Foto: Shutterstock
Mūsdienās cilvēki ļoti daudz ceļo, taču tas nebūt nenozīmē, ka visi zina, kā brauciena laikā būtu jāuzvedas.

Kā vēsta "Lenta.ru", atsaucoties uz etiķetes ekspertu Viljamu Hensonu, lai ceļojuma laikā neradītu vietējiem iedzīvotājiem nepatīkamus brīžus, ir daži nerakstīti likumi, kurus būtu vērts ievērot.

Turklāt - tie attiecas ne vien uz ceļojuma laikā sastaptiem vietējiem iedzīvotājiem, bet arī uz uzvedību transportā un sociālos tīklos.

Bērns lidmašīnā


Lidmašīnās parasti ir maz vietas, bet daudz cilvēku. Turklāt viņi visbiežāk ir tendēti traucēt viens otram. Hensons atgādina - bez vajadzības, nebūtu vēlams aizņemt brīvo platību ārpus sava krēsla, aizšķērsojot ceļu citiem pasažieriem un lidmašīnas apkalpei. 

Ja ir gadījies, ka aiz jums sēž mazs bērns un spārda jūsu krēslu ar kājām vai skaļi niķojas, tas, protams, nav patīkami, tomēr aizrādījums šādā gadījumā ir etiķetes pārkāpums, pat, ja bērns jau ir vecumā, kurā vajadzētu saprast uzvedības normas, aizrādīt tomēr ir nepieklājīgi.

Kā ģērbties?


Foto: PantherMedia/Scanpix

Katrā valsīti ir savi noteikumi, kas attiecas uz apģērbu, kurā drīkst parādīties uz ielas. Starp svarīgākajām lietām, ko der atcerēties, Hensons norāda, ka pārlieka atkailināšanās Tuvo Austrumu valstīs attiecas ne vien uz sievietēm, bet arī vīriešiem.

Piemēram, pastaigājoties pa Dubaiju, ir jāpiesedz ceļus un plecus, savukārt Taizemē ārpus pludmales zonas nevajadzētu pastaigāties tērptam pludmales drēbēs. 

Nē - intīmām izpausmēm


Foto: AFP/Scanpix

Lielākajā daļa musulmaņu valstu, kā arī citās valstīs, kur daudzi iedzīvotāji ir reliģiozi, maigu jūtu izpausmes uzskata par nepiedienīgām.

Piemēram, Abū Dabī par skūpstiem un apkampšanos ar mīļoto var nākties skaidroties ar policiju.  


Dažus prieciņus labāk paturēt pie sevis


Foto: Shutterstock

Hensons pauž pārliecību, ka labi audzināts cilvēks neaizpildīs draugu lentu sociālajos tīklos ar "tiešraidi" no Turcijas viesnīcas.

Dažas fotogrāfijas, protams, ir pieņemami, taču, ja draugiem katru dienu jāredz desmitiem fotogrāfiju, tas jau ir nepieklājīgi. Turklāt etiķetes eksperts norāda - ja draugi vēlētos šo atvaļinājumu dalīt ar jums, viņi pievienotos braucienā. 

Vārdnīca noderēs vienmēr


Foto: PantherMedia/Scanpix

Hensons uzskata, ka pirms brauciena jāiemācās vismaz daži vārdi valodā, kurā runā vietējie iedzīvotāji vietā, uz kuru vēlaties doties. Pēc viņa domām, minimālais vārdu krājums sastāv no vārdiem "labdien", "visu labu", "paldies", "lūdzu", "atvainojiet", "kur šeit ir tualete", kā arī "lūdzu, rēķinu". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!