Šajā nedēļas nogalē Cēsīs notiks dažnedažādi pasākumi, te būs, ko darīt visu vecumu cilvēkiem ar visatšķirīgākajām gaumēm. Vienā dienā būs iespēja gan iejusties Viduslaiku atmosfērā, gan iedziļināties prātam pilnībā neaptveramajos jautājumos par Kosmosu, gan aktīvi sportot, gan mierīgi vērot studentu veidotas filmas.

Viduslaiki Cēsīs

Foto: DELFI Aculiecinieks

21. un 22. septembrī Cēsīs atkal ienāks Viduslaiki. Sestdien no pulksten 10 Cēsu pils dārzā darbosies Viduslaiku aktivitāšu centrs. Kopā ar viduslaiku pils iemītniekiem ikvienam apmeklētājam būs iespēja pašam līdzdarboties dažādās izzinošās aktivitātēs un viduslaikus iepazīt caur garšu, smaržu, sajūtām un kustībām - uzlaikojot apģērbu, bruņas, nogaršojot neparastus ēdienus un dzērienus, gūt ieskatu viduslaiku amatniecībā.

Bet pulksten 20 gida pavadībā lāpu gaismā varēs doties naksnīgā ekskursijā pa teikām un nostāstiem apvīto Cēsu vecpilsētu.

Svētdien pulksten 14 notiks Viduslaiku maizes cepšana Cēsu pils dārzā. Būs iespējams uzzināt par dažādiem graudaugu un miltu veidiem un kā tapa maizīte viduslaikos. Būs arī iespēja nogaršot tikko no krāsns izņemtu maizīti.

Gan sestdien, gan svētdien ekskursija pa Pils parka dīķi ar kuģīti "Kārlis". Ekskursijas laikā kuģīša kapteiņi stāstīs par vēsturiskajiem notikumiem, kas risinājušies Cēsīs. Stāstījumu aizraujošāku padara leģendas un nostāsti par Cēsu pili.

Starptautiskais kosmosa festivāls

Sestdien pulksten 11 sāksies Starptautiskais kosmosa festivāls. Pasākuma laikā gaisā tiks palaista kosmiskā zonde, būs dažādas atrakcijas bērniem par kosmosa tematiku, kā arī darbnīcas, konkursi un spēles.

Rallijs

Foto: DELFI

Sestdien Cēsu pils laukumā pulksten 14.30 tiks dots starts Latvijas rallija čempionātam. Rallijā piedalīsies gan pašmāju sportisti, gan arī ekipāžas no Somijas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Lietuvas un Zviedrijas.

Latgaļu vārda svētki un Baltu vienības diena

Foto: Publicitātes foto

22. septembris ir Baltu vienības diena. Āraišu arheoloģiskais muzejparks un Kultūrvēsturiskās vides saglabāšanas biedrība aicina šo dienu veltīt senajiem latgaļiem, jo aprit 900 gadi, kopš rakstos pieminēts seno latgaļu vārds. Nestora hronikā "Pagājušo laiku stāsts", kas datēta ar 1113.gadu, pirmo reizi vārdā saukti latgaļi un Latgaļu zemes nosaukums.

21. septembrī Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā pulksten 12 notiks priekšlasījumi, seno latgaļu tērpu modes skate, varēs vērot latgaļu ikdienas un sadzīves ainiņu demonstrējumus.

22. septembrī pulksten 12 gida pavadībā būs iespējams iepazīties ar Ruckas muižu, tās vēsturi un radošajām darbnīcām, tikties ar bruņu un ieroču kalēju A.Kornetu-Movzešu muižas jaunajā smēdē.

Aktīvā atpūta un sports

Foto: LETA

21. un 22. septembrī norisināsies 1.starptautiskais volejbola turnīrs "Cēsu Kauss 2013". Turnīrs notiks Cēsu Sporta kompleksā, Piebalgas ielā 18, un tajā piedalīsies 2001.gadā dzimušie zēni un meitenes.

22. septembrī no pulksten 10 Priekuļos notiks apvidus skrējiens un nūjošanas pārgājiens. Trasi veido "Saules kalna" un "Vanagkalna-Mežavota" takas, kas ir apmēram 6 km garas.

Izstādes, lekcijas par mākslu un latviešu kino

Foto: Publicitātes foto

21. septembrī Cēsu pilī ar saviem radošajiem darbiem iepazīstinās studenti – skatītāju vērtējumam tiks piedāvātas Latvijas Kultūras akadēmijas studentu veidotās filmas un īsfilmas, kopumā četru jauno režisoru un operatoru darbi. Studentu filmas skatītājiem mīļas kļuvušas ar spēju runāt par cilvēkiem, notikumiem, pretrunām un dilemmām ļoti īpašā un skatītājus uzrunājošā veidā.

22. septembrī pulksten 14 interesenti varēs noklausīties mākslas vēstures lekciju par Gaudi un Hundertvasera arhitektūru. Lekciju Cēsu Izstāžu namā lasīs mākslas vēstures zinātniece Baiba Eglīte.

No pulksten 10 Cēsu Izstāžu namā būs apskatāma unikāla izstāde "Gleznotāju karalis Cēsīs. Jānis Pauļuks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!