Cilvēki ir kā tādas baktērijas - spējīgi pielāgoties dzīvei jebkādos - arī ekstremālos apstākļos. Cilvēks var dzīvot Antarktīdas salā un viskarstākajā tuksnesī. Taču ir cilvēki, kuriem tīk dzīvot augstu, ļoti augstu!

Saskaņā ar statistikas datiem - 140 miljoni pasaules iedzīvotāju mīt augstāk par 2500 metriem virs jūras līmeņa. Cik tieši no viņiem dzīvo augstāk par 3000 metriem - precīzi nav zināms, taču piedāvājam iepazīties ar septiņām pilsētām, kas izvietotas augstāk par trim kilometriem.

La Rinconada, Peru

Foto: http://sometimes-interesting.com

Pilsēta atrodas Peru - 5100 metru augstumā, netālu no zelta raktuvēm Tieši šo pilsētu uzskata par visaugstāk izvietoto pasaulē. Ne katrs šeit spētu un vēlētos dzīvot. Dzīves apstākļi ir visai primitīvi - nav pat centralizētas kanalizācijas. Tomēr dzīvot gribētāju te netrūkst - ne mazums reģiona iedzīvotāju izvēlas šo vietu, jo vēlas strādāt zelta ieguvē. Pilsētā apmetušies apmēram 30 000 cilvēku.

Un viss tāpēc, ka vietējās raktuvēs piemēro tā dēvēto Cachorreo apmaksas sistēmu. Tas nozīmē, ka darba ņēmējs strādā 30 dienas bez maksas, bet 31. dienā viņam ir tiesības paturēt visu, ko viņam tajā dienā izdosies raktuvēs iegūt.


El Alto, Bolīvija

El Alto latviski nozīmē "augstums", tā ir Bolīvijas augstāk izvietotā pilsēta. Pilsētas pamati likti laikā, kad būvēja dzelzceļu starp Titikakas ezeru un pilsētu Lapasu.

El Alto atrodas 4150 metrus virs jūras līmeņa un lepojas ar pasaules augstāk izvietoto lidlauku. Pilsētā ir labi attīstīta rūpniecības nozare, kas tai piesaista daudz iedzīvotāju. Rezultātā El Alto ir pieskaitāma pasaules straujāk augošajām pilsētām - pēdējo 20 gadu laikā tās iedzīvotāju skaits palielinājies vairāk nekā 2,5 reizes - un šobrīd sasniedz 1.1 miljonu cilvēku. Pilsētas komunikācijas izaugsmei netiek līdzi, tāpēc šeit periodisks elektrības vai ūdens zudums ir ikdienas parādība.

Potosi, Bolīvija

Foto: Wikipedia

Potosi ir daudz pieticīgāka pilsēta - šeit dzīvo apmēram 160 000 cilvēku - tas viss 4090 metru augstumā. Toties šī ir pilsēta ar bagātu vēsturi un, atšķirībā no El Alto, to ir vērts apmeklēt kā tūristam - pilsēta šobrīd ietilpst UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Īpaši vasarā (kad pie mums ir ziema) te notiek daudz un dažādi festivāli.

Ir oficiālas ziņas, ka šajā vietā pilsēta atradusies jau 1625.gadā un jau tad pēc izmēriem tā pārspējusi tādas vietas kā Londonu un Parīzi. Potosi ziedu laikus piedzīvoja 17. - 18. gadsimtā, kad šeit notika aktīva sudraba ieguve. Laika periodā no 1556.-1783 .gadam spāņi no Potosi esot izveduši sudrabu 820 miljonu peso vērtībā.

Šigadze, Tibetas autonomais reģions

Foto: Wikipedia

Pirmā Dalailamas dzimšanas vieta atrodas 3600 metru augstumā - vietā, kur saplūst kopā divas upes. Tā ir otra lielākā pilsēta Tibetā pēc pilsētas Lhasa un ir pazīstama galvenokārt ar savu milzīgo Tashilhunpo klosteri un pilsētas cietoksni (vai drīzāk to, kas palicis no tā pāri pēc 1959. gada sacelšanās apspiešanas).

Vispār tūristu uzmanības vērta ir ne tikai pati Šigadze, kas mūsu sarakstā ieņem visvairāk civilizētās pilsētas vietu, bet arī tās apkārtne – te ir daudz klosteru un tempļu, kurus ir vērts apskatīt. Šis reģions ir patiešām ļoti skaists, labākais laiks apmeklējumam - maijs vai septembris, jo vasarā šeit ir visai lietaini laikapstākļi.

Huliaka, Peru

Hulika (Juliaka) atrodas 3800 metru augstumā - tūristiem šajā pilsētā (kurai nav vēl 100 gadu pastāvēšanas vēstures) darīt īpaši nav ko. Taču, tā kā pilsēta ir nopietns transporta sistēmas mezgls, ceļojot pa Peru šādi vai tādi, bet visticamāk, ka jūs šeit nokļūsiet.

Oruro, Bolīvija

Un - jau atkal Bolīvija! Oruro atrodas 3710 metrus virs jūras līmeņa. Tāpat kā daudzas citas Bolīvijas pilsētas - tā reiz bijusi kalnrūpniecības centrs. Galvenā ievērības cienīgā lieta šeit ir unikālais ikgadējais karnevāls, kas te notiek saskaņā ar oruro indiāņu cilts tradīcijām un ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Ne mazums ceļotāju vēlas redzēt arī pilsētā uzstādīto lielo Jaunavas Marijas statuju.

Lhasa, Tibetas autonomais reģions

Foto: Wikipedia

Pilsēta atrodas Himalajos 3600 metru augstumā. Šajā sarakstā Tibetas vēsturiskā galvaspilsēta Lhasa ir visslavenākā pilsēta. Pilsētā mīt vairāk nekā 250 000 iedzīvotāju. Sākotnēji Lhasa bija Dalailamas mājvieta. Pilsēta vienmēr ir bijusi daudzu svētceļnieku galamērķis. Visi budistu tempļi, tāpat kā slavenā Potalas pils ir vilinoši apskates objekti. Pilsēta ir iekļauta UNESCO aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Ja domājat par iespējamo Lhasas apmeklējumu, tad zinātāji iesaka turp doties iespējami drīz. Ķīnas valdība pieliek lielas pūles, lai padarītu Lhasu par masu tūrisma vietu. Plānots, ka 2020.gadā šo vietu apmeklēs 20 miljoni cilvēku. Tas liek pilsētai strauji zaudēt savu burvību. Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!