Foto: Shutterstock

Legatum institūta 3. novembrī publiskotajā 2014. gada Labklājības indeksā par vietu, kur vislabāk dzīvot, atzīta Norvēģija. Tai seko Šveice un Jaunzēlande. Interesanti, ka Spānija reitingā ierindojas tikai 26. vietā, Itālija 37. vietā, bet Krievija – tikai 68. vietā, kas ir zemākā pozīcija starp Eiropas valstīm.

Galvenie kritēriji reitinga veidošanā bijuši ekonomika, uzņēmējdarbība, valsts pārvalde, izglītība, personīgā brīvība, veselības aprūpes un izglītības pieejamība, drošība un sociālais kapitāls. 

Norvēģijai labākie rādītāji bijuši tieši sociālā kapitāla jomā, savukārt sliktākie uzņēmējdarbības un tās iespēju īstenošanas ziņā – pēc šī kritērija Norvēģija ieņēmusi tikai 7. vietu. 

Arī pērn šī ziemeļu valsts tika atzīta par valsti ar augstāko labklājības līmeni. Savukārt Krievija noslīdējusi uz 68. vietu, kas ir sliktākais rādītājs starp visām Eiropas valstīm.

No Baltijas valstīm visaugstākajā pozīcijā ir Igaunija, ieņemot 32. vietu. Lietuva ierindota 42. vietā, bet Latvija – 44. vietā, uzreiz aiz Trinidadas un Tobāgo. Pēdējā vietā reitingā atrodas Centrālāfrikas Republika.

Pētījumā, kas jau astoto gadu piedāvā unikālu ieskatu labklājībā pasaulē, redzams, kā veidojas un attīstās pasaules valstis. Indeksa veidošanā apkopotas ziņas par 142 valstīm, kas pārstāv vairāk nekā 96 procentus no pasaules iedzīvotājiem un 99 procentus no pasaules IKP.

Labklājības indeksa Top 20 valstis

1. Norvēģija
2. Šveice
3. Jaunzēlande
4. Dānija
5. Kanāda
6. Zviedrija
7. Austrālija
8. Somija
9. Nīderlande
10. Amerikas Savienotās Valstis
11. Islande
12. Īrija
13. Apvienotā Karaliste
14. Vācija
15. Austrija
16. Luksemburga
17. Beļģija
18. Singapūra
19. Japāna
20. Honkonga

Par to, ko vislabāk darīt pasaules pārtikušākajā valstī Norvēģijā, lasiet Turismagids.lv rakstā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!