Katram ir savs ideālās pludmales tēls - dažiem tā nav iedomājama bez viesmīļiem ar lielu daudzumu kokteiļu vien dažu soļu attālumā, bet citiem vajadzīga vienatne - vieta, kur otru dzīvu dvēseli nevar sastapt kilometriem tālu.

Taču neatradīsies neviens tāds atpūtnieks, kurš būs pilnīgi vienaldzīgs pret pludmalēm ar neparastas krāsas smiltīm. Piedāvājam ieskatu astoņās neparastas krāsas pludmalēs, sarakstu sagatavojis "Nature Mother Network".

Elafonisi pludmale Krētā

Elafonisi ir sala, kas atrodas Krētas salas dienvidrietumu piekrastes daļā un tieši šeit izvietota viena no Vidusjūras labākajām pludmalēm. Lagūnas seklos, siltos ūdeņus Elafonisi vienā pusē iemīļojušas ģimenes. Taču galvenā pludmales daļa ir tieši pie atklātās jūras. Glābēji, saulessargi, uzkodu bodītes un atpūtnieku burzma te rada tipiskas Grieķu salu pludmales ainu. Tuvumā ir arī maza sala, iekļauta aizsargājamajā teritorijā. Līdz šai cilvēku neskartajai zemes masai pa seklajiem ūdeņiem var nokļūt ejot.

Elafonisi smiltis dažās vietās ir baltas un dažās vietās ir izteikti rozā. Rozā krāsu smiltis ieguvušas no rozā koraļļu un gliemežvāku daļiņām, kas gadu gaitā erozijas samaltas smalkā smiltī. Pludmale ir populārs vasaras tūristu galamērķis, taču skaisto ainavu var nesteidzīgāk baudīt tieši nesezonā.

Papakolea pludmale Havaju salās

Dažkārt šo pludmali sauc vienkārši par Zaļo smilšu pludmali. Papakolea atrodas uz Havaju salas, kas pazīstama arī kā Lielā sala. Savu iesauku tā ieguvusi tamdēļ, ka smiltis šeit pilnas ar olivīnu, zaļu pusdārgakmeni.

Olivīna krājumi pludmalē tiek ieskaloti pēc tam, kad erozija skārusi netālos lavas veidotos akmeņus. Minerāls ir pārāk blīvs, lai to tā vienkārši varētu ieskalot okeānā, tādēļ tas tā arī paliek pludmalē, smiltīm piešķirot unikālu toni.

Papakolea ir diezgan nomaļa. Brauciens līdz ceļam, kas ved uz pludmali, ir aptuveni divu stundu ilgs no Konas un Hilo. Taču pēc tam vēl veicams divu stundu pārgājiens pa nelīdzenu virsmu, līdz beidzot sasniegtas zaļās smiltis.

Feifera pludmale Kalifornijā

Feifera pludmale ir daļa no "Los Padres" meža, blakus "Big Sur" - gleznainam apvidum Kalifornijā. No pirmā skata pludmale šķiet pievilcīga tās plašās smilšainās piekrastes joslas dēļ un arī tāpēc, ka te ir interesanti klinšu veidojumi turpat piekrastes ūdeņos. Kad beidzot esat atrāvušies no gleznainās ainavas, noteikti pamanīsiet smalko purpurkrāsas smilti, kas klāj pludmali. Visspilgtākās smiltis šeit ir pēc ziemas vētrām, kas samitrina smiltis un ieskalo tajās smalkas daļiņas no kalnu nogāzēm.

Feifera pludmales smilts krāsu iegūst no mangāna daļiņām un silikāta minerāla, kas noskalojas no tuvējām kalnu nogāzēm. "Big Sur" noteikti nav viena no apmeklētākajām vietām Kalifornijā. Te var novietot ierobežotu skaitu auto un turklāt par ieeju pludmalē tiek iekasēta neliela ieejas maksa.

Vīkas pludmale Islandē

Paradīzi mēs iztēlojamies kā baltu, smilšainu pludmali. Tomēr, jāatzīst, ka melnas, smilšainas pludmales ir ne mazāk pievilcīgas. Vīkas ciems Islandes dienvidos ir mājvieta vienai no pasaulē pievilcīgākajām melno smilšu pludmalēm. Ziemeļatlantijas okeāna ūdeņi ir pārāk auksti, lai tajos peldētos, turklāt Vīkas ciems zināms kā viens no lietainākajiem visā Islandē. Tomēr 1990.gados "Island Magazine" Vīku nosauca par vienu no pasaules skaistākajām netropiskajām pludmalēm.

Vīka atrodas aptuveni 100 jūdžu attālumā no Islandes galvaspilsētas Reikjavīkas un te mīt ap 300 cilvēku, ja, protams, nepieskaita milzīgos Atlantijas alku pūļus ligzdošanas sezonā. Melnās smiltis radušās no tuvējā Katlas vulkāna. Kad vulkānam izvirstot, karstā lava ieplūda ledusaukstajā okeānā, temperatūras atšķirības tai lika sacietēt smalkos gabaliņos, kas ieplūda krastā, radot Vīkas smiltis.

Makenzija ezera pludmale Austrālijā

Makenzija ezers ir nosēdināts uz lielas smilšu salas - Freizera salas - Klīvslendā, apmēram 120 jūdzes no Brisbenas. Makenzijs ir saldūdens ezers ar ļoti neparastu iezīmi. Ezera vienīgais ūdens resurss ir lieti, tam nav gruntsūdeņu un to nebaro nekādas straumes, kā arī nav pieejas okeānam. Šis apstāklis vien ezeru padara par unikālu ūdenstilpi. Atpūtniekiem gan vairāk patīk smalkās, baltās smiltis, kas ieskauj ezeru.

Smiltis šeit veidotas no spilgti balta kvarca, taču tās sevišķi iemīļotas smalkās tekstūras un spilvenam līdzīgā mīkstuma dēļ. Šīs būs viszīdainākās smiltis, pa kādām jelkad esat briduši.

Kvarcam liela nozīme ezera ūdens ciklā kopumā. Smilts novērš ūdens uzsūkšanos un izžūšanu, kā arī nodrošina, ka ezerā saglabājas vienāds ūdens līmenis.

Stikla pludmale Havaju salās

Stikla pludmale atrodas Hanapepes industriālajā rajonā Kauai salā, un tā var lepoties ar to, ka ir dabas varenības paraugs. Pludmali sauc par Stikla pludmali ne jau tikai tāpēc, ka smiltis izskatās kā stikls. Tās patiešām arī ir stikls. Gludie stikla oļi pludmalē radušies no atkritumiem, ko okeānā nogremdējušas vietējās rūpnīcas pirms vairākiem desmitiem gadu.

Liela daļa stikla ir no pudelēm, taču te tika izmesti arī ēku logi un pat mašīnu aizsargstikli. Pagrābjot kādu sauju "smilšu", var ieraudzīt dažādas krāsas - brūnu, zilu un sarkanu, kas ir dominējošie toņi pludmalē.

Okeāna strāvas, zemūdens klintis, straumes ir sasmalcinājušas stiklu trīs dekāžu laikā un izveidojušas smalku smilti, kas šobrīd klāj pludmali. Pludmale ir visai nomaļa, jo klintis un straumes peldēšanos šeit padara bīstamu. Stikla pludmale atpūtniekus piesaista sava unikālā izskata dēļ. Šī ir iemīļota vieta arī tiem, kas pludmalēs meklē naudu un citas vērtīgas lietas.

Sarkanā pludmale Peru

Parakasas pludmale Peru ir viens no sausākajiem reģioniem pasaulē. Tuksnesis te stiepjas līdz pat Klusajam okeānam. Taču vienā mazā piekrastes stūrītī Parakasas nacionālajā rezervātā ir zeltaini oranžas tuksneša smiltis, kas nesasniedz ūdeni. Pludmale par Sarkano pludmali nosaukta tieši tumši sarkano smilšu dēļ. Atpūtniekiem tā piedāvā vizuāli reibinošus krāsu kontrastus, ko rada sarkanā smilts savienojumā ar tuvējām piekrastes klintīm un viļņiem, kas pret tām šķeļas. Nudien viena no gleznainākajām pludmalēm pasaulē.

Sarkanā smilts pussalas pludmalēs rodas, erodējot tuvējām klintīm. Tomēr citur smiltis ir gaišākas, jo spilgtākās nogulsnes te aizskalo spēcīgās bangas, tumšāk sarkanās smiltis atstājot Parakasas nacionālā rezervāta stūrītī - Sarkanajā pludmalē. Parakasas nacionālais rezervāts ir viena no visvairāk aizsargājamām teritorijām Peru un atzīta par UNESCO pasaules mantojumu.

Lielās Santakrūzas salas pludmale Filipīnās

Lielā Santakrūzas sala ir neliela zemes masa, kas atrodas netālu no Filipīnu dienvidu pilsētas Zamboangas. Šeit atrodas viena no krāsainākajām pludmalēm pasaulē. Ja uz pludmali veras no attāluma, smiltis nemaz neizskatās rozā. Taču, tai pietuvojoties, var redzēt, cik raibas tās ir - bieži tiek salīdzinātas ar ķiršu koku ziediem. Tos, kurus nesajūsmina smilšu krāsa, patīkami pārsteidz smilšu maigā tekstūra.

Rozā tonis Lielās Santakrūzas salas pludmalē rodas, sajaucoties baltajām koraļļu smiltīm ar spilgti sarkanām koraļļu smiltīm, kas izskalotas krastā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!