Vieniem lidostas saistās ar patīkamām izjūtām, piemēram, atvaļinājuma sākšanos un piedzīvojumiem, citiem tās ir nepatīkamu pārdzīvojumu un briesmu sākums, ja no lidošanas ir paniskas bailes, turklāt dažās lidostās pasaulē, iespējams, šādām bailēm ir pamats. Savukārt citas ir tik īpatnējas, ka tās vērts apmeklēt kā tūrisma objektus. Pasaules interesantākās lidostas apkopojis arī The Telegraph.

Denveras starptautiskā lidosta

Denveras starptautiskā lidosta ASV kopš tās atklāšanas 1995. gadā visu laiku bijusi sazvērestības teoriju piekritēju uzmanības lokā. Piemēram, būvinženieris Filips Šnaiders (Philip Schneider), kurš nomira mīklainos apstākļos 1996. gadā, apgalvoja, ka zem lidostas ir milzīgs pazemes eju un telpu komplekss, kas radīja jaunas baumas par to, ka tur tiek slēpta militārā bāze. 

Turklāt ikvienu sazvērestību teoriju piekritēju aizdomīgu un laimīgu dara fakts, ka skrejceļi šajā lidostā ir izvietoti svastikas formā. Lidostā vēl dīvaināku iespaidu rada daudzie košie gleznojumi, kuros viena no attēlotajām tēmām ir apokalipse. Tāpat virs ieejas izvietotais kvadrāts un kompass uzreiz aizdomīgajos rada asociācijas ar masonu simboliku.

Kurševelas lidosta Alpos

Kurševela ir viens no labākajiem Alpu kūrortiem Francijā. Taču lidosta netālu no tā ir viena no bīstamākajām pasaulē, jo drīzāk atgādina kalnu slēpošanas trasi. Tās skrejceļš ir krietni īsāks nekā parasti, bet lielais tā slīpums ātri aptur lidmašīnas ātrumu. Lai nolaistos šajā lidostā, pilotiem jāsaņem speciāla atļauja. 


Princeses Džūlijānas starptautiskā lidosta Santmārtinā


Šī ir otra noslogotākā Karību salu lidosta, bet, lai tajā nosēstos, lidmašīnām jāielido un jāpiezemējas gandrīz pašā tūristu pilnajā pludmalē. Pirms dažiem gadiem skrejceļš gan tika nedaudz pagarināts, padarot piezemēšanos nedaudz mazāk biedējošu.

Donmangas starptautiskā lidosta Taizemē

No pirmā acu uzmetiena šī Bangkokas lidostas neizskatās īpaši dīvaini, bet, ja ieskatās ciešāk, starp diviem skrejceļiem var saskatīt 18 bedrīšu golfa laukumu, kas pieder Taizemes Karalistes gaisa spēkiem.

'King Fahd' starptautiskā lidosta

Šī lidosta aizņem aptuveni 780 kvadrātkilometrus Saūda Arābijas tuksnesī. "King Fahd International" ir pasaulē lielākā lidosta - 160 kvadrātkilometrus lielāka nekā visa kaimiņvalsts Bahreina. Lidostas mošeja (attēlā) var uzņemt 2000 ticīgo, tāpat lidostā ir atsevišķs termināls valsts karaliskajai ģimenei.

Nīderlandei piederošo Karību salu lidosta

Šī lidosta ar skrejceļu, kas sākas un beidzas nekurienē, noteikti nav bailīgajiem lidotājiem. Nepilnus 400 metrus garais skrejceļš piemērots tikai nelielām lidmašīnām un sevišķi meistarīgiem pilotiem, jo tiek uzskatīts par vienu no bīstamākajām oficiālajām piezemēšanās vietām pasaulē. No vienas puses lidostu ieskauj augsti kalni, no otras – jūra ar klinšainu krastu.

Barra lidosta Skotijā

Šī ir lidosta tiem, kas nevar vien sagaidīt atvaļinājuma sākumu baltā smilšu pludmalē, jo tieši tādā arī atrodas skrejceļš. Šajā vietā Skotijas pludmales smiltis skrejceļam tiek izmantotas jau kopš 20. gadsimta 30. gadiem, un gada laikā tajā nosēžas aptuveni 1000 lidmašīnas. Protams, tikai tajā laikā, kad ir sauss un nav paisums.

'Tenzing-Hillary' lidosta Nepālā

Šo varētu nosaukt par ellišķīgāko lidostu, kas ikvienam, kam ir bail lidot, šķitīs kā murgs, jo, "Tenzing-Hillary" lidosta Nepālas austrumos atrodas milzīgu kalnu grēdas galā. Tās skrejceļš ir tikai 460 metrus garš un 20 metrus plats, ar 12 procentu slīpumu. Pie tam lidosta atrodas 2860 metrus virs jūras līmeņa, un pasaulē ir maz lidostu, kas atrodas augstāk. Arī skrejceļa uzturēšana kārtībā prasa īpašu rūpību un prasmes, jo laika apstākļi mēdz būt ļoti mainīgi.

'Funchal' lidosta Madeiras salā

Salas lidostas sākotnējais skrejceļa garums bija apmēram 1600 metri, kas apgrūtināja komerciālie gaisa kuģu nosēšanos un pacelšanos. Tā kā vietas bija maz, tika atrasts ģenerāls risinājums - uz 180 balstiem tika izveidots tā pagarinājums. Tagad skrejceļš, kas stiepjas gar pašu krastu, ir 2781 metrus garš un atrodas 70 metru augstumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!