Foto: DELFI
Vienam ceļojot nepieciešama pieczvaigžņu viesnīca, citiem pietiek ar izbijuša kioska mājiņu vai saimniecības palīgēku. Palanga Lietuvā, kur sabrauc kā bagātie, tā nabagie, spēj izpatikt visiem. "Delfi.lt" žurnālists Mindaugas Jackjavičus veica eksperimentu - mēģināja noīrēt kūrortpilsētā vislētāko mājokli.

Onkuļi un vecmāmuļas saulesbrillēs

Vislētākās iespējamās nakšņošanas vietas meklējumus vislabāk sākt no autoostas. Tieši te rosās slavenās Palangas vecmāmuļas un onkuļi, kas piedāvā vislētākās istabas.

Darbadienas pēcpusdienā autoostā satieku pensionāru lielās saulesbrillēs. Viņam rokās izkārtne: "Izīrē istabu". Pensionārs mani apber ar jautājumiem:

"Cik ilgi nepieciešama istaba? Cik jūsu ir? Tu šeit strādāt vai tikai uz brīdi?" - interesējas pensionārs. Viņš saka, ka kopā ar sievu dzīvojot četristabu dzīvoklī netālu no autoostas, un piedāvā izīrēt divas divvietīgas istabas. Vīrietis vēlas dot priekšroku Palangā strādājošam cilvēkam - tas garantēšot stabilu ienākumu.

Bet viņam nepatīk, ka istabā grasos dzīvot viens pats. "Un, ja nu vēlēsies atvest kādu uz māju?" - smīn pensionārs. Viņš izīrētu istabu vienam cilvēkam par 25 litiem (7,25 eiro) diennaktī. Pēc kāda laika viņš atmaigst un saka - ja es paliktu vismaz uz divām naktīm, tad mani vienu viņš izmitināšot par 30 litiem (8,70 eiro). "Lētāk Palangā neko nedabūsi," apgalvo pensionārs.

Var dzīvot arī kioskā
Tomēr, paraugoties apkārt, mēs sapratām - var, var būt vēl lētāk. Protams, ja neesat pārāk cimperlīgs un dušas vietā esat ar mieru vannoties jūrā.

Mēs ejam iekšā kādā mājā Piktuižjo ielā. Līdz centrālajai Basanavičjausa ielai - piecu minūšu gājiens ar kājām. Uz jautājumu, vai pastāv iespēja apmesties studentiem, pagalmā satiktais cilvēks rāda uz saimniecības palīgēku. Piedāvātajā verandas istabā ir trīs gultas, priekštelpas gaitenī ierīkota mini virtuvīte.

Noskaidrojam - ja nakšņosim 2-3 naktis, tas maksā 15 litus (4,30 eiro) no personas. Tiešām ekonomisks risinājums jauniešiem.

Ejam tālāk. Centrā, Kretingas ielā pamanām paziņojumu. Mājas pagalmā atrodas maziņi namiņi. "Es jūtu, ka cenas būs zemas," jokoju, runājot ar kolēģi.

Sieviete, uzzinot, ka meklējam studentu tipa mājokli, atzīts, ka nav sajūsmā par jauniem cilvēkiem. "Mājās es jūs pilnīgi noteikti nelaidīšu iekšā. Nāksiet mājās naktī, sacelsiet te visu kājās," - viņa prognozē.

Bet viņa piekrīt izīrēt studentiem mājiņu pagalmā un dodas tās parādīt. Minimālā cena par nakti - 20 liti. Piedāvātajā mājiņā sajūtu pelējuma smaku. Bet ko neizdarīsi, lai atpūstos Palangā! Blakus mājiņām ierīkota viena kopēja tualete. Sieviete piedāvā iespēju izmantot ledusskapi, un, ja es izdomāšot dalīt ar kādu savu gultu, tad sola iedot otru spilvenu.

Nelielas mājiņas pagalmā nav viss, kas piedāvā saimniece. Saskaņā ar viņas teikto, ir iespēja apmesties bijušajos kioskos, ko viņa mantojusi pēc drauga nāves. Kiosku izskats nav mainījies kopš tā laika, kad tie tika izmantoti sākotnējiem mērķiem. Izmantojot iespēju, iebāžu galvu pa lodziņu. Kioskā ir gulta, drēbju pakaramie, naktsskapītis.

"A, kur ir duša?" jautāju. Saimniece skatās uz mani ar izbrīnu - kā pa 20 litiem var pieprasīt dušu?? Sieviete pagalmā rāda mazgāšanās galdiņu, kas aprīkots ar izlietni.

Tādas, lūk, iespējas un cenas. Vēl citus piedāvājumus un variantus iespējams apzināt, iebraucot Palangā. Tur pat ceļa malā jums būs iespēja sarunāt īrei gan istabas, gan apartamentus, gan dzīvokļus. Lai izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!