Foto: LETA

Laivošanas sezona Latvijā jau ir sākusies, bet pagaidām ūdens tūrismu bauda tikai azartiskākie laivotāji, pastāstīja aptaujātie laivu nomas punktu pārstāvji.

Laivu nomas punkta "Laivunoma.lv" pārstāvis Aigars Cibuļskis sacīja, ka parasti laivošanas sezona sākas marta beigās vai aprīļa sākumā. "Katru gadu tradicionāli laivošanas sezona sākas ar sniega kušanu, palu ūdeņiem un laivu nobraucieniem Amatā. Šogad sniega sega nebija pārāk bieza un laika apstākļu dēļ tā pazuda pakāpeniski. Upēs ūdens līmenis paaugstinājās lēni, sasniedzot tikai minimālo braukšanas līmeni. Neskatoties uz to, bija entuziasti, kuri sekoja ūdens līmeņa svārstībām un noķēra iespēju nobraukt tradicionālo pavasara braucienu. Ir arī laivotāji, kuri jau ir izmēģinājuši pavasara braucienus Gaujā un Braslā," stāstīja Cibuļskis, piebilstot, ka laivotāju, kuri gatavi izbaudīt pavasara upes spēku, ir salīdzinoši maz.

Vienlaikus Cibuļskis atzina, ka "parastais latvietis" laivošanas sezonu sāk siltākā laikā. "Starpcitu, šim pavasara laikam ir savas priekšrocības - ūdens ir vairāk, tāpēc brauciens ir jautrāks un knišļi neapgrūtina ar savu uzmācību," viņš teica.

Laivu nomas punkta "Jeņču laivas" pārstāvis Juris Zaķis pastāstīja, ka laivošanas sezonu var uzskatīt par atklātu, jo pirmie cilvēki jau izrādījuši interesi par ūdens prieku baudīšanu.

Vienlaikus viņš atzina, ka šosezon vēl nevienu laivu "Jeņču laivas" nav iznomājušas, bet aprīlī visas nedēļas nogales jau ir aizpildītas ar laivotgribētāju pieprasījumiem.

Pēc Zaķa teiktā, vidēji laivošanas sezona ilgst sešus mēnešus. "Es rupji rēķinu, ka sezona ilgst pusgadu. Pērn man tā noslēdzās 18.novembrī, kad bija pēdējais brauciens. (..) Citi saka, ka septembrī ir kā ar "nazi nogriezts", bet man nebija tā," pauda Zaķis, piebilstot, ka pērn apkalpots apmēram pusotrs tūkstotis klientu.

Savukārt laivu nomas punkta "Virsaitis" īpašnieks Jānis Ķirpītis norādīja, ka agrais pavasaris uz upi vilina vien ļoti kaislīgus ūdenstūrisma cienītājus. "Tagad ar laivām brauc tikai tie, kam ir tāda spēcīga tradīcija. Tie nebūs tādi nejauši braucēji, tie būs tādi, kas jau vairākus gadus brauc - viņi ļoti uzmanīgi seko ūdens ziņām," klāstīja Ķirpītis.

Viņš sacīja, ka iepriekšējā nedēļā laivas nomājuši jau pirmie klienti, kas laivojuši pa Lielo Juglu.

Tostarp viņš paskaidroja, ka "Virsaiša" nomas punktā vēl īstais tūristu skaita pieaugums tikai būs. Pēc Ķirpīša sacītā, tas skaidrojams ar to, ka ūdens līmenis Amatā vēl ir pārāk zems. "Pa dažām upēm jau var braukt, bet mūsu uzņēmumā 80% gadījumos laivo pa Amatu un Ogri. Tur tie ūdens līmeņi ir vēl par mazu, lai varētu doties tādā foršā pavasara nobraucienā," sacīja Ķirpītis, piebilstot, ka Vidzemes augstieni vēl klāj sniegs, tāpēc ūdens līmeņa celšanās vēl tikai gaidāma.

Viņš arī pastāstīja, ka pērn laivošanas sezona sākusies marta beigās. "Tur bija tā interesanti - bija divi posmi - marta beigas un tad bija aprīļa vidus. Tad, man šķiet, bija lietus sezona. Tai pašai Amatai tas līmenis ļoti mainās pēc stipriem lietiem," skaidroja Ķirpītis.

Pēc viņa teiktā, sezonas noslēgums parasti ir vasaras beigās. "Faktiski jau pēdējā nedēļā pirms 1.septembra. Tad jau ir kluss, jo visi lēnā garā gatavojas mācību gada sākumam un klientu skaits sāk krasi samazināties," pauda nomas punkta "Virsaitis" īpašnieks, piebilstot, ka aktīvākais laiks laivu nomas biznesā ir maija brīvdienās, kā arī jūnijā un jūlijā.

Tostarp Ķirpītis pastāstīja, ka katru gadu uzņēmumam ir minimāls apgrozījuma pieaugums. "Varu teikt, ka vismaz puse no mūsu klientiem ir pastāvīgie klienti, kas vienreiz mūs ir paņēmuši un nemaina vairāk. Katru gadu tāds minimāls pieaugums ir. Tie ūdens tūristi jau arī ir tik, cik viņi ir Latvijā. Šobrīd ir diezgan daudz laivu nomu. Pirms desmit gadiem, kad mēs sakām strādāt, tad to laivu nomu bija mazāk. Šobrīd ir vairāk un tad vienīgais, ar ko tu vari cilvēkus piesaistīt un noturēt, ir pakalpojumu kvalitāte," pauda Ķirpītis.

Atpūtas bāzes "Laivot.lv" pārstāve Evija Maļiņina pastāstīja, ka laivošanas sezonu Ziemeļvidzemē atklāj laikā, kad upēs izgājis ledus. "Šajā pavasarī tas notika neierasti agri. Pavasara sākumā interesi par laivošanu izrāda tie, kas azartiski laivotāji, tie kas gatavi riskēt un, protams, uzņemas atbildību par savu izvēli," skaidroja Maļiņina.

Pēc viņas teiktā laivošanu agrā pavasarī var nosaukt par palu tūrismu, jo tad upes ir pārplūdušas. "Tādās upēs kā Pededze tas ir ļoti interesanti tāpēc, ka laivojot pa upi reizēm kādu līkumu var "nogriezt pa taisno", jo upes robežas visbiežāk var noteikt pēc krastos augošajiem kokiem. Ir applūdušas zemākās vietas un no laivas kļūst pārredzama apkārtne daudz vairāk nekā laikā, kad vasarā ir zems ūdens," klāstīja Maļiņina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!