Laikā, kad Latvijā vai ikviens jau paguvis atklāt peldsezonu, ielūkojāmies ūdeņu valdzinājumā dažādos kontinentos. Šo upju krāsas liek elpai aizrauties, bet to krasti ir pat vēl krāšņāki.

Iespējams, skaistākā upe Eiropā

Zilā upe Grenlandē

Priecīgā upe Dienvidāfrikā

Īpašā Blaidi (Blyde) upes kanjona ainava Dienvidāfrikā tiek salīdzināta ar ASV Lielo kanjonu un ir viena no skaistākajām vietām Āfrikā. Upe izgrauzusi savu ceļu un līkumus kalnos. Tās "ceļu" labi var novērot, ja brauc no Johannesburgas uz Hoedspritu. Šādi nokļūsiet pašos skaistākajos upes apskates punktos un skatu laukumos, kuru nosaukumu izdomā ļaudis nav skopojušies ar slavinājumiem, piemēram, Dieva logs, bet ir arī pieticīgāki – bedres un Blaidi upes kanjona dambis, kur paveras elpu aizraujošs skats. Pie dambja iespējams arī doties izbraukumā ar kuģīti pa ezeru.

Kanjons ir 25 kilometrus garš un vidēji 750 metrus dziļš, bet augstākā vieta ir gandrīz divus kilometrus virs jūras līmeņa. Upes krasti veidojušies no sarkana smilšakmens. Šis ir viens no pasaules lielākajiem kanjoniem un, iespējams, ir lielākais zaļais kanjons. 

Esot šajā vietā, noteikti vērts apskatīt arī Kadiši ūdenskritumu, kas no 200 metru augstuma gāžas pāri dolomīta klintīm.

Upes nosaukums radies no holandiešu valodas un nozīmē laimīgs, priecīgs. Priecīgā upe savu nosaukumu ieguvusi 1844. gadā, kad tās atklājējs Hendriks Potgīters ar biedriem atgriezies dzīvs no  ekspedīcijas, lai arī jau ticis uzskatīts par mirušu.

Šis ir ļoti populārs tūrisma maršruts ar labu tūrisma infrastruktūru.

Lī upe Ķīnā, kas vijas kā zīda lenta

Upe, kas līdzinās plazmas ekrānam

Foto: DELFI cc/by

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!