Foto: AP/Scanpix
Astoņu entuziastu komanda "Eclipse Tour" no Latvijas 20.martā uzturēsies Svalbāras galvaspilsētā Longjerbīenē, lai novērotu Saules aptumsuma pilnu fāzi, informēja "Eclipse Tour" dibinātāja Agnese Zalcmane.

Šajā vietā Saules aptumsuma pilnā fāze ilgs gandrīz divarpus minūtes. Komanda ceļu uz Svalbāru sāks 12.marta pēcpusdienā.

"Eclipse Tour" ir pieredzējuši Saules aptumsumu vērotāji, kuri pilnos Saules aptumsumus dažādās pasaules vietās vēro kopš 2008.gada. Šajā laikā viņi pabijuši arī Kazahstānas tuksnesī un Austrālijā. "Pilns Saules aptumsums ir reta dabas parādība, kurai piemīt brīnumaina aura. Kad, skatoties uz Sauli, no tās atlicis vien dimanta gredzens un putni noklusuši kā naktī, sajūta ir ļoti savāda. Ja visu mūžu pavadītu Latvijā, tad šo parādību šī brīža cilvēkam nemaz neizdotos piedzīvot, tādēļ mēs dodamies to skatīt uz citām zemēm - katru gadu uz kādu no dažām vietām, kur tas ir novērojams," stāsta Zalcmane.

Ar šī gada "Eclipse Tour" maršrutu, dalībniekiem un Saules aptumsuma vērošanas plāniem, kā arī ar komandas piedzīvojumiem polārajā salā un emuāru var iepazīties mājaslapā

"Eclipse Tour" ir ceļotāju kopa, kas no Latvijas dodas ekspedīcijās vērot pilnus Saules aptumsumus. Grupa savus iespaidus publicē mājaslapā gan stāstos, gan attēlos, lai ieinteresētu cilvēkus gan par šo īpašo astronomisko notikumu, gan arī par pieredzi citās zemēs. Katrā braucienā piedalās līdz astoņiem dalībniekiem, no kuriem vairāki kļuvuši par pastāvīgiem aptumsuma braucējiem. Braucieni ir pašu dalībnieku organizēti, un tos kopš "Eclipse Tour" idejas iesākuma vada astronomijas entuziaste Zalcmane.

Šī gada 20.martā norisināsies Saules aptumsums, kura pilnā fāze būs vērojama vien pāris pasaules cietzemes vietās - dāņu Fēru salās un norvēģu Svalbāras arhipelāgā.

Pilns Saules aptumsums ir dabas parādība, kad Mēness atrodas precīzi starp novērošanas punktu uz Zemes un Sauli, līdz ar to no Saules var redzēt tikai Saules vainagu - gāzes, kas jau atdalījušās no Saules virsmas un atrodas līdz pat miljoniem kilometru tālu no tās. Lai šogad redzētu šo reto dabas parādību, interesentiem ir jādodas uz Ziemeļeiropu - autonomo Dānijas provinci Fēru salām vai Svalbāras arhipelāgu, Norvēģijas teritoriju Arktikā.

20.martā daļēju Saules aptumsumu būs iespējams vērot arī Latvijas teritorijā. Rīgā organizēta Saules aptumsuma vērošana notiks Ķīpsalā, skvērā pie "Swedbank" galvenās ēkas. Aptumsuma sākums būs plkst.10.56, bet maksimums, kad būs aizklāti 77% no Saules diametra, būs vērojams plkst.12.05. Aptumsuma noslēgums būs plkst.13.13.

Nākamais Saules aptumsums Latvijā būs vērojams pēc sešiem gadiem - 2021.gada 10.jūnijā. Savukārt nākamo pilno Saules aptumsumu Latvijā varēs redzēt vien 2142.gadā.

http://www.map-embed.com/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!