Foto: Shutterstock
Aiz šo "mākslīgo okeānu" stikla sienām mīt tūkstošiem lielāku un mazāku zivju, arī asinskāras haizivis un miermīlīgi pingvīni. Apmeklētāji šeit pastaigājas pa zemūdens tuneļiem, cenšas fotografēt bez zibspuldzes un nenokavēt plēsēju barošanas laiku. Turpinājumā – ieskats pasaules interesantākajos okeanārijos.

"Divu okeānu akvārijs" Keiptaunā, DĀR


Tiem, kas vēlas savām acīm redzēt pašu lielāko Dienvidu puslodes akvāriju - jādodas uz Dienvidāfrikas republiku. Te mīt tūkstošiem jūras iemītnieku sugu, ieskaitot haizivis, bruņurupučus, moluskus un pingvīnus. Te darbojas septiņas pastāvīgās galerijas - to vidū plēsēju un jūras augu. Iespējams nirt ar haizivīm un apmeklēt izstādi, kas ļaus skatīt interesantas lietas caur moderniem augsto tehnoloģiju mikroskopiem.

“Georgia Aquarium” Atlantā, ASV


Šis okeanārijs Atlantā varētu ieiet vēsturē kā pats "cilvēciskākais" pasaulē. Te čum un mudž no Fliperiem, Alisēm, Ralfiem - katram okeanārija delfīnam, haizivij un aligatoram ir dots cilvēcisks vārds. "Georgia Aquarium" ir izmēros tiešām milzīgs stikla veidojums, kur 30 miljonos litru ūdens dzīvo ap 100 000 jūras iemītnieku - īsts mini okeāns!

Lai te varētu kaut kā orientēties, akvārijs sadalīts 60 tematiskās nodaļās - kādā redzamas milzīgas haizivis, citā delfīnu lēkāšana, citur baro piraijas vai iespējams vērot krokodilu "pirmskāzu deju". Viena no populārākajām vietām te ir "Tropical Diver" zāle, kur seklā ūdenī šlakstinās mazās rajas. Tās iespējams paglaudīt gluži kā tādus mājas kaķus - bērni ir sajūsmā.

Dubaijas akvārijs, AAE


Šis akvārijs atrodas pašā lielākajā iepirkšanās centrā Tuvajos Austrumos - Dubaijā, "Dubai Mall" tirdzniecības centrā. Akvārijs iekļauts Ginesa rekordu grāmatā kā pasaulē lielākais iekštelpu akvārijs.

Tam ir pasaulē lielākais skatu panelis, kura platums ir 32,8 metri, bet augstums - 8,3 metri. Akvārijā var ietilpt 33 000 zemūdens radību, tostarp vairāk nekā 400 haizivju. Caur gigantisko akvāriju ved stikla tuneļi, kas skatītājiem ļauj sajust zemūdens realitāti. Kā jau Dubaijā - arī te autori nav iztikuši bez ekstremālām "odziņām" - gribētāji var nolaisties pie rajām un haizivīm dzels krātiņā.

Akvārijs “Underwater World”, Singapūra

Šis akvārijs atrodas uz Sentosas salas Singapūrā - dažus kilometrus no pilsētas, salā atrodamas daudz un dažādas futūristiskas atrakcijas. Nereti tie, kas izbraukuši tā dēvētos amerikāņu kalniņus un iztērējuši visus nervu šūnu krājumus šausmu parkos un atrakcijās - vēlāk pa taisno dodas uz akvāriju, lai nomierinātos un papriecātos par zemūdens valstības bagātībām.

Barselonas akvārijs, Spānija

Tā ir iespēja burtiski pastaigāties pa okeāna dibenu - virs galvas aizpeld jūras zvaigznes un jūras zirdziņi, zuši un anemones, delfīni un haizivis. Iespaidīgi? Tiešī šādas sajūtas var pārdzīvot Barselonā, kur ir viens no lielākajiem akvārijiem Eiropā - vairāk nekā 11 000 jūras un okeāna iemītnieku 35 rezervuāros, bet zem tiem - vairāk nekā 80 metrus garš tunelis ar caurspīdīgām sienām. Te var ieraudzīt haizivju barošanu un elektriskās rajas, pieredzējušiem nirējiem ir iespēja pašiem nolaisties akvārija ūdeņos.

“Okinawa Churaumi Aquarium ”, Japāna

Šķiet, šī būs japāņu kūrorta pati slavenākā atrakcija - milzīgs stikla rezervuārs, kura augstums ir 22 metri. Tajā peld milzīgas vaļhaizivis, pasaulē lielākas rajas, jūras velni un veseli mākoņi lielāku un mazāku zivju. Jau pēc stundas ir grūti aptvert realitāti - šķiet, ka esi atgriezies no reāla okeāna dzelmju apmeklējuma.

Dženovas akvārijs, Itālija

Esat kādreiz redzējuši baru īstu piraiju dabiskai videi maksimāli līdzīgos apstākļos? Vai veselu kompāniju draudzīgu pingvīnu? Varbūt ir vēlme aptaustīt dzīvu raju? Eiropas otrajā lielākajā akvārijā tas ir iespējams!

Akvārija ēka sākotnēji atgādina kuģi, kuram telpu paplašināšanas nolūkos piebūvēts vel viens "kuģis". Dzīvā radība šeit nevar sūdzēties par šauriem dzīves apstākļiem - 70 rezervuāros un sešos miljonos litru ūdens zemūdens iemītniekiem ir gana kur izvērsties, bet apmeklētājiem - par ko brīnīties.

“L'Oceanogràfic ” Valensijā, Spānija

"L'Oceanogràfic " Valensijā ir pats lielākais jūras okeanārijs Eiropā. Šeit samazinātā veidolā attēlotas visas galvenās planētas ekosistēmas. Kaut gan par kaut ko miniatūrā šeit ir grūti runāt, jo ūdens apjoms šeit līdzvērtīgs piecpadsmit olimpiskajiem baseiniem. Ūdensparkā mīt 45 000 dzīvo radību - dažādu sugu zivis, zīdītāji, reptiļi un putni - tie dzīvo deviņos ūdens akvārijos - torņos. Rokas stiepiena attālumā šeit var vērot valzirgus, virs galvas aizpeld haizivis un elektriskās rajas, te var izstaigāt mangrovju audzes un pat purvu. Pieejams iespaidīgs delfīnu šovs. Pēc vēlēšanās - iespējama arī pelde kopā ar haizivīm.

“KLCC akvārijs” Kualalumpurā, Malaizija

Tirdzniecības centra "Suria KLCC" zemākajā stāvā - tieši zem dvīņu torņiem - atrodas viens no pasaulē lielākajiem okeānu akvārijiem. Ejot pa zemūdens tuneli 90 metru garumā, caur stikla sienām var vērot tīģerhaizivis, gigantiskas (teju divus metrus garas) Amazonē dzīvojošās arapaimas, bruņurupučus un daudzus citus zemūdens valstības iemītniekus.

Okeanārija Ūdens teātrī var iemest barību piraijām, kā arī vērot bezbailīgus drosminiekus - nirējus, kas katru dienu metas ūdenī, kur čum un mudž no haizivīm. Līdz šim nirēji vienmēr izniruši no ūdens sveiki un veseli.

Maljorkas okeanārijs, Spānija

Izmēros gigantiskais Palmas okeanārijs Maljorkā ir viens no lielākajiem Eiropā. Pavisam te ir 55 akvāriji un apmēram 8000 iedzīvotāju. No viena akvārija pie otra nokļūst pa īpašām stikla galerijām. "Palma Aquarium" - te gan lielie, gan bērni var iejusties ūdenslīdēju lomās. Bērni to dara pieredzējušu instruktoru vadībā.

Rietumaustrālijas akvārijs Pērtā, Austrālija

Šajā akvārijā savākti Austrālijas rietumu piekrastes zemūdens iemītnieki. Tā izveides ideja pieder kādam profesionālam daiverim vārdā Moriss Kāns, kurš reiz aizdomājās, ka pasaulē ir tik daudz cilvēku, kuri nekad nav redzējuši zemūdens pasauli. Viņš nolēma, ka cilvēkiem ir jābūt iespējai to visu redzēt. Viena no populārākajām šejienes izklaidēm - pastaiga pa akvārija gultni ar speciālu akvalangu.

Lisabonas okeanārijs, Portugāle

Viens no lielākajiem okeanārijiem Eiropā. Šī jūras muzeja centrālā daļa – milzīga, 32 metru augsta ūdens “glāze”. Tai apkārt dažādos līmeņos izvietotas galerijas, kas ļauj pienākt klāt un lūkot ūdenī notiekošo, jo daži zemūdens iemītnieki apdzīvo tikai ūdens augšējos, citi – tikai apakšējos stāvus. “Glāzes” sānos atrodas četri nelieli paviljoni, ko apdzīvo sauszemes iemītnieki - pingvīni, dažādi ūdensputni un dzīvnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!