki tepat arī strādā - par nelielu, bet taisnīgu samaksu pieskata apbedījumus, bet viņu bērni piedalās bēru procesijās, nesot zārkus.

Zilākā pilsēta pasaulē

Šefšauena Marokā varētu būt zilākā pilsēta pasaulē - lielākā daļa ēku ir nokrāsotas dažādu toņu zilumā. Zilā krāsa ir nevis mārketinga triks tūristu piesaistei (kaut gan ceļotājus tas interesē), bet iedibināta tradīcija. Savulaik, pagājušā gadsimta trīsdemitajos gados, pilsētas iedzīvotāji pārkrāsoja savus namus zilā krāsā, kopš tā laika šo tradīciju turpina arī nākamās paaudzes. Jāpiemin, ka tūristi šo brīnišķīgo Āfrikas pilsētiņu apmeklē ne tikai koši zilās krāsas dēļ, ceļotājus vilina arī siers un... kaņepes! Šefšauena tiek uzskatīta par reģiona "marihuānas galvaspilsētu".

Dzīve zem milzu akmeņiem

Nelielā portugāļu pilsētiņa Monsanto plašāk pazīstama kā vieta, kur daudzas mājas atrodas zem milzīgiem akmeņiem. No putna lidojuma pilsēta izskatās visai ērmīgi.
Monsanto akmeņi ir ļoti iecienīti, pilnīgi visas ēkas pilsētiņā ir būvētas no laukakmeņiem, tādēļ, staigājot pa šaurajām ieliņām, sajūta ir visai viduslaicīga. Interesanti, ka tiem veiksminiekiem (vai gluži pretēji), kas dzīvo namos zem milzu akmeņiem, aizliegts tos novākt no jumtiem. Tiesa, nav skaidrs, kā to varētu izdarīt, neuzlaižot gaisā vēl puspilsētu, jo šie "akmentiņi" diez vai izkustētos bez krietnas sprāgstvielu porcijas.

Pazemes pilsēta tuksneša vidū

Austrālijā ir kāda savāda pilsētiņa Kūberpedi, kurā ir nedaudz vairāk par pusotru tūkstoti pastāvīgo iedzīvotāju. Šī, visticamāk, ir viena no tām pasaules vietām, kurp jūs nekad nedosieties. Iemesls pavisam vienkāršs - Kūberpedi atrodas tuksneša vidū un tuvākā apdzīvotā vieta atrodas 850 kilometru attālumā. Tomēr tur būtu vērts aizbraukt interesantā stāsta dēļ. Pilsētiņas pirmssākumos, ņemot vērā visai skarbos klimatiskos apstākļus - ļoti nepatīkamās vēja brāzmas un smilšu vētras, iedzīvotāji nolēma būvēt mājas zem zemes. Jautāsiet, kādēļ vispār būtu jādzīvo nekurienes vidū? Atbilde ļoti materiāla - Kūberpedi dzīlēs esošajās raktuvēs iegūst teju trešdaļu (30%) no visiem pasaules opāliem. Patiesībā mēs nedaudz noblēdījāmies, sakot, ka diez vai tur kāds dosies, jo Kūberpedi ir iekļauta dažos Austrālijas tūrisma ceļvežos kā atsevišķa ekskursija. Nedaudz gan jābrīnās par tiem, kas gatavi astoņas stundas "kratīties" autobusā, lai nokļūtu pilsētā, kuras nosaukums aborigēnu valodā nozīmē "baltā cilvēka ala".

Pilsēta klintīs

Pašos Jemenas rietumos, netālu no Sarkanās jūras jau kopš 11. gadsimta, bet varbūt arī senāk, eksistē pilsētciemats Alhadžara, kas izbūvēts klintīs. Šāds būvniecības veids Jemenā ir visai tipisks - tie, kam piederēja klinšainās zemes, būvēja kalnos mājas, lai varētu sevi pasargāt no tiem, kas mēdza iekarot svešus īpašumus. Vienkāršākiem vārdiem - lai pasargātu sevi no sirojošajiem laupītājiem. Mūslaikos vienīgie, kas "uzbrūk" šīm klinšu pilsētām, ir tūristi, bet no viņiem tik viegli neizglābties...

Klosteris gluži kā no Holivudas filmām


Kī klosteris Himalajos patiesībā nemaz nav pilsēta, tomēr vizuāli tik iespaidīgais celtņu kopums, kas liek domāt par Holivudas filmām, piemēram, Raza al Gula rezidenci filmā par Betmenu, mums tā iepatikās, ka iekļāvām savādo pilsētu topā.

Kī klosteris atrodas kalnos, vairāk nekā 4000 metru augstumā. Tas eksistē jau kopš 11. gadsimta un ir viens no senākajiem, lielākajiem un svarīgākajiem budistu klosteriem. Kā zināms, tieši te Dalailama sagaidīja jauno tūkstošgadi.

Tuksneša 'Manhetena'

Foto: AFP/Scanpix

Kas gan neparasts pilsētā, kurā lielāko daļu apbūves veido 5-11 stāvus augstas ēkas? Tas, ka tā dibināta pirms aptuveni 2000 gadiem, bet lielākā daļa celtņu būvētas laika posmā no 14. līdz 16. gadsimtam.

Runa ir par tā dēvēto tuksneša Manhetenu jeb Šibamu Jemenā. Visi nami te ir būvēti no māla ķieģeļiem, turklāt dzīvokļu skaits ēkā vienmēr atbilst stāvu skaitam.

Neparasto namu formu diktējuši pašaizsardzības noteikumi - šādi ir vieglāk glābties no beduīnu uzbrukumiem. Nocietinājumu ideja ir bijusi tik veiksmīga, ka visā savas pastāvēšanas laikā Šibama vienmēr bijusi kādas kārtējās karalistes vai valsts galvaspilsēta. Ja senlaikos pilsētu mīlēja visvarenie valdnieki, tad mūsdienās to iecienījuši tūristi un UNESCO - tuksneša Manhetena ir iekļauta Pasaules mantojuma sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!