Foto: LETA
Laiks brīvdienās būs brīnišķīgs, un mājās sēdēt būtu grēks, jo nedēļas nogalē vai ikkatrā Latvijas nostūrī kūsās kultūras, sporta un izklaides pasākumi, bet pludmale tā vien aicina izklāt dvielīti. Tūrisma gids apkopojis ieteikumus, ko darīt šajās brīvdienās.

Nakts ekspedīcija ar supervaroņiem un pasaku tēliem Jūrmalā

Foto: Publicitātes foto

Šo piektdien, 8. augustā, Dzintaru mežaparks Jūrmalā uz vienu nakti pārvērtīsies par pasaku valstību, kurā bez maksas aicināts doties ikviens. Nakts ekspedīcijā "Nestāsti pasaciņas" no pulksten 22.00 līdz pusnaktij par spilgtiem piedzīvojumiem gādās gan tēli no senām pasakām, gan mūsdienu supervaroņi.

Pasaku stāstus uz trim skatuvēm, skeitparkā un īpašās instalācijās palīdzēs piedzīvot sešu dažādu pasaku tēli. Kopā ar Sprīdīti varēs dancināt milzi Lutausi, ar Mazo Princi un Zinātnieku – ielūkoties zvaigžņotajās debesīs un pasapņot par savu planētu. Karlsons aicinās rotaļās un plkst. 23.00 pārliecinās, ka viena svecīte un astoņas tortes ir labākais svētku galda variants. Burvestību arodskolā apgūtās prasmes demonstrēs Harijs Poters un viņa draugi. Turpat miglā varēs uzmeklēt Ezīti, bet skeitparkā – apbrīnot supervaroņu spējas.

Jokdaru festivāls 'Vajag tik rakt!' Zeltiņu pagastā

Foto: DELFI

Tautā mīlētajam aktierim, dziesminiekam un Joku Karalim Edgaram Liepiņam šogad apritētu 85 gadi, tāpēc, lai godinātu novadnieka piemiņu, zeltinieši šīs nedēļas nogalē aicina pie sevis visus Edgara Liepiņa un arī laba humora cienītājus, lai kopā jokotu un atcerētos šo izcilo zeltinieti. Divu dienu garumā Jokdaru festivāls pulcēs dažādu Latvijas novadu amatiermākslas kolektīvus un dalībniekus, kuru repertuārā ir darbi humora žanrā.

Festivāla atklāšanas pasākums notiks piektdien, 8. augustā, pulksten 20.30 Zeltiņu sporta un atpūtas parkā ar muzikāli atraktīvu koncertprogrammu "Uzrausim vienu peršiņu", kurā piedalīsies Dailes teātra aktieris un mūziķis Kristaps Rasims. Pēc koncerta uz lielā ekrāna būs iespēja redzēt dokumentālo filmu "Āksts un traģiķis. Edgars Liepiņš".

Sestdien, 9. augustā, joki un jautrība turpināsies visas dienas garumā, bet līdztekus tam notiks arī sporta svētki un citas jautras izdarības. Ar pilnu pasākuma programmu iespējams iepazīties novada mājaslapā www.aluksne.lv.

Jāpiebilst, ka turpat netālu notiks arī vairāki citi interesanti pasākumi, piemēram, starptautiskas ūdensmotosporta sacensības Alūksnes ezerā un starptautisks festivāls "Igauņu diena Veclaicenē".

Tradicionālā amatniecība un meistardarbnīcas Brīvdabas muzejā

Foto: DELFI Aculiecinieks

Sestdien un svētdien, Brīvdabas muzejā no plkst. 10.00 līdz 17.00 jau ceturto gadu norisināsies Mūsdienu amatniecības festivāls.

Festivāla laikā būs iespējams aplūkot un iegādāties ap 150 amatnieku darinājumus, kas tapuši, apvienojot tautas mākslas tradīcijas ar mūsdienu prasībām un tehnoloģiskajām iespējām. Līdztekus amatniecības izstrādājumu tirdziņam varēs iegādāties arī pārtikas produktus, piedalīties zīda apgleznošanas, dekupāžas, rotu veidošanas, mākslīgo ziedu darināšanas un citās radošajās darbnīcās. Mazākie apmeklētāji varēs vizināties zirga mugurā. Kurzemes zvejniekciema pļaviņā apmeklētājiem būs iespēja vērot un piedalīties izstrādājumu tapšanā, kā arī baudīt muzejam neierastu muzikālo fonu Latvijas Universitātes radio NABA dīdžeju pavadībā.
Vienlaicīgi, norisināsies Rīga 2014 – Eiropas kultūras galvaspilsēta notikums Amatnieku darbnīcas TILTS. Interesantākie, atraktīvākie, atsaucīgākie savu amatu pratēji demonstrēs savus ražojumus un to izgatavošanu.

Ieejas biļešu cenas: 4.27 eiro pieaugušajiem, 2.85 eiro pensionāriem, 2.13 eiro studentiem, 1.42 eiro skolēniem, 8.54 eiro ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1–4 bērni līdz 18 gadu vecumam vai viena daudzbērnu ģimene). Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bezmaksas.

'Ghetto Games' Ventspilī

Foto: Publicitātes foto

Šajā nedēļas nogalē Ventspili pārņems ielu sports un atraktīvi jaunieši. Ghetto Games festivāls šogad norisināsies no 8. līdz 10. augustam, 20 sporta veidos vienojot vairāk nekā 1500 dalībniekus no 20 valstīm.

Vērienīgas starptautiskas sacensības norisināsies BMX frīstailā, ekstrēmajā skrituļslidošanā, ielu basketbolā, ielu dejās un ielu vingrošanā. Baltijas mēroga sacensības norisināsies veikbordā, velo polo, skeitbordā, BMX frīstaila un MTB frīstaila dirtos un šī gada jaunumā MTB duālajā slalomā. Armvrestlingā notiks Latvijas kausa ceturtais posms, savukārt velotriālā - Latvijas čempionāta ceturtais posms. Ielu florbolā un ielu futbolā sacentīsies Ghetto sezonas ranga labākās komandas. Apmeklētājiem būs iespēja iepazīties arī ar fiksētajiem velosipēdiem, galda futbolu, galda tenisu, fingerbordiem, longbordiem, skimbordiem, Slackline.lv un citiem sporta veidiem. Vienvārdsakot, aktīvi atpūsties šonedēļ jābrauc uz Ventspili.

Senās cīņas un zemgaļi Tērvetē

Foto: Publicitātes foto

9. un 10. augustā nu jau vienpadsmito gadu Tērvete aicina uz Zemgaļu svētkiem. Tērvetes pilskalna pakājē atkal mirdzēs šķēpi un rotas, iejusties senās dzīvesveidā palīdzēs vēstures rekonstrukcijas klubi no Latvijas un ārzemēm. Svētkos akcents likts uz zemgaļu materiālās, garīgās kultūras un dzīvesveida popularizēšanu senatnē no 9. līdz 13. gadsimtam. Divu dienu garumā tiks demonstrēts 9.-13. gadsimta dzīvesveids, apmeklētājiem rādot amatu prasmes, vienkoča laivas grebšanas mākslu, jātnieku paraugdemonstrējumus, folkloras kopu priekšnesumus un dejas. Vīri no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Igaunijas demonstrēs seno cīņu mākslas gan Baltijas reģiona karavīru turnīrā, gan komandu cīņās, gan kaujā pie zemgaļu apmetnes. Svētku apmeklētājiem iejusties senatnes dzīves ritmā palīdzēs iespēja greznoties senajos tērpos, izmēģināt šaušanu ar loku un apgūt senās amatu prasmes

Zemgaļu svētki sāksies sestdien, 9. augustā, plkst. 13.00 ar festivāla dalībnieku gājienu no Tērvetes pilskalna. Svētku atklāšana paredzēta Tērvetes estrādē. Turpat plkst.18.00 sāksies Joku karaļa Edgara Liepiņa 85.gadu jubilejas piemiņas koncerts "Uzdziedi, sirds gaiša kļūst!". Ieeja koncertos bez maksas. Vakarā notiks zaļumballe kopā ar aktieri Gunti Skrastiņu un grupu "No pusvārda" (ieeja 3.00 eiro)

Ieejas maksa Seno laiku apmetnē: pieaugušajiem 3.00 eiro, skolēniem un pensionāriem 2.00 eiro.
Pilna svētku programma: www.lielkenins.lv.

Turpat netālu - Pokaiņu mežā, tiks svinēta arī Māras diena. Pēc Saules kalendāra Māras iezīmē viduspunktu starp Jāņiem, kas ir Vasaras saulgrieži, un Miķeļiem, kas apzīmē ražas sezonas beigas. Māra ir sievišķais spēks, tā ir Dieva materiālā izpausme, folklorā tā simbolizē zemi, skaidro organizatori. Māras galvenās īpašības ir mīļums un svētums. Pasākumā visi tiks aicināti mācīties svinēt Latviešu gadskārtas un mazajām meitenēm sajusties īpaši godātām. Savukārt mazie puiši redzēs un paši piedalīsies sievietes godināšanā. Bez tam Māra ir bērnu aizgādne. 

Pēc rituāliem mežā ar "Pokaiņu akadēmijas" Zinātāju palīdzību varēs pētīt un izzināt pats sevi, izmantojot dažādus instrumentus: skaitļus, Saules enerģijas kalendāru, roku līnijas un Rūnas.

'Putu paradīze' Saldū

Sestdien, 9. augustā, Saldus Kalnsētas estrādē plkst. 18.00 sāksies "Bērnu putu paradīze" ar dejām putās, piepūšamajām atrakcijām, cukurvati, popkornu, konkursiem un balvām, sejas apgleznošanu un pasākuma vadītāju šerifu Vūdiju. Ieejas maksa ir 1,50 eiro. Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja ir bezmaksas, bet kopā ar pieaugušo.

Pēc tam putojošā deju mutulī būs aicināti mesties pieaugušie, jo plkst. 22.00 sāksies "Putu paradīze" - vakara lielā ballīte (ieeja no 16 gadu vecuma). Organizatori sola modernāko un populārāko deju mūziku ar labi pazīstamiem un iemīļotiem dīdžejiem, videoinstalācijas, konkursus, balvas un labu noskaņojumu. Ieejas maksa līdz plkst. 23.00 4 eiro, vēlāk – 5 eiro.

Viduslaiku iepazīšana un baudīšana Cēsu pilī

Foto: Publicitātes foto

Ar moto "Zvērīgi laiki!", sestdien, 9.augustā, Cēsu pilī norisināsies tradicionālā Viduslaiku diena. Pasākuma tematika šogad veltīta cilvēku un dzīvnieku attiecībām laikā, kad vēl nebija dzimušas vegānisma un dzīvnieku tiesību idejas un ikvienā cilvēku dzīves jomā tika plaši izmantoti dzīvnieku izcelsmes produkti.

Visas dienas garumā pils viesiem būs iespēja iepazīt ādas, kaula un raga meistaru amata prasmes, gatavot bišu vaska un cūku tauku sveces, doties izjādē ar zirgu vai ēzeli, sekot līdzi dzīvnieku izcelsmes izejvielās balstītam ziepju un līmes vārīšanas procesam, izmēģināt veiksmi viduslaiku medībās, nobaudīt gardus ēdienus un dzērienus, iesaistīties 500 gadus senās bērnu spēlēs un piedalīties izglītojošā aktivitātē ģimenēm par dzīvnieku nozīmi viduslaiku cilvēku dzīvē. Paredzētas arī dažādas jautras izdarības un izglītojoši pasākumi.

Airu dēļu sacensības un grupas 'Manta' koncerts Valmieras apkaimē

Sestdien, 9. augustā, no plkst. 10.00 veikparkā "Rancho parks", Rubenē, notiks Baltijā vēl nebijis pasākums – pirmās SUP`u jeb airu dēļu spēles. Spēles norisināsies trīs disciplīnās - ātruma trase, šķēršļu trase un SUP`u cīņas.

Papildus SUP`u cīņām tiks noskaidrots dullākais veikeris visradošākajā izskatā, bērniem būs iespēja piedalīties Angry balls krāsošanas radošajā darbnīcā, notiks "Lemon Box" burgeru ātrēšanas sacensības, demonstrēs veikborda filmas, par muzikālo noformējumu rūpēsies DJ Nina Elektrichka, DJ Dro-beats un pasākumu vadīs Sandis Miltovičs.
Tā kā Rancho parks atrodas netālu braucienu uz festivālu var apvienot ar "Valmiermuižas alus" dārzā apmeklējumu, kur vakarā notiks pēdējais šīsvasaras dzīvās mūzikas koncerts ar grupas "Manta" uzstāšanos. Grupā apvienojušies četri azartiski puiši. "Mantas" repertuārs ir raibs – no sintpopa līdz balādēm. Savu pirmo albumu grupa izdos īsi pēc koncertvakara – 15.augustā..
Ieeja koncertā ir bez maksas. Lietus gadījumā koncerti notiks Valmiermuižas klētī.
Gaisa kuģi Rēzeknē

Gaisa kuģu svētki Rēzeknes lidlaukā

Sestdien no plkst. 10.00 rītā lidlaukā "Rēzekne", Audriņu pagastā, visus interesentus aicina vēl nebijis pasākums — Rēzeknes novada Aviācijas diena, kurā ikvienam būs iespēja ielūkoties romantiskajā aviācijas pasaulē, vērot pilotu paraugdemonstrējumus un paraplānu lidojumus. Drosmīgākie varēs pacelties augstu gaisā, lai palūkotos, cik skaista ir Latgale no putna lidojuma. Pasākumā būs apskatāmas arī Valsts Robežsardzes koledžas un Zemessardzes tematiskās izstādes.

Aviācijas svētkos varēs aplūkot vairākus desmitus privāto lidaparātu, robežsardzes un NBS Gaisa spēku rīcībā esošo gaisa kuģu, ar kuriem ikdienā tiek veiktas sarežģītas un atbildīgas glābšanas vai robežkontroles operācijas. Vairāku šādu aeromobilo operāciju paraugdemonstrējumus Aviācijas dienā varēs vērot arī klātienē, tostarp, Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Aviācijas dienests kopā ar Apsardzes un speciālo uzdevumu dienestu "Sigma" demonstrēs mācību uzdevumus "Uguns dzēšanas ar helikoptera uguns dzēšanas aprīkojumu", "Cietušā evakuēšana ar helikopteri, kurš aprīkots ar nestuvēm" un "Pārkāpēju aizturēšana". Svētku noslēgumā būs iespēja vērot, kā galvu reibinošus kūleņus gaisā metīs "Pitts Monster" piloti.

Biļetes cena: 2 eiro, ģimenes biļete – 5 eiro. Skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1 eiro. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, 1. un 2. grupas invalīdiem – ieeja brīva.

Pilna pasākuma programma: www.rezeknesnovads.lv

Sēņošanas čempionāts ar Dullo Paulīni

Foto: DELFI Репортер

Cerams, ka pērkona negaisi būs atmodinājuši gailenes un bekas Talsu novadā, jo 10. augustā plkst.10.00 sāksies 6. Dullās Paulīnes Sēņošanas čempionāts Spārē. Tomēr, pat ja sēņu nebūs daudz, varot lasīt arī ogas un visu citu, ko mežs spēj piedāvāt.
Atraktīvās Paulīnes pēdās iet tiks aicināts ikviens groza un naža īpašnieks ar vērīgām acīm. Sākums paredzēts plkst. 10.00 Spāres centrā, kur ikviens saņems instrukcijas, karti un ceļamaizi.avukārt plkst. 13.00 visi pulcēsies Spāres muižā, lai salīdzinātu guvumu. "Tu saki?" nelīdzēs – viss tiks nosvērts un nomērīts, lai noskaidrotu 6. čempionāta uzvarētāju. Pēc tam paredzēti dažādi kultūras pasākumi un neiztrūkstoši arī sēņu virums dalībniekiem.

Kapu svētki

Foto: F64

Šajā nedēļas nogalē vēl joprojām turpinās Kapu svētku maratons dažādās Latvijas malās. Ja nu dzimtā puse ir Aglona, Saldus, Bērzgale vai kāds cits pagasts, kur šonedēļ tiek atzīmēts šis notikums, iespējams, ir vērts doties apraudzīt radus un atcerēties dzimtas piederību. Daudzās vietās pēc kapu apmeklējuma tiek rīkota arī zaļumballe.
Kapu svētku kalendārs pieejams šeit: www.catholic.lv.

Kamermūzika 'Sansusī' festivālā Aknīstes pagastā

Foto: Publicitātes foto

8.-10. augustā brīvdienu mājā “Susēja” Aknīstes pagastā notiks alternatīvs kamermūzikas festivāls “Sansusī”. Trīs dienu laikā iekoptā pļavā būs iespēja piedzīvot 16 dažādus notikumus - 14 koncertus un divas izrādes bērniem.

Festivālā ar savu uzstāšanos viesosies tādi mūziķi kā operas solisti Ieva Parša, Sergejs Jēgers, ar speciāli šim festivālam gatavotu turku klasisko solo dziesmu un āriju koncertu Murats Karahans, ģitārspēles virtuozs Kaspars Zemītis, Lielās mūzikas balvas laureāti Ieva Ezeriete, Herta Hansena un Ēriks Kiršfelds u. c., muzikālas apvienības kā “Brokastis četratā” un “Undertango”. 8. un 9. augusta vakars noslēgsies ar gandrīz klasiskiem nakts koncertiem, kuros varēs izkustināt kājas dejās ar Jēkaba Nīmaņa orķestri un grupu “Big Al & The Jokers”. Festivāla ietvaros notiks Andra Dzenīša opusa “Vīriešu dziesmas” baritonam (Armands Siliņš) un klavierēm pasaules pirmatskaņojums.

Festivāla programmā būs arī speciālas darbnīcas un pasākumi arī bērniem, kā Latvijas Leļļu teātra izrāde “Joka pēc alfabēts”, īpašs vakara koncerts un Zīmējumu teātra izrāde.
Pilna programma: www.sansusi.lv.

Trīs dienu biļetes cena - 21 eiro, bērniem biļetes cena - eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!