Dabas krāšņums ne veinmēr ir pamanāms uzreiz, bet, kad to atklāj, tas pārsteidz ar katedrālēm līdzīgu majestātiskumu un necerētu "dāvanu" - tā varētu teikt par šīm 10 alām, kas glabā sevī gan upes, gan pludmales, kā arī tempļus un restorānus.

Niedru flautu ala, Guiliņa, Ķīna


Niedru flautu ala savu nosaukumu ir ieguvusi, pateicoties tajā augošajām niedrēm, no kurām tiek veidotas flautas. Milzīga ala kaļķakmens ala ir viena no interesantākajām vietām Guiliņā. Alu vēl žilbinošāku un piesaistošāku padara tur izvietotās dažādu krāsu lampiņas. Ala kopumā ir 240 metrus gara un tūristi tajā var atklāt pārsteidzošus akmeņu veidojumus un stalaktītus, kur lielākajai daļai pat ir doti savi vārdi. Turklāt alā ir arī pazemes ezers.

Kāpēc doties?

Alas apskate tūristiem aizņems aptuveni stundu, bet atstās neaizmirstamus iespaidus, īpaši jau gaismu šovs pazemē.

Fingālu ala Staffā, Skotijā



Jūras ala, kas apmeklētājos izraisa nedaudz mistiskas sajūtas, atrodas uz neapdzīvotas Staffa salas Skotijā. Alā redzamās sešstūrainās bazalta kolonnas veidojušās tūkstošiem gadu laikā, kad karstā lava saplaisāja nevainojamā sešstūru rakstā. Šajās plaisās laika gaitā iespiedās lavas masa, kas, atdziestot un saraujoties, izveidojusi kolonnas.
Vietējie to mēdz dēvēt arī par Melodisko alu, jo tajā, atbalsojoties viļņu skaņām, rodas skaņas, kas atgādina katedrālēs dzirdamo mūziku. Šīs skaņas ir iedvesmojušas ne mazums rakstnieku, mākslinieku, komponistu, to skaitā, Pink Floyd, Agustu Strindbergu un Fēliksu Mendelsonu.

Kāpēc doties?
Reģions, kur atrodas šī iespaidīgā ala, ir saglabājusi savu vēsturisko mantojumu. Ala ir viena no tūristu iecienītākajām apskates vietām Skotijā.


Grotta Palazzese, Polignano a Mare, Itālija



Zvejnieku ciemats Poligano a Mare Apūlijā ir vēl viens vilinošs iemesls, kāpēc doties Itāliju. Tūristu uzmanību piesaista alā esošais restorāns ar brīnišķīgu skatu uz Adrijas jūru. Restorāns neliks vilties ne gardēžiem, ne pasakaino skatu meklētājiem. Dažādi pakalpojumi alā tūristiem tiek piedāvāti jau kopš 1700. gada un saglabājuši savu popularitāti līdz pat šodienai.


Kāpēc doties?
Šis restorāns ar ļoti romantisko noskaņu priecē viesus ar īpašiem piedāvājumiem, svaigām jūras veltēm un plašu vīnu izvēli. Ja ceļojuma mērķis ir izbaudīt itāļu virtuvi visās tās niansēs, tad šī ir īstā vieta.


Alas Algarvē, Portugālē



Algarve
ir pārsteidzošs piekrastes reģions Portugālē, kurā netrūkst iespaidīgu kaļķakmens alu. Piekrasti var izpētīt, dodoties braucienā ar laivu. Esot tur, noteikti ir jāapskatās
Ponta Da Piedade
pludmale, kas ir slavena ar tajā esošajiem smilšakmens torņiem. Savukārt ievērojamās alas tūristi var apskatīt arī pastaigājoties pa pludmali.
Kāpēc doties?

Falls Baatar ūdenskritums Libānā



Šī dabas radītā brīnumainā vieta tiek dēvēta arī par Trīs tiltu aizu. Šis otrs nosaukums radies no tā, ka, ūdenim krītot lejā, tas šķērso trīs dabīgi veidotus tiltus. Pēc ģeologu domām, klints ir veidojusies apmēram pirms 160 miljoniem gadu. Šobrīd tas ir viens no populārākajiem tūristu apskates objektiem.
Kāpēc doties?

Mendenhalas ledus ala Džūdo Aļaskā, ASV


Foto: Vida Press

Šī noslēpumainā ala, kas atrodas zem ledāja, liek ikvienam pārsteigumā ieplest acis. Maģiska noskaņa rodas, vērojot, kā ūdens tek pār klinti zem ziliem ledus griestiem. Visiem tiem, kuri vēlas apskatīt šo alu, ir jāpasteidzas, jo klimats, kas paliek arvien siltāks, draud iznīcināt šo dabas radīto brīnumu.

Kāpēc doties?

Šī ir viena no skaistākajām ledus alām pasaulē. Džūdo ir populārs mērķis ceļotājiem, turklāt tur ir arī dažādas citas aktivitātes, kā arī, protams, iespaidīgus un apbrīnojamus skatus.

Batu alas Malaizijā



Batu alas ir populāra svētvieta Malaizijā, kur atrodami arī dažādi svēto tempļi. Alas mazliet mīklaino atmosfēru rada dabas veidojumu netveramais skaistums, kā arī iespaidīgā zeltā tērptā hindu statuja un apkārt esošās celtnes. Statujas izmēri un dizains izraisa apmeklētājos pietāti pret vietu un tajā valdošo atmosfēru. Lai gan šis dabas veidojums ir radies vismaz pirms 400 miljoniem gadu, tas atklāts un izveidots tikai 19. gadsimta beigās.
Kāpēc doties?
Batu alas atrodas vien 13 kilometru attālumā no Malaizijas galvaspilsētas Kualalumpuras un tur var viegli nokļūt, izmantojot vilcienu. Alā, galveno kāpņu pakājē, atrodas arī Mākslas galerija, kur tūristi var apskatīt seno hindu gleznojumus un dievību statuetes.

Vairāk lasiet šeit.

Melissani ala un ezers Kefalonijas salā Grieķijā



No ārpuses Melissani alu ieskauj mežs, bet iekšpusē paveras šķietami neticams skats – ala ar kristāldzidru ezeru tajā. Alas vienā pusē izveidojies liels caurums, pa kuru tajā iespīd saules stari un izklīdina tumsu. Ūdens ir tik dzidrs, ka pat nevar saprast – laivas peld pa ūdeni vai pa debesjumu. Starp citu, grieķu mitoloģijā Melissani ala ir zināma kā Nimfu ala – kurš gan strīdētos, ka šī, debešķīgā vieta, nebūtu piemērota nimfas, dabas dievietes, peldei?
Kāpēc doties?


Pirms 30 miljoniem gadu Vaitomo atradās zem ūdens. 1887. gadā ala tika atrasta, pateicoties kādam maoru virsaitim. Vaitomo alas ir sens kaļķakmens alu un grotu labirints, kur ir stalaktītu un stalagmītu kolonnas un kur apkārt spoži mirdz miljardiem jāņtārpiņu. To mazie ķermenīši, kas izstaro gaismu, alas griestus tumsā pārvērš par zvaigžņotām debesīm, kā arī ar savu gaismu palīdz orientēties alā.
Kāpēc doties?

Pasaules lielākā ala atrodas Phong Nha-Kẻ Bàng nacionālajā parkā Vjetnamā. Tā ir Soundgangas ala (Hang Son Doong), kas 200 metrus augsta, 150 metrus plata un piecus kilometrus gara. Lai būtu vieglāk iztēloties tās apmērus – alā viegli varētu ietilpt četrdesmit stāvu ēka.

Kopš 2014. gada tā ir brīvi pieejama tūristiem, jo tikai 2009. gadā tika pabeigta tās izpēte. Interesanti, ka ieeju Sondungas alā tikai 1991. gadā atklāja vietējais iedzīvotājs Ho Khans.

Un tā patiešām ir ļoti iespaidīga, jo tur atrodas vesela zemūdens pasaule – džungļi, upe, ūdenskritumi, līdz šim neatklāti augi un fosilijas. Savukārt par alas žilbinošāko pērli uzskata kalcīta kristālus.

Kāpēc doties?

Apskatīt pašam šo brīnumaino alu jau ir liels iemesls, kāpēc tur doties. Tā vilina visus atklājējus un piedzīvojumu meklētājus, jo, ņemot vērā, ka ala atklāta salīdzinoši nesen, pavisam noteikti tā sevī glabā vēl ne mazums noslēpumu.

Vairāk lasiet šeit.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla placestoseeinyourlifetime.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!