Foto: stock.xchng
Ilgi gaidītais siltais laiks ir klāt, un jāatklāj peldēšanās sezona. Ne velti tautasdziesma vēsta "Visapkārt smilšu kalni - pati Rīga ūdenī" - par peldvietu trūkumu rīdzinieki tiešām nevar sūdzēties. Arī Tūrismagids.lv apkopoja populārākās un varbūt nedaudz mazāk zināmās peldvietas Rīgā un tās apkārtnē, kas šajā vasarā varētu noderēt.


Tuvu centram


Foto: DELFI


Lucavsala

Lucavsalas peldvieta iekļauta oficiālo peldvietu sarakstā, tāpēc, ja tuvumā nav izvietoti brīdinājumi, tad droši var peldēties. 

Tur atrodas arī kafejnīca, atrakciju komplekss bērniem, kā arī izklaides pieaugušajiem.

Kur atrodas?

Lucavsalā var nokļūt izmantojot dažādus transportlīdzekļus, piemēram, ar 40. autobusu, 19. vai 24. trolejbusu, vai 223. minibusu. Ar auto vai velosipēdu jābrauc līdz Mūkusalas ielas aplim, tad izbraukšana uz Lucavsalu, gar Neste benzīntanku un K-Rauta un galā jānogriežas pa kreisi.

Ķīpsala

Upes pludmale Ķīpsalā ir neoficiāla. Ekoloģisku iemeslu dēļ tā saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos izvirzītajām prasībām nekad neatbildīs oficiāli atzītas peldvietas standartiem. Taču, ņemot vērā, ka rīdzinieki neatlaidīgi turpina doties turp sauļoties un peldēties, tur izvietotas pārģērbšanās kabīnes, tualetes, soliņi un atkritumu urnas.

Pašu mazāko atpūtnieku vajadzībām piedāvāts spilgts atrakciju kalniņš. Pieaugušajiem ierīkota vieta, kur spēlēt pludmales volejbolu. Gada karstajā laikā te darbojas arī vasaras kafejnīca.

Kā nokļūt?

Ar 25. trolejbusu, izkāpjot Ķīpsalā. Ar velosipēdu. Autostāvvietas šeit nav, bet novietot automašīnu iespējams tuvākajās ielās Ķīpsalā.

View Peldvietas Tuvu centram in a full screen map

Daugavas kreisajā krastā

Foto: DELFI Aculiecinieks

Baltā kāpa

Iecienīta peldvieta Lielupē, pie Vārnu kroga.

Kā nokļūt?

Jābrauc līdz Babītei un tad pie LU rododendru selekcijas stacijas jānogriežas un jābrauc līdz pludmalei – aptuveni 3 kilometri. Labs riteņbraukšanas maršruts.

Daugavgrīva

Šī pludmale atrodas salīdzinoši tuvu Daugavgrīvas dzīvojamajam masīvam. Ceļš, pa kuru var nokļūt līdz jūrai, ved cauri Piejūras dabas parkam, kurā ligzdo daudz retu sugu putnu. Tāpēc putnu vērotāju vajadzībām ierīkots skatu tornis. Dabas parkā ierīkota arī dabas taka, pa kuru var doties jaukā un izzinošā pastaigā. Daugavgrīvas pludmale sadalīta divās zonās – tiem, kas sauļojas, un tiem, kas priekšroku dod aktīvai atpūtai. Ierīkots pludmales volejbola un futbola laukums, kā arī rotaļu laukums bērniem. Pludmalē izvietotas pārģērbšanās kabīnes, tualetes.

Kā nokļūt?

Automašīnu var novietot bezmaksas autostāvvietā, kas paredzēta 50 automašīnām.
Nokļūt līdz šai pludmalei iespējams ar 3. un 26. maršruta autobusu (vasarā tie kursē biežāk).

Beberbeķu ezers

Ezers atrodas Pierīgā, uz Rīgas un Babītes novada robežas. Tā vidējais dziļums ir 1,7 metri, bet maksimālais dziļums – 3,5 metri. Ezeru ieskauj skaists priežu mežs, kurā ir vairākas vietas peldēšanai, bet ir arī labiekārtota pludmale.

Kā nokļūt?

Visērtāk aizbraukt ar personīgo auto vai velosipēdu – pie Rīgas zīmes uz Jūrmalas šosejas jānogriežas un jābrauc aptuveni divi kilometri līdz ezeram.

Baložu ūdenskrātuve

Ezera krastā atrodas atpūtas komplekss “Bejas”, kur var nesteidzīgi baudīt laiku pie dabas un veldzēties ezerā. 

Kur atrodas?

Ezers atrodas Babītes novadā. Netālu no Jaunmārupes, braucot pa ceļu, kas ved uz Viesturu golfa laukumu. Aptuveni 20 kilometru attālumā no Rīgas centra. 

Karjers uz Rīgas apvedceļa

Karjers atrodas Rīgas apvedceļa malā starp Jaunmārupi un Jelgavas šoseju, orientieris - pretējā apvedceļa pusē arī ir ezers, bet tā ir slēgta teritorija - boksa kluba "Lāčplēsis" atpūtas bāze.

Kā nokļūt?

Ar privāto auto vai velosipēdu, braucot no Rīgas pa Mārupes ceļu vai Jelgavas šoseju un nogriežoties aiz Tīraines.

Vakarbuļļi

Vakarbuļļu atpūtas zona jau astoto gadu pēc kārtas atzīta par Zilā karoga pludmali. Atpūtniekiem tiek piedāvāta gan dušas kabīnes, gan medpunkts. 

Kur atrodas?

Tā ir piekrastes zona aiz Bolderājas Daugavgrīvas salā. Pludmale var nokļūt braucot ar 36. maršruta autobusu vai 3. maršruta autobusu, kas kursē līdz pludmalei nedēļas nogalēs un svētku dienās.

View Peldvietas Daugavas kreisajā krastā in a full screen map

Daugavas labajā krastā


Foto: DELFI

Langstiņu karjers

Pie ezera ierīkoti volejbola laukumi aktīvas atpūtas cienītājiem, kā arī ir bērnu pilsētiņa un vieta piknikam.

Kā nokļūt?
Ezers atrodas Rīgas rajonā, Garkalnes pagastā. 200 metru attālumā no ciemata “Langstiņmuiža”, bet 15 kilometru attālumā no Rīgas centra. No Rīgas braucot, jādodas pa Brīvības ielu Juglas rajona virzienā, jānogriežas pa labi uz Elanburgas ielu. 

Vecāķu pludmale

Tā ir viena no iecienītākajām Rīgas pilsētas pludmalēm. Pusstundas gājiena attālumā no pludmales atrodas arī Daugavas labā krasta mols, no kurienes var vērot kuģus.

Kā nokļūt?

Lai nokļūtu Vecāķu pludmalē, var izmantot vilcienu maršrutā Rīga – Carnikava – Saulkrasti – Skulte. Brauciens no Rīgas stacijas līdz pieturai Vecmilgrāvis ilgs aptuveni 15 minūtes.
Var doties arī izmantojot velosipēdu – garām Zooloģiskajam dārzam, Mežaparkam, Ozo golfa klubam. Brauciens aizņems apmēram pusotru stundu.
Tāpat var braukt arī ar autobusu.

Mangaļsala

Lieliska pludmale pavisam tuvu Rīgai. Vietu interesantāku padara iespēja pastaigāties pa molu.

Kā nokļūt?

Ar 24. autobusu vai ar 224.mikroautobusu. Var braukt arī ar vilcienu un doties garākā pārgājienā vai izbraucienā ar velosipēdu līdz pludmalei.

Dūņezers, Dambjupurva ezers un Velnezers

Dūņezera krastā atrodas arī atpūtas nams “Gungas”, kur var ieplānot skaisti pavadīt vasarīgo laiku draugu vai ģimenes kompānijā. Turpat netālu ir arī Dūņezers, ko rīdzinieki izmanto veldzes gūšanai. 

Kā nokļūt?
Dūņezers atrodas Rīgas rajonā, blakus Tallinas šosejai, Ādažu pagastā.
Uz Dambjpurva ezeru var aizbraukt ar 15. un 21. autobusu (jāizkāpj pieturā “Hipokrāta iela”), netālu ir arī 14. un 18. trolejbusu un 5. autobusa galapunkts.
Uz Velnezeru var aizbraukt ar 40. autobusu.

Foto: LETA

Juglas ezers

Arī Juglas ezerā pie Strazdumuižas, kur ir kuģīšu piestātne iespējams nopeldēties, tikai ilgākai atpūtai šī vieta nav diez ko patīkama. Juglas ezerā peldas arī aiz autobusu galapunkta.

Kā nokļūt?

Var braukt ar 6. tramvaju līdz galapunktam, arī ar 21. autobusu, tāpat ērti piebraukt ar velosipēdu. Auto gan būs jāatstāj patālu.

Rumbula

Labi pavadīt laiku Rumbulā var ne vien veldzējoties ūdenī, bet arī pastaigājoties gar upes krastu un izbaudīt dabu. Pludmale ir aprīkota ar atpūtniekiem nepieciešamajām ērtībām, un ir pieejama arī autostāvvieta. 

Kur atrodas?

Peldvieta atrodas Ķengaraga promenādē, un nokļūšana līdz tai ir ērta, piemēram ar velosipēdu vai kājām. Tāpat tur kursē sabiedriskais transports, piemēram, 49. autobuss.

Ulbrokas ezers

Ezers atrodas Pierīgā, Stopiņu novadā, Ulbrokā. Tā vidējais dziļums ir 0,8 metri, bet maksimālais dziļums – 3,0 metri. Pie ezera ir arī pludmale ar zālāju.

Kā nokļūt?

Uz ezeru var ērti aizbraukt ar velosipēdu, braucot līdz Dreiliņu aplim, un tālāk nogriežoties uz Ulbroku. Tāpat turp ved arī autobuss – 51. autobuss. 

Linezers

Ezeriņš noslēpies trases ielokā un ir iecienīta tuvējo māju iedzīvotāju atpūtas vieta. Lai tur nokļūtu, jāieiet trases teritorijā.

Kā nokļūt?

Ar 18. vai 23. trolejbusu. Ērta piebraukšana arī ar privāto auto un velosipēdu.

Zilo kalnu karjers

Nav oficiāla peldvieta, bet ļoti iecienīta un ērta atpūtas vieta. Atrodas starp Ikšķili un Ogri. Laba vieta ģimenei ar bērniem, jo tur ir arī gleznainas dabas takas, velotakas un augsts skatu tornis, no kura var smuki redzēt ne tikai Ogri, bet arī Rīgu.

Kā nokļūt?
Var piekļūt, braucot cauri Ikšķilei. Otrs variants - braucot pa ceļu Rīga - Tīnūži – Ogre, jānogriežas starp Tīnūžiem un Ogri. 

Bābelīte 

Tikai 20 minūšu brauciena attālumā no Rīgas centra un dažu simtu metru attālumā no galvenās maģistrāles – Brīvības ielas – atrodas biezs mežs un tā vidū – Bābelītes ezers: rīdzinieku īpaši iemīļota atpūtas un peldēšanās vieta. Tā dziļums ir 5,5 metri, platība – 6,9 hektāri. Gaiss te vienmēr ir tīrs un svaigs, jo šeit aug daudz priežu, turklāt dažas no tām ir pat 130 gadu vecas. Vietās, kur augsne mitrāka, aug vītoli un kārkli. Šī parasti ir vieta, kur Rīgā ir siltākais ūdens.

Kā nokļūt?

Ar 6. tramvaju vai 13. trolejbusu. Netālu no pludmales izveidota velonovietne.

Ķīšezers

Ķīšezera pludmale Mežaparkā, tāpat kā Ķīpsalā, ir neoficiāla. Tas nozīmē, ka vietējā administrācija vispār varētu nepievērst tai uzmanību.

Ķīšezera pludmale ir pavisam neliela. Ezera gultne šeit ir ļoti dūņaina. Nesen to padziļināja līdz sešiem metriem, jo varēja iestigt biezajā dūņu slānī.

Kā nokļūt?

Ar 11. tramvaju. Ērta piebraukšana ar velosipēdu un privāto auto.

View Peldvietas Daugavas labajā krastā in a full screen map

Peldētāju drošībai

Foto: LETA


Karstais laiks vilina uz atveldzinošu peldi kādā no peldvietām, tomēr ir lietas, kuras būtu jāatceras par drošību uz ūdens. Lūk, daži glābēju un neatliekamās medicīniskaš palīdzības dienesta mediķu ieteikumi!


• Peldieties tikai drošās un speciāli iekārtotās peldvietās.
• Vēlams peldēties doties kopā ar kādu. Informējiet krastā palikušos par to, kur un cik tālu gatavojaties peldēt. Nepeldiet pārāk tālu, lai jūs var saskatīt no krasta.
• Nekad nenirstiet nepazīstamā vietā, jo nevar zināt, kas atrodas ūdenstilpnes dziļu-mā.
• Neejiet ūdeni, ja esat alkohola reibumā.
• Pirms vizināšanās ar laivu, kuteri vai ūdensmotociklu – vienmēr uzvelciet glābšanas vesti.


Peldvietā ir svarīgi ievērot tās norādīto platību, kur peldēt – nekad nepeldiet aiz bojām, kas ierobežo peldvietu.

Īpašu uzmanību pievērsiet bērniem, kuri ar jums dodas peldēties. Vēlams bērnus nodrošināt ar speciālu vesti vai kādu citu piepūšamo līdzekli bērniem. Pieaugušajam vienmēr jābūt bērna tuvumā.

Kā rīkoties slīkšanas gadījumā:

• Otra glābšana slīkšanas gadījumā var apdraudēt paša dzīvību, tāpēc vispirms ir jāiz-vērtē situācija.
• Visdrošākā ir glābšana no krasta, pametot otram virvē iesietu glābšanas riņķi.
• Nelaimes gadījumā nekavējoties izsauc glābējus, zvanot 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!