Pasaulē netrūkst tādu dabas un nacionālo parku, kas ikvienu satriec ar savu skaistumu un neparastajām ainavām. Tomēr, iespējams, nākotnē nacionālo parku sarakstam pievienosies vēl līdz šim nebijis un visai ekstravagants kandidāts.

ASV kongress šomēnes ir nācis klajā ar likumprojektu nacionālā parka izveidei uz Mēness, lai pasargātu kosmosa kuģa Apollo nolaišanās vietu. Tādā veidā, ja nākotnē uz Mēness notiks vēl kādas nolaišanās, šī vieta varēs palikt pilnībā neskarta.

Apollo lunārās nolaišanās vietas nacionālais vēsturiskais parks būtu daļa no ASV nacionālo parku sistēmas. Tā teritorijā tiktu ietvertas visas teritorijas, kur Apollo misiju dalībnieki jebkad spēra savu kāju laika posmā no 1969. līdz 1972. gadam. Jaunais likumprojekts paredz arī to, ka Mēness nacionālais parks tiktu pieteikts iekļaušanai UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Lai arī neviens cilvēks uz Mēness nav bijis jau vairāk kā 40 gadus, ASV likumdevēji uztraucas par apdraudējumu, ko var izraisīt iespējamie nākotnes lidojumi uz Mēnesi. Iespējams, ka Krievija plāno līdz 2030. gadam uz Zemes pavadoni nosūtīt kosmonautu misiju. Savukārt kompānija Golden Spike cer līdz 2020. gadam tūristiem sākt piedāvāt braucienus uz Mēnesi. 

Ja šie plāni piepildīsies, jaunā nacionālā parka saglabāšana kļūs par ASV iekšlietu ministra rūpi un tieši šis cilvēks pārzinās pieejas atļaušanu šai vēsturiski nozīmīgajai teritorijai.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!