Dabas krāšņums ir neaptverams, tomēr ar cilvēka iztēles palīdzību iespējams radīt patiešām brīnumainus, ja tā var teikt, "sadarbības projektus". Šie skaistie dārzi izpelnījušies visas pasaules uzmanību ar savu krāšņumu, izdomas bagātību un arī pārsteidzošo dažādību.

Keukenhofas ziedu dārzs


Kādreiz Keukenhofas dārzi bija lielākie pasaulē, tomēr arī mūsdienās tie ir iespaidīgi un holandiešu tradīcijas un iemaņas tulpju un citu ziedu audzēšanā nav pārspējamas. Tas vēl joprojām ir pasaules lielākais sīpolpuķu dārzs. Burtiskā tulkojumā dārza nosaukums nozīmē "piemājas dārzs" un tas tiešām ir ļoti mājīgs un brīnumskaists.

Keukenhofas dārzi atrodas uz dienvidiem no Hārlemas un uz dienvidrietumiem no Amsterdamas. Turp ērti nokļūt ar autobusu no Hārlemas, Laidenas vai Šipholas dzelzceļa stacijām.

Ik gadu šajos dārzos 32 hektāru platībā tiek iestādīti aptuveni septiņi miljoni puķu sīpolu.
Tomēr, lai to apskatītu, nevajadzētu vilcināties, jo tas atvērts tikai astoņas nedēļas gadā no marta vidus līdz maija vidum. Labākais laiks, kad dārzus apmeklēt ir aprīlis.

Vairāk par šo dārzu lasiet šeit.

Dubaijas Brīnumu dārzs

Dubaijā ir daudz brīnumu un pārsteigumu, tostarp arī šis – Brīnumu dārzs, kurā apskatāmas neskaitāmas no ziediem veidotas skulptūras, kompozīcijas un arī slavenu celtņu maketi. Tas ir pasaules lielākais parks – 72 tūkstošus kvadrātmetru platībā izkārtojusies neizsakāma ziedu daudzveidība un krāsas.

Ainava veidota reljefa, lai izceltu augu īpašības, krāsas un daudzveidību. Daži no tiem šajos platuma grādos sastopami tikai Dubaijas Brīnumu dārzā. Tūristi īpaši iecienījuši Hannas Montanas lietussargu aleju.

Parks tūristiem atvērts ik dienu no pulksten 9. līdz 21. Labākais laiks tā apmeklēšanai ir no oktobra līdz maijam, kad gaiss nav tik karsts.

Tivoli parks

Pašā Kopenhāgenas sirdī atrodas "Tivoli" izklaižu parks, kas ir otrais vecākais atrakciju parks pasaulē – tas tika atvērts jau 1843. gadā un joprojām ir saglabājis savu oriģinālo formu un atmosfēru. Šis tomēr nav tikai "tingeltangelis" vien, jo Tivolī parkā ir arī satricoši skaisti dārzi, romantiski stūrīši, strūklakas, kafejnīcas un pastaigu celiņi.

Katru gadu "Tivoli" dārzu apmeklē ap četriem miljoniem viesu, kurus ik dienu priecē koncerti, izstādes un šovi.

Šeit var izbaudīt ainavas no Hansa Kristiana Andersena pasakām, un runā, ka no šī atrakciju parka iedvesmojās arī pats Volts Disnejs.

Lūdvigsburgas dārzs

Šie ir vieni no krāšņākajiem dārziem Eiropā, kur no agra pavasara apskatāmas gan brīnišķīgas puķudobes, gan ziedu un augļu skulptūras. Parkā ir vairāki tematiskie dārzi – japāņu dārzs ar miniatūriem kociņiem, strautiņu un tiltiņiem, pasaku parks ar Vācijā un arī Latvijā labi pazīstamiem pasaku tēliem – piemēram, Salātlapiņas torni, septiņiem kazlēniem, Rumpelrūķi un Pinokio ceļojumu pa upi ar laivu vaļa vēderā, ko bez papildu maksas var izbaudīt ikviens. Tur ir arī ornomentu formās veidots sakņu dārzs un tropu siltumnīcas.

Pavasarī te apskatāmas arī plašas un krāšņas sīpolpuķu dobes.

Savukārt rudenī Lūdvigsburgas baroka dārzos notiek ķirbju izstāde, kuras veidošanā tiek izmantotas aptuveni 150 tonnas ķirbju, un pārstāvētas vairāk nekā 500 dažādas šķirnes.

Dārzi atrodas netālu no Štutgartes, Vācijas dienvidrietumos.

Butharta dārzi

Buthartas dārzi atrodas Kanādā, Britu Kolumbijā, netālu no Vankūveras. Tie ir vieni no populārākajiem dārziem pasaulē. To apmeklēšanai nav noteiktas sezonas, jo tie ir skaisti visu gadu, gan karstās vasarās, gan aukstās ziemās. Savukārt rudenī apmeklētājus pārsteidz Kanādai tik raksturīgo kļavu un citu koku sarkanās un dzeltenās nokrāsas.

Pašā dārzu vidū ir krāsainas milzīgas puķu dobes, bet dārzos ir arī vairāki ūdenskritumi un strūklakas. Vasaras naktīs dārzus izgaismo ar maigām, krāsainām gaismām. Savukārt no jūnija līdz septembrim tur notiek arī bezmaksas koncerti un izrādes. Bet jūlija un augusta sestdienu vakaros tur vērojama uguņošana.

Ašikagas ziedu dārzs

Japāņu dārzi ir slaveni visā pasaulē. Ašikagas dārzs ir viens no iecienītākajiem un skaistākajiem. Tas atrodas Točigi prefektūrā, Ašikagas pilsētā, un tajā apskatāma skaistākā vistēriju jeb glicīniju kolekcija. To ziedēšanas laikā parks pārvēršas par pasaku valstību, kas nedaudz atgādina kadrus no filmas Avatars. Parkā atrodami vistēriju krūmi, kuru vecums ir pat 100 gadi, un tie atgādina brīnumainu, violetu lietu.

Ašikagas ziedu parks slavens ar saviem ziedu tuneļiem, viens no tiem ir aptuveni 80 metrus garš un veidots no vistērijām.

Labākais laiks, kad apmeklēt šo parku ir maijā, kad dārzs ir pilnos ziedos. No Tokijas tur visērtāk nokļūt ar vilcienu. Pieejams arī "Ryomo Limited Express", ar kuru brauciens aizņems aptuveni 70 minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!