Foto: DELFI
Šajā nedēļas nogalē no lietus nav jābaidās un brīvdienu plāni nav jāatceļ, jo jāaizbrauc nosvinēt Gaujas Nacionālā parka jubileja, Liepājā jāaplūko Igo un citu mākslinieku jaunākie gara darbi, Bulduros jāiepērk stādi nākošajai sezonai un jāpaspēj kārtīgi izkustēties pirmajos Tukuma sporta svētkos. Brīvdienas ir tikai divas, tāpēc telefons jāatstāj mājās, jāsazvana draugi un radinieki un jādodas pelnītā atpūtā.

Gaujas Nacionālā parka jubileja

Foto: DELFI

Piektdien, 18. septembrī, Dabas aizsardzības pārvalde aicina uz izzinošu pasākumu Gūtmaņalā Siguldā, lai atzīmētu Gaujas Nacionālā parka dibināšanas gadadienu.

No pulksten 19.30 gan lieliem, gan maziem interesentiem tiks piedāvātas radošas nodarbības muzikālā pavadījumā.

Pulksten 20.30 būs iespēja noskatīties video par dabas daudzveidību un vērtībām ne tikai Gaujas Nacionālajā parkā, bet visā Latvijā.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Vairāk informācijas meklē šeit.

Liepājas muzejā Igo rīkotā Jūrkalnes plenēra izstāde

Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 18. septembrī, pulksten 17.00 Liepājas muzejā notiks Jūrkalnes starptautiskā mākslas plenēra izstādes atklāšana.

Šogad noslēdzās jau sestais plenērs. Gleznotāji, grafiķi, tēlnieki, fotogrāfi un citi mākslinieki Jūrkalnē pavadīja jūlija mēneša pirmās 10 dienas, radot darbus, ietekmējoties no vietējās dabas, cilvēkiem un kultūras.

Plenēra noslēgumā mākslinieku darbi tika izstādīti četros Jūrkalnes krodziņos, kur tie apskatāmi līdz Ābolu ballei. Šogad pēc izstāžu noslēguma Jūrkalnē darbi ceļo uz Liepājas muzeju, kur 18. septembrī pulksten 17.00 notiks izstādes atklāšana.

Liepājas muzejā būs apskatāmi Daces Dēliņas-Lipskas, Rasas Šulcas, Igo, Ivara Miķelsona, Didža Grozda, Ievas Liepiņas, Agnijas Ģērmanes, Gitas Straustiņas, Arturas Savickas un Skaidra Savickas darbi. Tiek gatavots arī retrospektīvs ieskats iepriekšējos Jūrkalnes plenēros paveiktajā.

Plenēru organizē biedrība "Vēju sēta" sadarbībā ar Ventspils novada pašvaldību, Valsts Kultūrkapitāla fondu un Jūrkalnes uzņēmējiem.

Izstāde Liepājas muzejā skatāma līdz 25. oktobrim. Ieejas maksa pieaugušajiem ir divi eiro, bērniem no septiņu gadu vecuma, skolēniem, studentiem un pensionāriem - viens eiro.

Stādu parāde Bulduros


Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 19. septembrī, Bulduru Dārzkopības vidusskolā notiks 11. Rudens Stādu parāde.

Pasākuma laikā stādu audzētavas no visas Latvijas plašā klāstā piedāvās augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus.

Šogad parādi papildinās paraugdemonstrējumi no SIA "Labie koki", kas interesentiem atklās koku kopšanas nslēpumus skolas parkā. Ikvienam būs iespēja uzzināt, kā sakopt pagalmos esošos kokus, kā arī uzzināt, kad tas vislabāk darāms. Arī Bulduru Dārzkopības vidusskolas pasniedzēji un audzēkņi šogad dalīsies savā pieredzē, apmeklētājiem sniedzot praktiskus padomus augu kopšanā un floristikā.

Rudens Stādu parādē apmeklētājiem piedāvā:

  • vairāk nekā 100 stādu audzētāju labumus no visas Latvijas;
  • konsultācijas stādu audzēšanā, izvēlē un dārza plānošanā;
  • dārza preču un tehnikas tirdzniecību;
  • amatnieku un Latvijas ražojumu gadatirgu;
  • paraugdemonstrējumus koku griešanā un veidošanā;
  • praktiskus padomus no Bulduru Dārzkopības vidusskolas pasniedzējiem un audzēkņiem.
Ieeja bezmaksas.

Plašāku informāciju meklē šeit.

Pārgājiens 'Sedas ūdeņu stāsti'

Foto: DELFI

Sestdien, 19.septembrī, pasākuma ciklā "Sedas purvs četros gadalaikos" Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Strenču novada pašvaldību aicina uz pārgājienu "Sedas ūdeņu stāsti".

Interesentu pulcēšanās plānota no pulksten 10.15 Strenču novada Jērcēnu pagasta centrā, kur Mednieku namā eksperti stāstīs par hidroloģiskajiem procesiem Sedas purvā. Pasākuma laikā varēs uzzināt par purviem Latvijā, pasaulē, kas notiek ar purvu pēc kūdras izstrādes, kāds ir cilvēka ietekmēts purvs.

Vēlāk būs iespēja doties trīs kilometrus garā pārgājienā gar dabas lieguma "Sedas purva" dienvidrietumu malu.

Interesenti aicināti parūpēties par pasākumam un laika apstākļiem piemērotiem apaviem un apģērbu, kā arī siltu dzērienu un spēcinošām uzkodām.

Rudens sprints Cēsīs

Foto: Publicitātes foto

Orientēšanās klubs "Meridiāns" šajā nedēļas nogalē aicina orientieristus izbaudīt rudeni Cēsu pusē, kur notiks sacensības "Cēsu rudens" garā distance, kas jau piecus gadus ir apvienota ar Cēsu sprintu. Uz starta līnijas stāsies ap 400 dalībnieku no visas Latvijas.

Sestdien, 19. septembrī, pulksten 12.00 būs pirmais starts.

Svētdien, 20.septembrī, pirmais starts pulksten 11.00.

Pilnu pasākuma programmu un norises vietas meklējiet šeit.

Garā distance šogad notiks pie Zvārtes ieža, kur, kā jau ierasts Cēsu mežos, distances būs gan tehniski, gan fiziski izaicinošas.

Cēsu sprints būs 5. un izšķirošais Latvijas sprinta kausa posms – pēdējā iespēja izmainīt vietu sadalījumu kopvērtējumā. Šogad sprinta sacensībām izvēlēts jauns apvidus, un distances vairs nevedīs pa Cēsu pils kompleksu un vecpilsētu.

Sacensības rīko Latvijas Orientēšanās federācija un orientēšanās klubs "Meridiāns" sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību.

Tukuma Sporta un veselības svētki

Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 20. septembrī, uz Tukumu aicināti visi sportot gribētāji, jo pulksten 12.00 ar atklāšanas parādi apkārt Lauktehnikas stadionam tiks atklāti Tukuma Sporta un veselības svētki.

Pēc atklāšanas ikviens ir aicināts reģistrēties un piedalīties dažādās sportiskās sacensību aktivitātēs, kas notiks no pulksten 12.30 līdz 15.30.

Būs smilšu volejbols, vieglatlētika, balansa riteņu braukšana, strītbols, labirinta orientēšanās, riteņbraukšana un daudzi citi sportiski pasākumi.

Sporta un veselības svētku noslēgumā pulksten 18.00 būs bezmaksas koncerts, kurā uzstāsies Ivo Fomins.

Vairāk informācijas meklē šeit.

Jauniešu etno dienas Raiņa muzejā

Foto: DELFI

No 18. līdz 20. septembrim Raiņa muzejā "Jasmuiža" notiks ikgadējais pasākums "Jauniešu etno dienas" jauniem cilvēkiem, kas interesējas par tradicionālo kultūru un etno mūziku.

Raiņa jubilejas gadā "Jauniešu etno dienu" dalībnieki studēs Raini - apdzīvos un pieskandinās Raiņa muzeju, piedaloties uzveduma "Latgalīšu kuozys" veidošanā.

Šogad "Jauniešu etno dienu" dalībnieku vidū ir tādas folkloras kopas kā Iecavas "Tarkšķi", Līvānu "Ceiruleits", Preiļu "Rūtoj", Rēzeknes "Dziga" un "Vīteri", Rīgas "Ceidari" un "Kokle", kā arī Ropažu "Oglīte".

20. septembrī pulksten 14.00 uzvedums "Lagalīšu kuozys" tiks izrādīts Raiņa muzeja "Jasmuiža" pagalmā. Pēc uzveduma sekos "Jauniešu Etno dienu" dalībnieku koncerts.

Vairāk informācijas meklē šeit.

Skatu torņu tūre Lietuvā

Foto: Krista Dzidzēviča
Ja ir vēlme pavadīt brīvdienas ārpus robežām, noteikti var doties baudīt svaigo rudens gaisu un skaistos dabas skatus Lietuvas skatu torņos.

Tas var būt Šiliniškiai (Ginučiai) skatu tornis, kur 30 metru augstumā mati plīvo, ausīs svilpo, bet skats visapkārt ir neatkārtojams.

Vai varbūt Rubiķu skatu tornis, no kura iespējams saskaitīt 16 mazas saliņas, kas sasēdušas Rubiķu ezerā.

Par Lietuvas skatu torņu ekskursijas maršrutu, lasi vairāk "Viena diena Augštaitijas mākoņos jeb Lietuvas skatu torņu gleznainie skati".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!