Šis ir jau otrais raksts par motormuzejiem un šoreiz par auto dzimteni - Ameriku. ASV ir īsta paradīze mašīnu faniem un fanātiķiem. Štatos ir arī neskaitāmi interesanti ar auto saistīti muzeji, kurus vērts apmeklēt, lai labāk izprastu šīs nācijas apsēstību ar lielām mašīnām. Ikvienam automīlim vajadzētu kaut reizi apmeklēt Korvetes Nacionālo muzeju vai Henrija Forda muzeju, bet tur ir arī īpatnējāki muzeji.

Korvetes Nacionālais muzejs

Kopš 1953. gada Korvete (Corvette) ir bijusi viena no atpazīstamākajām amerikāņu sporta mašīnām. Nacionālais Korvešu muzejs radās kā bezpeļņas organizācija, lai atzīmētu mašīnas izgudrošanu un stāstītu par tās pagātni, tagadni un nākotni, kā arī izglītotu cilvēkus – teikts muzeja mājaslapā. Tas kļuvis par visu korvešu mīļotāju Meku. 

Arī muzeja mājaslapā var nedaudz sajust un apskatīt ekspozīciju, tomēr esot Kentuki štatā noteikti ir vērts pašiem apska-tīt šo vietu. Jāpiebilst, ka mašīnu ražotne atrodas ielas pretējā pusē.
Vairāk informācijas: www.corvettemuseum.org

Henrija Forda muzejs

Šis ir viens no muzejiem, kas ASV noteikti jāredz. Tas sācies ar vienkāršu, bet drosmīgu ideju – dokumentēt ģēnija darbus un parādīt tos visiem cilvēkiem. Šī muzeja ekspozīcija savā ziņā atspoguļo "Amerikāņu sapni" – to kā ar ideju un gribas spēku var sasniegt ļoti daudz, tostarp nopelnīt daudz naudas. Muzejā apskatāms milzīgs daudzums Henrija Forda radīto darbu.

Arī pats muzejs ir milzīgs ar ļoti augstiem griestiem un aptver vairāk nekā 3,6 hektāru lielu platību. Tur apskatāmas gan vecās Ford automašīnas, gan klasiskās Makdonalda iebrauktuves un daudz kas cits, kas liks elpai aizrauties, redzot muzeja vērienu.
Vairāk informācijas: www.thehenryford.org

Auburnas visurgājēju muzejs Indianas štatā

Grūti noticēt, ka automašīnas visurgājēji (monster trucks) ir pieejamas nu jau vairāk nekā trīs desmitgades. Sākotnējais milzīgais pilnpiedziņas pikaps "Bigfoot" (Lielpēdis), ko radīja Bobs Čandlers, laika gaitā attīstījās par veselu sacīkšu industriju, kas ik gadu piesaista tūkstošiem skatītāju. Paši automobiļi arī ir ievērojami mainījušies kopš "Bigfoot" graujošās karjeras laikiem, un daudzi kādreizējie visurgājēji, kas reiz plūca slavas laurus, šķiet, vairs nav atrodami. 

Tomēr tā gluži nav. Džefs Kuks, kurš pagājušā gadsimta 90. gados brauca ar paša būvētiem "War Wagon" visurgājējiem, nosprieda, ka ir nepieciešams muzejs, kurā būtu atspoguļota visurgājēju vēsture. Muzeja kolekcijā ietilpst pasaules interesantākie sporta visurgājēji - piemēram, "Bigfoot", "Beast", "Goliath" un citi modeļi.

'Lane' motormuzejs Nešvilā, Tenisijas štatā


Lane Motormuzejs ir ļoti mīlīgs muzejs, kura kolekcijā Nešvilā ir vairāk nekā 45 dažādas transportlīdzekļu markas no visas pasaules, tostarp valstīm, kas ne vienmēr ir pazīstamas ar savu auto nozari, piemēram, Austrijas un Nīderlandes. Tajā ir ļoti daudz dīvainu un interesantu mašīnu. Piemēram, muzejā apskatāmais Tata T-613 modelis ir viena no divpadsmit automašīnām, ko izgatavojis šis Čehijas ražotājs. 

Lane muzeja kolekcijā ir arī daudz militāro transportlīdzekļu. Turklāt apskatāmās mašīnas ir ļoti dažādos izmēros – no mazākajām mazlitrāžas mašīnām kādas pasaulē jebkad ražotas līdz milzu 1959 LARC-LX - amfībijas tipa kravas auto Hauler, kas ir vairāk nekā sešus metrus garš auto uz 2,7 metrus platām riepām un sver vairāk nekā 87996 kilogramus.

Vairāk informācijas: www.lanemotormuseum.org

Militāro transportlīdzekļu tehnoloģiju fonds Menloparkā Kalifornijā

Šis muzejs ir laba vieta, kur uzzināt ko vairāk par ASV tehniku, kas "piedalījusies" īstās kaujās. Militāro transportlīdzekļu tehnoloģiju fondā Ziemeļkalifornijā atrodama viena no visplašākajām militārās tehnikas kolekcijām ASV.

Muzeja izveidotājs Žaks Litlfīlds (Jacques Littlefield) atjaunoja savu pirmo kolekcijas transportlīdzekli M3A1 Scout Car 1975. gadā, un kopš tā laika kolekcija papildināta gan ar tankiem un bruņu mašīnām, gan artilērijas transportlīdzekļiem un amfībijām.

Nacionālais bēru vēstures muzejs, Hjūstonā, Teksasā

Nekas negarantē tik jautru pēcpusdienu kā vārdi "bēru muzejs". Devīze "katra diena, kas pavadīta virs zemes, ir laba diena" jau norāda, ka šim muzejam ir visai vieglprātīga un jautra attieksme pret pēcnāves notikumiem. 

Tur iatrodami ļoti daudz ar bērēm un aizkapa dzīvi saistīti eksponāti, tostarp arī dažādi izvadīšanas transportlīdzekļi – sākot ar zirga vilktiem līķu ratiem līdz pat īstām automašīnām - šedevriem, piemēram, tur apskatāmi auto, ar ko pēdējā gaitā devušies prezidenti Ronalds Reigans un Džeralds Fords.

Losandželosas ugunsdzēsības muzejs

Šajā muzejā ir vairāk nekā 60 motorizētu ugunsdzēsēju transportlīdzekļu. Vecākie ir pat no 19. gadsimta 60. gadiem, tāpat tur atrodami arī ugunsdzēsēju auto no filmām un TV šoviem. Šajā muzejā apskatāmas arī klasiskās ASV ugunsdzēsēju mašīnas Dodge, ko ikviens redzējis TV.

Interesanti, ka visiem kolekcijas eksemplāriem pat nepietiek vietas, tāpēc muzejs regulāri tiek paplašināts un izbūvētas jaunas telpas.

Vairāk informācijas: www.lacountyfiremuseum.com

'Studebaker' Nacionālais muzejs Indianas štatā

Šeit atradīsiet klasiskās ASV automašīnas, kas ražotas no 1902. gada līdz pat 1966. gadam.
Muzejs atklāts 2005. gadā, un tajā atrodamas 120 mašīnas. Tomēr šis muzejs ir kas vairāk nekā tikai ēka, kas pilna ar mašīnām. Tajā ir arī bibliotēka, kurā ir uzņēmuma Studebaker arhīvs ar rasējumiem, reklāmām, 50 tūkstošiem fotogrāfiju un pat informāciju par pasūtītājiem. Kopā 70 tonnas materiālu.

Dona Garlitsa dragreisa muzejs Okalā

"Big Daddy" Don Garlits ir viens no veiksmīgākajiem un ietekmīgākajiem dragreisa braucējiem, kāds jebkad bijis. Viņa karjera ilga veselus četrus gadu desmitus. Nav nekāds pārsteigums, ka tas kalpojis par pamatu, lai izveidotu vienu no interesantākajiem sacīkšu auto muzejiem valstī.

Daudzas no Garlitsa autosporta mašīnām ir apskatāmas muzejā, tāpat tur izvietotas arī slavenāko un neveiksmīgāko dragreisa braucēju automašīnas.

Rakstu sērijas "Motormuzeji pasaulē" trešā daļa par Eiropas automuzejiem tiks publicēta nākamajā pirmdienā, 13. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!