Foto: Publicitātes foto
Gaisā vakaros skaidri jūtams rudens, un tumsa piezogas arvien ātrk, tāpēc ir īstais laiks sākt domāt, kā to kliedēt. Tieši šajās brīvdienās notiek rudens sezonas pirmais gaismas festivāls Eiropā - Portugālē, un tam sekos vēl daudzi citi - pārsteigumu pilni un brīnumkrāšņi.

Festivāls 'Lumina' Kaskaišā, Portogālē

Foto: Publicitātes foto


Norises laiks: 12.-14. septembris

Šodien sākas gaismas festivāls Kaskaišas (Cascais) pilsētā uz rietumiem no Lisabonas. Šajā piejūras pilsētā trīs dienu garumā tiks veidoti gaismas ceļi ar dažādām instalācijām gan parkos un skvēros, gan vecpilsētā, un to visu pavadīs mūzika un skaņas māksla.

Vairāk informācijas: www.lumina.pt

Berlīnes gaismas festivāls Vācijā

Foto: AFP/Scanpix


Norises laiks: 10.-19. oktobris

Jau nākammēnes slavenākās Berlīnes celtnes varēs ieraudzīt pilnīgi citās krāsās, nekā ierasts. Pilsētu pārņems košais gaismas festivāls, kas notiek jau 10 gadus. Mirdzēs gan Berlīnes doms un vecā Tempelhofas lidosta, gan Reihstāgs un Siegessäule statuja. Savukārt Aleksandra laukumā esošais TV tornis, ko mēdz dēvēt arī par Telesparģeli (Telespargel) ik pa brīdim kļūs zaļš.

Vairāk informācijas: www.festival-of-lights.de

Festivāls ‘Signāls’ Prāgā, Čehijā

Foto: Publicitātes foto

Norises laiks: 16. – 19. oktobris

Šis ir jauns gaismas festivāls, un pirmo reizi notika tikai pērn, izgaismojot Prāgas vecpilsētu, kad to apmeklēja ceturtdaļmiljons cilvēku. Šogad mākslinieki projecēs savas gaismas instelācijas gan uz neogotiskās Ludmilas katedrāles, gan uz piļu sienām. 

Vēl viens interesants notikums būs krāsainais gaismas baseins, ko izveidojusi māksliniece no Kolorādo Džena Levina (Jen Lewin). "Baseins" (attēlā)sastāv no vairāk nekā 100 gaismas apļiem, kas izvietoti pa riņķa līniju, radot apmeklētājos sirreālu un pārsteidzošu efektu, jo pa instalācijas virsmu var pastaigāties.

Vairāk informācijas: www.signalfestival.com

Izgaismotā Jorka Lielbritānijā

Foto: Publicitātes foto

Norises laiks: 29.oktobris – 1. novembris

Anglijā populārākas ir uguņošanas, tomēr Jorku pēdējā gadu desmitā var pieskaitīt Eiropā populārākajiem gaismas festivāliem, jo Illuminating York izvērties par lielu un skaistu pasākumu. Kliforda tornis, pilsētas nocietinājumu mūri un citas ievērojamas vietas pārvēršas līdz nepazīšanai, jo tiek izgaismotas ar krāsainiem prožektoriem, veidojot gaismas gleznas.

Vairāk informācijas: www.illuminatingyork.org.uk

Festivāls ‘Glow’ Eindhovenā, Nīderlandē

Foto: Publicitātes foto

Norises laiks: 8. – 15. novembris

Kompānija "Philips" sāka ražot lampas un spuldzes Eindhovenā 1892. gadā un ir kļuvusi par vienu no lielākajiem Holandes uzņēmumiem. Šī iemesla dēļ pilsēta novembrī aizmirst par elektrības rēķiniem. Visur tiek izgaismotas ēkas un izvietotas mirdzošas skulptūras, padarot Eidhovenu par ļoti gaišu un pārsteidzošu vietu. 

Vairāk informācijas: www.gloweindhoven.nl

'Staro Rīga' Latvijā


Norises laiks: 14. – 18. novembris

Gaismas festivāls "Staro Rīga", kas šogad notiks jau sesto gadu, ir kļuvis par rīdzinieku un pilsētas viesu iecienītu un gaidītu pasākumu. Ar mūsdienīgu gaismas un video tehnoloģiju palīdzību tiks izgaismoti gandrīz simts pilsētvides objekti. Būs gan ēku apgaismojums, gan multimediālas projekcijas pilsētas parkos, uz augstceltnēm un pieminekļiem. Gaismu spēlēs izgaisīs rudens pelēcība, un pilsētas ainavas būs aplūkojamas citā dimensijā.

Vairāk informācijas: riga2014.org

Amsterdamas Gaismas festivāls Nīderlandē

Foto: Publicitātes foto

Norises laiks: 27. novembris – 18. janvāris

Ja domājat, ka Amsterdama ievērojama tikai ar sarkano lukturu gaismām, Holandes lielākās pilsētas gaismu festivāls mainīs šīs domas. Tas ir vienīgais šāda veida festivāls, ko ērti var izbaudīt, braucot laivā pa kanālu. Turklāt izgaismoti ir ne tikai kanāli, bet arī veikali un kafejnīcas, kuru īpašnieki labprāt iesaistās festivāla norisē un savus skatlogus izrotā ar gaismiņām. Arī muzejos un citās iekštelpās iespējams izbaudīt un apskatīt dažādas gaismas instalācijas, kas aukstajā laikā ir ļoti jauki un noderīgi.

Vairāk informācijas: www.amsterdamlightfestival.com

‘Fête des Lumières’ festivāls Lionā, Francijā

Foto: Delfi Foto

Norises laiks: 5. – 8. decembris 

Lionas gaismas dienas iemieso modernu gaismas mākslas festivāla ideju. Gaismas svētki pulcē vairākus miljonus apmeklētāju, un svinību kulminācija ir milzīgs gaismas šovs pie Notre-Dame de Fourvière bazilikas, kuras siluets izskatās svinīgi gaismas instalāciju fonā.

Jāpiemin, ka 2009. gadā festivālā ar savu darbu "Tumsas dzēsēji" viesojās arī Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studentes Jekaterina Marinska un Līga Šnore.

Vairāk informācijas: www.fetedeslumieres.lyon.fr

Gaismas festivāls Gentē, Beļģijā

Foto: Publicitātes foto

Norises laiks: 29. janvāris – 1. februāris

Viens no brīnišķīgākajiem Flandrijas pilsētas Gentes gaismas festivāla objektiem pagājušajā reizē bija ar 55 tūkstošiem LED spuldzītēm izgaismotā katedrāle. Tas bija 2012. gadā, bet arī šim festivālam, kas notiks nākamā gada sākumā, jau tiekot gatavoti grandiozi pasākumi un objekti, jo festivāls ir viens no galvenajiem Gentes kultūras notikumiem, kas piesaista un priecē arī tūkstošiem tūristu.

Vairāk informācijas: www.lichtfestivalgent.be

Gaismas Alingsosas plsētā Zviedrijā

Foto: Publicitātes foto

Norises laiks: 26. septembris – 2. novembris

Alingsosā, kas atrodas netālu no Gēteborgas, mīl gaismu, jo Zviedrijas naktis ir garas un tumšas. Jau šī mēneša beigās sāksies piecas nedēļas ilgais festivāls, kurā pat iespējams apskat'ti objektus dodoties izbraucienā ar pajūgu vai zirga mugurā, izveidot pašam savu skulptūru darbnīcās un izlikt to arī apskaitei, bet galvenokārt jau izbaudīt trauslo gaismas burvību šajā ziemeļu zemē.

Vairāk informācijas: www.lightsinalingsas.se

Festivāls ‘Lux’ Helsinkos, Somijā

Foto: Publicitātes foto


Norises laiks: 4. – 8. janvāris

Lai arī tā nav īsta polārgaisma, kas atmirdz uz māju sienām, šī ziemeļu parādība ir iedvesmojusi Helsinku gaismas festivālu. Helsinki ir skaista pilsēta, bet gaismas festivāla laikā daudzie gaismas objekti pilsētas centrā un Cabel Factory radošajā kvartālā piešķir tai īpaši ziemeļniecisku šarmu un mirdzumu. Protams, lai to izbaudītu, jāģērbjas silti, jo janvārī naktis ir stindzinoši aukstas, bet tas būs to vērts.

Vairāk informācijas: www.luxhelsinki.fi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!