Foto: AFP/Scanpix
Vācijas Aviokatastrofu izmeklēšanas birojs JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre) prezentējis TOP 10 visdrošāko aviokompāniju reitingu. Tas veidots, balstoties uz 2013.gada datiem, vēstī "PBK Daily", atsaucoties uz dažādos ārvalstu medijos pieejamo informāciju. Ar šīm kompānijām lidot ir visdrošāk!

"Air New Zealand" - dibināta 1940.gadā. Tas ir nacionālais Jaunzēlandes pārvadātājs, tā bāzes stacija atrodas Oklendā. Aviokompānija veic regulārus reisus uz 27 punktiem Jaunzēlandē un 26 galamērķiem ārpus Jaunzēlandes. "Air New Zealand" ir vienīgā aviokompānija pasaulē, ar kuras lidmašīnām iespējams veikt lidojumu apkārt zemeslodei. 2012.-2013.gadā aviokompānija aktīvi piedalījās triloģijas par Hobitiem reklāmas kampaņā.


"Cathay Pacific Airways" - dibināta 1946.gadā. Vadošā Honkongas aviokompānija, bāzēta Starptautiskajā Honkogas lidostā. Aviokompānija veic regulārus pasažieru un kravu pārvadājumus uz 114 galamērķiem visā pasaulē. "Cathay Pacific" ir viena no sešām pasaules aviokompānijām, kurai ir piešķirts pieczvaigžņu reitings "Skytrax".

"Finnair" - dibināta 1924.gadā - Somijas nacionālā aviokompānija ar galveno aviobāzi Vantā pilsētā. Ar šo aviokompāniju iespējams nokļūt 50 pasaules valstīs, Somijas iekšienē - 22 dažādi maršruti. Kopš 1963.gada ir visdrošākais avio pārvadātājs Eiropā.



"Emirates" - viena no lielākajām pasaules aviokompānijām, dibināta 1985.gadā. Bāzējas Dubaijā (AAE). Lido uz 130 pilsētām 60 pasaules valstīs. Kompānijas avio parks ir viens no visjaunākajiem pasaulē. Tajā ir 200 Airbus un Boeing lidmašīnu. Katru nedēļu no Dubaijas izlido 1000 lidmašīnu uz sešiem kontinentiem. Tieši "Emirates" rēķinā ir gandrīz 40% aviopārvadājumu no starptautiskās lidostas Dubaijā.


"EVA Air" - 1991.gadā dibināta kompānija - otrā lielākā Taivānā. Veic starptautiskos reisus uz Āzijas, Eiropas valstīm un Ziemeļameriku. Ik gadu pārvadā vairāk nekā sešus miljonus pasažieru un 50 dažādiem galamērķiem. Kompānijai ir pašai sava lojalitātes programma "Evergreen Club". Viena no pirmajām pasaulē ieviesa premium apkalpošanas klasi (musdienās Elite Club).


"British Airways" - kompānija dibināta 1974.gadā - Lielbritānijas nacionālais aviopārvadātājs un lielākā aviokompānija valstī, viens no lielākajiem pārvadātājiem Eiropā. Bāzes lidostas - Hītrova un Getvika. "British Airways" - aviācijas alianses "Oneworld" biedrs. Kompānijas lidmašīnas lido uz 222 punktiem visā pasaulē. Vislielākais un jaunākais gaisa kuģu parks Eiropā.


"TAP Portugal"  - kompānija dibināta 1946.gadā. Portugāles nacionālais avio pārvadātājs un lielākā aviokompānija. Bāzējas Lisabonas lidostā Portela. Kopš 2005.gada kompānija sastāv Star Alliance. TAP ir lielākais operators, kas veic lidojumus uz Brazīliju. Patlaban TAP tīkls aptver 65 lidostas 30 valstīs. TAP veic 1600 reisus ik dienas.


"Etihad Airways" - dibināta 2003.gadā - Apvienoto Arābu emirātu nacionālā aviokompānija ar galveno bāzi Abu Dabi. "Etihad" tulkojumā no arābu valodas nozīmē "savienība". Kompānijas gaisa flotē ir 66 lidmašīnas, kas apkalpo starptautisku galapunktu tīklu - 84 punktus pasažieru un kravu pārvadājumiem Tuvajos Austrumos, Āfrikā, Eiropā, Āzijā, Austrālijā un Ziemeļamerikā.


"Air Canada" - lielākā kanādiešu aviokompānija, dibināta 1937.gadā - viena no "Star Alliance" dibinātājiem un biedriem. Bāzējas Monreālā. "Air Canada" nodrošina lidojumus 175 virzienos piecos kontinentos. 1983.gada 23.jūlijā kompānijas Boeing 767-200 lidmašīna, kas lidoja uz Monreālu, iegāja aviācijas vēsturē ar nosaukumu "Gimli planieris". Lidojuma vidū lidmašīnai pēkšņi beidzās degviela. Lidaparāta komandieris Roberts Pīrsons bija apguvis planieru vadīšanas prasmes un spēja nosēdināt lidmašīnu ar 60 pasažieriem un 8 apkalpes locekļiem slēgtajā Gimli aviobāzē.


"Qantas Airways" - lielākā Austrālijas aviokompānija, dibināta 1922. gadā. Ieņem otro vietu pasaules vecāko aviokompāniju sarakstā. Kompānijai pat ir iesauka - Lidojošais Ķengurs (The Flying Kangaroo). Kompānijas bāzes birojs atrodas Sidnejā. Qantas ir publiskā kompānija, tās akcijas tiek tirgotas biržā ASX. Veic lidojumus uz 144 galamērķiem. Flotē ir 135 gaisa kuģi.

Šīs ir pasaules aviokompānijas, ar kurām lidot ir visdrošāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!