Pasaulē arvien vairāk uzmanības tiek pievērsts unikālām dabas teritorijām, kuras ir vērts aizsargāt, lai tās saglabātu tikpat skaistas un plaukstošas vēl daudzus gadus. Arī šo dažu pēdējo gadu laikā savas "durvis" ir vēruši jauni nacionālie parki, kas atļauj interesentiem apskatīt dabas varenās un teju neskartās ainavas, vēsta "CNN".

Vairāki no šiem dabas parkiem nacionālu nozīmi ieguvuši pērn, daži tikai šogad, bet kāds vēl tikai plāno par tādu tapt. Tie var lepoties ar skaistām un apbrīnas vērtām ainavām un bagātīgu dzīvnieku pasauli, kā arī ar iedzīvotājiem, kas joprojām ievēro sen izkoptas tautas tradīcijas.

Pinnacles nacionālais parks (Pinnacles National Park), Amerikas Savienotās Valstis

Pinnacles nacionālais parks ir jaunākais dabas parks Amerikas Savienotajās Valstīs, kas izveidots vien 2013. gada janvārī ar mērķi saglabāt kalnaino apvidu Kalifornijas centrālajā daļā. 

Ainavas, kas paveras no šo kalnu virsotnēm, ir netverami skaistas, skatienam atklājot asas kalnu virsotnes un varenas ielejas. Vislabākais skats uz šīm smailēm un apvidu paveras, kad saule vakara stundās rotaļīgi slēpjas aiz kalnu masīviem, tos iekrāsojot koši oranžos un sarkanīgos toņos. 

Parka apmeklētājiem, baudot dabu un skaistos skatus, vajadzētu būt uzmanīgiem, jo tā teritorijā ir sastopams liels skaits bišu - ap 400 dažādu bišu sugu. Tāpat to par mājvietu kuplā skaitā izraudzījušies sikspārņi, kas apmeklētājiem arī var nebūt pa prātam. 

Klusā okeāna aizsargātās teritorijas (Pacific Remote Islands Marine National Monument), Amerikas Savienotās Valstis

Kimberlijas nacionālais parks (Kimberley National Park), Austrālija

Foto: Shutterstock

Divu miljonu hektāru lielā platība Kimberlijas reģionā drīzumā kļūs par nacionālo parku. Ievērojama ir šī parka veidotāju ideja - apvienot trīs nu jau esošos nacionālos parkus un radīt vienu – Austrālijā vislielāko nacionālo parku. Parku plānots bagātināt  ar augiem un dzīvniekiem, teritorijā iekļaujot arī tuvumā esošo piekrasti.

Nacionālajā parkā ir liela bioloģiskā daudzveidība, iespaidīgas ainavas, kas rotātas lielām aizām un ūdenskritumiem. Viena no parka teritorijas pērlēm ir "Mitchell" ūdenskritums. Ikvienu, kas devies uz šo vietu, savaldzinās tā pasakaini skaistās aprises. Ūdens, tur šalcot, strauji tek lejup no 80 metru liela augstuma. "Mitchell" ir iespaidīgs ar to, ka ir otrs augstākais ūdenskritums Austrālijas rietumu daļā.

Lusaka nacionālais parks (Lusaka National Park), Zambija

Foto: Shutterstock

Hunsruck-Hochwald nacionālais parks (Hunsruck-Hochwald National Park), Vācija

Foto: Shutterstock

Wakhan nacionālais parks (Wakhan national park), Afganistāna

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!